Så skapar du ett proffskök hemma

Vi lagar mat hemma som aldrig förr, och vi lagar mer avancerad mat än någonsin.
Det sousvidas, fermenteras, blancheras och friteras runt om i landet och trenden med att servera mat hemma som smakar och ser ut som på finkrogarna verkar vara här för att stanna.
En proffsig kock kräver så klart ett proffsigt kök – här är våra bästa tips för hur du skapar det hemma.

EXTERN LÄNK: Allt du behöver veta om ditt nya kök från IKEA

Visst – de riktiga proffsen kan så klart tillaga värsta avancerade rätterna i ett utekök eller på stranden, det har vi ju sett på tv. Men för oss vanliga dödliga hemmaproffskockar kan det underlätta att ha rätt prylar, och framförallt rätt plats för prylarna.

För alla som någon gång har varit inne i ett kök på en finare restaurang vet att det är en sak som är viktigare än allt annat: ordning och var sak på sin plats. När det ska gå fort och bli rätt får det inte vara stökigt på arbetsbänken eller saknas rätt utrustning. Att behöva leta efter hålsleven samtidigt som dina pocherade ägg går från perfekt krämiga till gummikonsistens är till exempel ingen höjdare.
– Att ha lådor som går att dra ut skapar omedelbart en snabb överblick över var prylarna finns. Inred med lådavdelare för att riktigt skapa ordning och reda. Satsa även på öppen förvaring, som exempelvis ett rullbord. Där kan du ha det allra viktigaste som används varje dag, säger Christopher, köksspecialist på IKEA.

Öppna hyllor för snygg och lättåtkomlig förvaring

På tal om öppen förvaring så finns det väl inget som osar proffskök så mycket som öppna hyllplan längs väggarna med porslin, kokkärl och allt du behöver för att skapa magi i köket.
– Med hyllsystemet KUNGSFORS i rostfritt stål är det enkelt att skapa en personlig kombination och förvara allt lättillgängligt och överskådligt i köket. Lägg till ett väggaller för krokar och nätpåsar, och häng upp redskap eller färska kryddor, det frigör plats i skåp och lådor, säger Christopher.

Det finns till och med spishällar med integrerad köksfläkt så att du kan ha hyllor på väggen ovanför spisen. Du kan även placera den i en köksö – perfekt för dig som gillar att laga mat och umgås samtidigt.

Maxa matlagningen med en ångugn

Många har numera en varmluftsugn hemma, men vill du dra det ytterligare ett steg längre är det en ångugn du ska investera i, som KULINARISK i rostfritt stål från IKEA.
– Med en ångugn tillreder du maten med ren ånga, vilket bland annat gör att näringsämnen bevaras, ytan får rätt krispighet och insidan blir saftig och smakrik. Ett annat tips är att välja en ugn som är självrengörande, det sparar dig mycket tid, säger Christopher.
Oavsett vilken typ av ugn du vill ha, och om du vill ha en eller två, så underlättar det om du placerar den i ett högskåp så att du slipper böja dig ner varje gång du ska använda den.

Glöm inte belysningen

Någonsin sett ett restaurangkök där kockarna lagar mat i mörker? Nej just det. Ett bra kök kräver bra belysning för säkrare, enklare och roligare matlagning.
– Spotlights, skåpbelysning och lådbelysning hjälper dig att hitta det du letar efter. Jag rekommenderar vårt sortiment av SMART belysning, där du kan anpassa ljuset hur du vill. När du lagar mat behöver du stark belysning, medan det under sena myskvällar är dags att dimra ner. Variationerna är många eftersom du kan ändra ljusstyrka och färg helt enligt önskemål, avslutar Christopher

EXTERN LÄNK: Dags att uppdatera köket? Ta hjälp av köksspecialisterna på IKEA

IKEA – proffs på kök
Dags att uppdatera köket? Hos IKEA har du möjlighet att få hjälp med dina planer, från början till slut. Du bokar in ett möte med en köksspecialist som hjälper dig genom hela processen – allt från budget och drömmar till planering och montering. Du får hjälp med vilken utrustning du behöver, hur köket ska se ut samt små, men viktiga detaljer.

Vad kostar ett kök?
Har du fått inspiration till att förnya köket men är nyfiken på vad det kostar?

Här är några prisexempel:

ASKERSUND Dörr, ljus askmönstrad 40×80 cm

SKURUP Taklampa, svart 38 cm 149:-

KUNGSFORS Upphängningsskena med hyllplan, rostfritt stål/ask 3784:-

KUNGSFORS Rullbord, rostfritt stål 60×40 cm 1295:-

KULINARISK Varmluftsugn med ångfunktion, rostfritt stål 7295:-