Mjuka, hårda eller tjocka – guiden till rätt täcke och kudde

LUDDROS madrasskydd 149:- 
SMÅSPORRE täcke 149:- VILDKORN kudde 99:- 

Fast eller mjuk, hög eller låg, varmt eller svalt.
Med rätt täcke och kudde sover du bättre – och vem vill inte maxa sömnen?

Extern länk: Guide – så väljer du rätt kudde

Att ha en madrass som passar din kropp och sovstil är såklart väldigt viktigt. Men visste du att också rätt kudde och täcke påverkar din sömn på många sätt?

– Rätt kudde påverkar den totala sovkomforten i stor utsträckning. Den som sover på sidan behöver oftare en hög kudde, medan den som sover på mage eller rygg ska ha en låg, eller ingen kudde alls, säger Oscar sortimentsansvarig för sängar på IKEA Sverige.

För dig som sover på sidan avlastar en hög kudde din nacke på rätt sätt, eftersom den ser till att nacken kan hålla en neutral ställning natten igenom. Det gör att musklerna kan slappna av och du slipper vakna med ömma muskler.

VILDKORN kudde 99:- ÄNGSLILJA påslakanset 179:- KLUBBSPORRE ergonomisk kudde 399:-

Detsamma gäller för dig som sover på rygg eller på mage; en låg kudde avlastar trycket på halsen och låter ryggraden vila i rätt position när du sover.

Om du letar efter maximal komfort kan en ergonomisk kudde vara ett bra alternativ. De är tillverkade av minnesskum och formar sig exakt runt nackens konturer under natten. De ergonomiska kuddarna finns i många olika former så att du enkelt ska kunna hitta en som passar just dig, och din sovstil.

Extern länk: Ge ditt huvud, nacke och axlar rätt stöd med en ergonomisk kudde

ROSENSKÄRM ergonomisk kudde 199:- GRÖNAMARANT kudde 199:- FJÄLLARNIKA täcke 399:- VATNESTRÖM pocketresårmadrass 3995:-

Hitta rätt fyllning

När det gäller att välja täcke kan det vara så att du behöver två olika att alternera mellan, beroende på årstid.

– Under sensommaren kan det vara lite svalare. Det gör att man för att skapa de bästa möjligheterna för en god sömn kan behöva byta till varmare täcke och också kuddar, säger Oscar.

Extern länk: Guide – så väljer du rätt täcke

Ett varmare täcke ger dig en mysig och ombonad känsla, men utan att du behöver bli för varm. Täcken från IKEA har alla en märkning som gör att det är lätt att hitta rätt bland varma och svalare täcken. Flera av de ergonomiska kuddarna har också funktionen med en svalare sida, så att du kan variera vilken sida du har närmast huvudet, beroende på om det är varmt eller svalt i rummet.

Också fyllningen spelar in. Ett täcke som är fyllt med dun och fjädrar har en god isolerande förmåga, och bevarar värmen på ett naturligt sätt samtidigt som det ger ett luftflöde. Ett fibertäcke, fyllt med polyester, ger samma känsla som dun men kan tvättas oftare i 60 grader. Det räcker för att döda dammkvalster och gör att det är mindre risk att täcket utlöser allergiska reaktioner.

NATTJASMIN påslakanset 599:- IKEA 365+ mugg 25:- IKEA 365+ underlägg 10:-/2st ÄNGSLILJA påslakanset 179:-

Rätt sängkläder

När du valt täcke och kuddar som passar dig återstår bara sängkläderna – och det är inte så ”bara”. Också här spelar materialet in för sovkomforten.

– Materialen är särskilt viktiga när det gäller det vi har närmast huden, som just sängkläderna. Nu ser vi mycket linne och lyocell, och framför allt lyocell ger en otroligt skön och mysig känsla när du sover. Samtidigt hjälper det också till att absorbera fukt och ger ett behagligt sovklimat, säger Oscar.

Extern länk: Guiden som hjälper dig att välja rätt sängkläder