Mera matglädje när barnen tar över i köket

Lägg bort skärmarna, sätt på ugnen och ta fram kaveln. Nästan alla barn älskar att hjälpa till i köket, men det är även en perfekt aktivitet för hela familjen. Så här förbereder du ditt kök för att få maximal matlagningsglädje.

EXTERN LÄNK: Sugen på ett nytt kök? Här finns allt du behöver veta om kökssortimentet från IKEA.

Det är inte alltid enkelt att få ihop vardagen med jobb, hämta barn på dagis eller skola samt klämma in fritidsaktiviteter för hela familjen. Men det finns en plats där all stress försvinner. I köket kan du baka, leka och umgås med dina barn utan skärmar eller andra störningsmoment. Det spelar ingen roll om ni bakar en kaka – eller lagar en enklare rätt.

De flesta barn tycker dessutom att det både är roligt och utvecklande att hjälpa till i köket. Det ökar även aptiten och lusten att prova nya saker, vilket det flesta föräldrar nog kan skriva under på är en utmaning i sig. Med hjälp av IKEA sortimentet kan även de minsta hjälpa till med allt från att röra i grytor till att hacka grönsaker. De yngsta medlemmarna i familjen kommer garanterat att älska att stansa ut sina kakor på bakmattan.

Om ditt barn vill diska eller baka på sin egen höjd är en liten bänk eller en pall i köket en perfekt lösning. Men om ni vill slå på stort har IKEA tagit fram kökssystemet METOD som har en uppsjö av möjligheter när du ska designa ditt kök.

Viktigt med bra förvaring

Med METOD kan du skapa ett kök i traditionell stil med hantverksdetaljer och skåp med vitrinluckor. Det finns även massor av tillbehör och inredning för att du ska kunna förvandla ett av hemmets viktigaste rum till ett vackert och effektivt kök.

För att få gott om plats att röja loss tillsammans på köksbänken är det viktigt med bra förvaring. Om du har ett knepigt hörn i köket kan du enkelt lösa dina förvaringsproblem med en praktisk hörnskåpskarusell. Här kan du till exempel förvara kakor, kaffe eller bakingredienser.

Du kan även ta hjälp av stänger och krokar för att få mer utrymme på bänkskivan samtidigt som du har dina köksredskap nära till hands. Oavsett om du väljer att investera i ett helt nytt kök, eller uppdatera ditt nuvarande med nya skåpluckor eller andra detaljer, har IKEA allt du behöver för att du ska kunna skapa ditt drömkök.

Låt alla sitta bra runt bordet

Men du ska inte bara laga mat i köket. Det är lika viktigt att sitta ner med sina nära och kära och njuta av en god kaka eller en hemlagad middag. Ett bord med rundade kanter, är till exempel ett säkert kort om du har unga bagare hemma.

Du kan även välja olika stolar runt bordet för att förstärka den hemtrevliga och lantliga stilen. Då kan alla också få en stol i sin egen storlek – så att alla kan njuta av det ni har lagat eller bakat tillsammans och samtidigt sitta bra.

EXTERN LÄNK: Mer köksinspiration för stora och små

Tips: Om du har yngre barn som inte har tålamod till att varken använda decilitermått eller kavla ut degen har IKEA tagit fram flera leksakskök. Men du behöver inte låna ut dina kastruller, bestick eller muggar. IKEA har skapat både bakset för lek, men även tåliga serviser för de yngsta gourmanderna. Om ditt barn inte nöjer sig med att låtsas laga mat eller baka kan du komplettera med frukt, grönsaker, godsaker eller varför inte en pizza i tyg? Duka upp och njut av en mysig stund tillsammans.

Om IKEA servicetjänster

IKEA erbjuder en rad tjänster för att göra ditt liv enklare. Oavsett om det gäller köksplanering, finansiering, leverans eller montering. När det gäller planering och inredningshjälp kan du boka in ett onlinemöte.

Ni träffas via skärmen, men du får samma service som i varuhuset. Du kan också boka ett varuhusmöte, om du vill se produkter och lösningar på plats.

EXTERN LÄNK: Hitta en ledig tid för att boka personlig köksplaneringshjälp

Vad kostar ett kök?
Har du fått inspiration till att förnya köket men är nyfiken på vad det kostar?

Här är några prisexempel:

NYBAKAD Leksakskök med skjutdörr, vit 49x30x50 cm 299:-

SUNDVIK Barnbord, grå 76×50 cm 299:-

STENSUND Vitrindörr, vit 40×80 cm 379:-

HAVSEN Diskho med synlig front, vit 62×48 cm 1495:-

UTRUSTA Vägghörnskåpskarusell 499:-