Därför ska du sova med grön inredning

NÄMMARÖ insynsskydd 795:- BURVIK sidobord 399:- REGOLIT/HEMMA taklampa 89:- LÖNNSTÄVMAL  mörkläggande gardiner 799:-

Salviagrönt och varm bambu, massor av gröna växter och naturmaterial som skapar lugn och värme.
I ett grönt sovrum finns alla förutsättningar att hitta harmoni och hälsosam vila.

Extern länk: Så kan du skapa en lugn oas i sovrummet.

Det är ju inte för inte som det finns ett japanskt ord för skogsbad – shinrin-yoku. I ett skogsbad badar vi våra sinnen i skogen – för att minska den stress som vår urbana och artificiella miljö skapar i oss.

Inget kan såklart ersätta originalet, det vill säga skogen själv. Men ett grönt sovrum, med massor av växter, naturmaterial och färger i den gröna skalan kan i alla fall skapa en skärva av skogens välgörande atmosfär, som verkar lugnande och avslappnande.

NORDKISA garderob 3495:- TÄLLÅSEN klädd sängstomme 3895:- ÅSKMULLER bordslampa 179:- GLADOM brickbord 149:-

Värmande känsla

Att välja naturmaterial skapar en värme i rummet, och en känsla av att vara nära naturen. Bambu, till exempel, är ett material med många fördelar; det är ett snabbväxande gräs som vanligtvis inte kräver varken gödningsmedel eller bevattning. Det ger ett skydd till marken där det växer och eftersom det är så starkt så går det att konstruera möbler och andra produkter med en mindre materialåtgång jämfört med många andra material.

Möbler i bambu utstrålar en varm ton och passar också fint i en färgskala med jordiga toner, som rosa, rödbrunt och beige.

ÄNGSLILJA påslakanset, 2 örngott 399:- DVALA dra-på-lakan 129:-

Gröna växter ökar kreativiteten

Gröna växter i sovrummet är inte bara vackert utan också välgörande. Det finns många studier som visar på fördelarna. De renar luften, minskar stressen hos människorna som vistas i rummet och ökar dessutom kreativiteten.

A och O för att lyckas med det gröna är att ta reda på i vilken miljö växterna trivs bäst, vissa älskar ju sol medan andra mår bättre i halvskugga, och placera dem på rätt ställe. På så vis ökar chansen att få dem att frodas – även för dig som kanske saknar jättegröna fingrar.

I de mörkaste hörnen är det kanske svårt att få riktiga växter att trivas, och då är ett bra alternativ konstgjorda växter. Numera är de väldigt naturlika och adderar definitivt till känslan av ett grönt sovrum, utan att kräva den minsta skötsel.

SYMFONISK högtalarlampa med wi-fi 2295:- NORDKISA avlastningsbord 995:- VINDSTYRKA luftkvalitetsmätare 499:-

Textilier för en mjuk känsla

För att ytterligare öka välbefinnandet i sovrummet är en luftrenare en god idé.

– Mycket av det vi gör i hemmet, som att laga mat och städa med rengöringsmedel, kan orsaka olika partiklar och föroreningar i inomhusluften. Det kan också handla om pollen och andra luftföroreningar som kommer in via ventilationen. Allt detta kan en luftrenare hjälpa till att absorbera och filtrera bort, säger Stefan, sortimentsansvarig för smarta hem på IKEA Sverige.

IKEA luftkvalitetsprodukter kombinerar alla smart teknik med avancerad design, och kan dessutom styras både manuellt och via en app.

Sist men verkligen inte minst har textilier en stor roll att spela i det gröna sovrummet.

Textilier bidrar till att skapa en mjuk känsla i rummet. Kuddar, plädar och mattor fungerar både som mysfaktor och som ljuddämpare. De är dessutom enkla att byta ut efter säsong, för att till exempel skapa en mer vårlik känsla. En klädd sänggavel är också ett bra tips, den ger sängen ett extra inbjudande intryck och bidrar också till att sänka ljudnivån.

GURLI kuddfodral 29:- ÄNGSNEJLIKA påslakanset 399:- SANELA kuddfodral 59:- 

Extern länk: Tänk på detta när du ska inreda ditt sovrum