Maxade lösningar för det lilla badrummet

En mix av öppen och dold förvaring, en kommod med grunda mått och smart inredning i skåp och lådor.
Knepen är många för dig som vill skapa en stor känsla i ett litet badrum.

EXTERN LÄNK: Hitta inspiration till ditt badrum hos IKEA

Det må vara badrummet i sommarstugan, i den lilla lägenheten eller gästtoaletten. Små badrum finns det gott om i våra boenden. Men liten yta behöver inte vara lika med en trång känsla – tvärtom. Det finns många smarta lösningar för att få även ett litet badrum att kännas stort.

– Det första man ska göra innan man börjar se sig om efter nya lösningar är en behovsanalys. Hur många använder badrummet? Till vad? Blir det trångt på morgnarna eller använder man badrummet mer i skift, säger Henrik, sortimentsansvarig Badrum på IKEA Sverige.

Man kan också titta på sådant som förvaring. Hur mycket måste få plats i badrummet och hur mycket kan man lägga i skåp eller lådor någon annanstans? Finns det behov för tillfällig förvaring, till exempel om man har små barn som just nu alltid badar med massor av leksaker men där situationen kommer att se annorlunda ut om bara några år.

– När det gäller förvaring så ger ju dold förvaring ett lugnare intryck, vilket kan vara bra i små utrymmen. Samtidigt kan det, efter att man gjort behovsanalysen, visa sig att vissa prylar alltid behöver finnas lättillgängliga och gå snabbt att hitta. Dessutom skapar en öppen förvaring en större luftighet. Så en mix av dold och öppen förvaring, som exempelvis våra ENHET förvaringskombinationer, är en bra idé.

Ordning på prylarna

Kommoden är en riktig platstjuv och i ett litet utrymme kan en variant med grunda mått göra stor skillnad.

– I ett mindre badrum skulle jag starkt rekommendera ENHET som bland annat finns i ett grundare utförande, bara 30 centimeter. Men den har ändå dold förvaring, vilket ju också kan behövas, säger Henrik.

Just inredningen i de lådor och skåp som finns blir extra viktigt i ett litet badrum. Det gäller att få in så mycket som möjligt, utan att det blir rörigt eller svårt att hitta. Med TAVELÅN i bambu blir det lätt att hålla prylarna på plats.

Förvaring utan att borra

Ett spegelskåp som inte har dörrar som öppnas utåt utan bara skjuts åt sidan, som ENHET spegelskåp, sparar också centimetrar. Liksom smarta snurrhyllor och förvaringsbehållare som SKATTÅN kan hängas på sidan av hyllor.

I det lilla badrummet kan det ju också vara så att förvaringen behöver kunna justeras efter familjens växlande behov. Krokar och korgar som hängs upp med hjälp av sugproppar, och där man alltså inte måste borra, är smidigt och lätt att flytta.

– Jag vet att många tänker att den där sortens krokar bara trillar ner hela tiden. Men i serien TISKEN, av återvunnen plast, använder vi efter produktutveckling nu syntetiskt gummi och jag lovar att den sitter som berget, säger Henrik.

Till sist vill Henrik ändå slå ett slag för mysfaktorn – alldeles oavsett badrummets storlek.

– Det är lätt att tro att man inte tillbringar så mycket tid i badrummet, men våra studier visar att man på totalen faktiskt gör det. Undvik för mörka färger men i övrigt är det bara att gå loss efter smak. Gröna växter ger en varm känsla och textilier och duschdraperier i enhetliga toner är också ett bra tips.

EXTERN LÄNK: Redo för ett nytt badrum? Hos IKEA finns något för alla stilar och plånböcker.

Vad kostar ett kök?
Har du fått inspiration till att förnya köket men är nyfiken på vad det kostar?

Här är några prisexempel:

ENHET/TVÄLLEN badrumsmöbler 2388:-

ENHET väggstomme med hyllplan 329:-

NISSAFORS rullvagn 349:-

TISKEN handdukshängare 69:-

VÅGSJÖN badhandduk 49:-