Smarta förvaringslösningarna för köket

ENKÖPING dörr 4060 cm, vit trämönstrad 209:- UTRUSTA skafferiutdrag 5495:-

Nyckeln till ett fungerande kök är att ha bra förvaring. Det är viktigt både för att få undan saker så att de inte är i vägen, men också för att få tag i saker när du behöver dem.
Men hur gör man för att få den bästa köksförvaringen?
Vi har pratat med en expert på IKEA som ger de bästa tipsen.

EXTERN LÄNK: Läs mer om förvaringslösningar för köket

Köket skulle mycket väl kunna vara det rum där det är viktigast att allt är i ordning. Fungerar inte köket så är det svårt att få livet i övrigt att fungera. Man behöver ytor att arbeta på, vilket leder till att man måste få undan maskiner, mat och redskap i skåp samtidigt som man lätt måste kunna få tag i dem. Christopher är köksexpert på IKEA. Han säger att det första man ska göra innan man gör om i köket är att tänka på vad man är nöjd med och vad man vill förändra. 

– Bygger man nytt kan man ju tänka till helt och hållet. Då behöver man inte modifiera ett eller två skåp. Då kan man ju ändra formen på köket så att man kanske frigör bänkyta och kan ha förvaring både på bänken och få till ett hörnskåp som sväljer väldigt mycket, säger han.

Lätt att hitta 

Ett våffeljärn kanske man inte använder så jätteofta i sin vardag men det kan ändå vara bra att ha och är ett typiskt exempel på saker som hamnar långt in i skåpen och är svåra att få tag på när man väl behöver dem. Med smart förvaring, till exempel en utdragbar låda eller en karusell, blir de lätta att hitta. 

– Smart förvaring är bra och det kan man göra på många olika sätt. Det kan vara att ändra insidan på ett skåp, men det kan också innebära att man lägger till en funktion i lådan.

En annan smart förvaringslösning är SNURRAD, som är en relativt ny produkt hos IKEA, och som är den senaste utvecklingen av det hållbarhetstänk som genomsyrar hela företaget. SNURRAD är en snurrbricka som man har i kylen. Den gör att inget i din kyl blir stående längst bak och passerar sitt bäst före-datum. 

– Smarta lösningar är en trend. Det kan tyckas enkelt att hålla koll på allt som står i kylen, men det är inte alla som vet vad som står längst bak, säger Christopher.

Hjälp med köksplanering

Ska man göra om köket och vill få ut det mesta av det kan det vara bra att ta hjälp av en köksplanerare som kan vara behjälplig med att optimera exempelvis förvaringen. IKEA har länge haft en planeringshjälp där man får sitta ner tillsammans med en säljare och rita upp köket i ett planeringsprogram. Numera kan man även få samma hjälp online om man känner sig mer bekväm med att planera sitt kök hemma över en kopp kaffe medan man möter IKEA över skärmen. 

– Vi har också långvariga samarbeten med ett par olika servicepartners som hjälper oss i hela landet med att erbjuda installationsservice till våra kunder.

EXTERN LÄNK: Hitta en ledig tid för köksplanering

Fakta:

Hos IKEA har man 25 års garanti på stommen till köket. Dessutom erbjuder IKEA fem års garanti på vitvaror och tio års garanti på köksblandare.

EXTERN LÄNK: Läs mer om förvaringslösningar för köket