Så visste du inte att du kan inreda vardagsrummet

BACKSÄLEN 3-sitssoffa, Blekinge vit 3995:- BACKSÄLEN 1,5-sits fåtölj, Blekinge vit 2995:-

Att möblera vardagsrummet är en konstform i sig. Ofta har vi det på ett vis och är nöjda med det, men det finns sätt att möblera det så att det verkligen blir hemmets naturliga mötesplats.
– Det bästa du kan göra är att på förhand fundera på vad du vill göra med ditt vardagsrum, säger Mikael, sortimentansvarig för vardagsrum på IKEA.

EXTERN LÄNK: Läs mer om möbler till vardagsrummet

Att kalla vardagsrummet för hemmets hjärta är ingen överdrift. Det är här familjen samlas för att umgås eller slappna av framför tv:n. Det är samtidigt här vi tar emot gästerna när vi har besök. Här är det många behov som ska samsas på en och samma gång. 

– Många tänker att tvn är det primära och att man ska vända soffan mot den. Men, fundera på vad du främst använder vardagsrummet till och skapa lite flexibilitet kring de andra sakerna du gör i ditt vardagsrum, säger Mikael, sortimentsansvarig för vardagsrum på IKEA.  

Skapa separata ytor

BACKSÄLEN 3-sitssoffa, Blekinge vit 3995:- KRAGSTA Satsbord, set om 2, svart 995:- HAUGA Vitrinskåp, grå105×116 cm 1595:-/st

En lösning kan vara att vrida möblerna lite, eller om man skapar två mindre, separata, ytor. Då kan man ha tv:n på ena sidan med en soffa i mitten som är vänd mot den, så kan man ha ytterligare en soffa som är vänd åt andra hållet. På det sättet skapar man små rum i rummet.

– Hur man ska inreda sitt vardagsrum har väldigt mycket att göra med hur man ska använda det, men också rummets storlek och möjligheterna det skapar. Hur man rör sig i rummet spelar också stor roll, så att man inte möblerar för trångt. Har man ett större rum så kan man skapa olika konversationsytor, säger Mikael.

Ett enkelt sätt att skapa konversationsytor och olika mindre umgängesplatser i vardagsrummet är att möblera med modulmöbler. Fördelen med dem är att du kan anpassa soffan efter hur den bäst fungerar i rummet. Modulmöblerna kan du också anpassa efter var du är i livet. Bor du tillsammans med någon i en lägenhet kanske du köper en tresitssoffa. Om ni senare blir fler är det lätt att köpa till en extra modul och bygga ut, så du behöver inte köpa en helt ny soffa, säger Mikael och fortsätter: 

– Du kan fräscha upp den med en ny klädsel och kanske lägga till ett hörn och ytterligare en sits. Helt plötsligt har du en hörnsoffa om du flyttar till ett större boende.

Vanligt misstag

Ett misstag som är vanligt att man gör är att trycka ut möblerna mot väggarna för att få mer golvyta och på det sättet tro att vardagsrummet ska kännas större. Resultatet blir snarare det motsatta. 

– Rummet känns faktiskt ganska mycket större bara man får ut möblerna en liten bit från väggen, säger Mikael och avslutar med ytterligare ett tips: 

– När man har en rak soffa är det vanligt att man också väljer ett rakt soffbord. Där kanske man kan tänka om lite. Runda former är mer sociala former. Om man har en väldigt rak och rektangulär soffa så kan det vara bra att bryta av med att ha ett runt soffbord. Det bidrar till känslan och skapar kontraster.

EXTERN LÄNK: Läs mer om möbler till vardagsrummet