Tips från experten: Smarta kökslösningarna som du själv inte kommer på

Outnyttjade zoner, lådor-i-lådor och sömlösa lösningar. Här delar Christopher, sortimentsspecialist kök på IKEA Sverige, med sig av sina bästa tips till alla som ska renovera eller bygga nytt kök

EXTERN LÄNK: Läs mer om IKEAs kökssortiment

Många har en tydlig bild av hur ett kök ska se ut och vilka typer av lösningar de ska ha – men inte alltför sällan är den bilden något föråldrad. Det har hänt mycket inom kök de senaste decennierna och de kökslösningar som skapas idag är anpassade för att passa våra nutida behov bättre. Enligt Christopher är ett bra första steg till ett smartare kök att uppdatera förvaringen.
– Köket är inte längre bara ett utrymme där du lagar mat, utan också en plats för middagar och umgänge. Det i sin tur ställer högre krav på dina förvaringslösningar.

Förvaring är A och O

Christopher förklarar att det är viktigt att få till ett bra och logiskt flöde i köket, då kommer du åt allt du behöver på ett smidigt sätt.
– Exempelvis brukar det ofta finnas skåp med hyllplan bredvid spisen, men genom att byta ut dem mot lådor avsedda för köksredskap får du istället snabbt tillgång till allt du behöver för att röra och vispa i dina grytor, säger Christopher och tillägger:
– Beroende på vilken köksstil du har valt, är även hängande förvaring ett bra tips för den som vill ha redskapen nära till hands.

Frigör yta

Ett enkelt sätt att frigöra bänkyta är att ta bort knivblocket och istället lägga ner knivarna i en låda. I kökssystemet METOD från IKEA finns en låda-i-låda-funktion, vilket betyder att du kan ha en innerlåda för de lite vassare knivarna som du inte vill att barnen kommer åt lika lätt.
– Sedan kan du även ha en innerlåda i besticklådan för finbesticken som kanske bara tas fram vid festliga tillfällen. Oavsett vilka lösningar du har behov av, ger METOD dig en uppsjö av möjligheter när du ska designa ditt kök.

Christopher tipsar även om att hörnen i köket ofta blir en zon som tar plats, men som inte utnyttjas. Om du sätter in ett bänkhörnskåp får du genast mer förvaring – samtidigt som det ger rummet ett mjukare uttryck.
– Här kan du välja att exempelvis ha ett skåp med karusell eller utdragbar inredning. Då får du en bra överblick över våffeljärnet, brödrosten eller vad du än väljer att förvara i skåpet.

Inbyggd belysning

Om du har en öppen planlösning rekommenderar Christopher att du sömlöst låter köket övergå i matsalsdelen genom att använda liknande typer av skåp.
– Tänk dig till exempel ett fristående vitrinskåp i samma stil som köksinredningen. Genom att installera belysning inuti skåpet hamnar ditt finaste porslin och de vackra vinglasen i blickfånget, säger han och tillägger:
– Inbyggd belysning är även perfekt att installera i dina lådor. Då kan du enkelt hitta smörkniven och osthyveln när du ska fixa en nattmacka.

EXTERN LÄNK: Allt du behöver för ditt kök hittar du på IKEA

Vad kostar ett kök?
Har du fått inspiration till att förnya köket men är nyfiken på vad det kostar?

Här är några prisexempel:

ODGER Stol, vit/beige 695:-

EKEDALEN Utdragbart bord, mörkbrun, 120/180×80 cm 1995:-

KNAGGLIG Låda, furu 46x31x25 cm 99:-

EKEDALEN Utdragbart bord, mörkbrun, 120/180×80 cm 1995:-

VARIERA Redskapslåda, bambu 32×50 cm 179:-