Så hittar du sängen som ger bäst sömn

VÅGSTRANDA pocketresårmadrass 160 cm 4290:- ÄNGSLILJA påslakanset 149:-

Sovställning, materialval och kroppsbyggnad är några av faktorerna att ta hänsyn till när du ska hitta den ultimata sängen för just dig.
Här är expertens tips om hur du hittar sängen som ger dig maxad sömn.

EXTERN LÄNK: Snabbguide – tips och idéer när du ska välja ny säng

IKEA har ett brett sortiment av sängar i flera olika prisklasser, med många valmöjligheter för att möta olika behov. Första steget till att köpa en ny säng är att bestämma dig för vilken sängtyp du vill ha – välj mellan en kontinentalsäng, sängstomme eller en resårbottensäng.

– En viktig del i att hitta rätt säng är att ta reda på hur du sover. Ligger du för det mesta på sidan eller mage? Eller sover du kanske helst på rygg? Om du är varm eller sval av dig spelar också roll när du väljer vilket innehåll madrassen ska ha, säger Oscar, sortimentsansvarig för sängar på IKEA Sverige och fortsätter:

– Din vikt är en annan faktor att väga in vid valet av madrass. Detta eftersom den är avgörande för hur fast madrassen ska vara.

För den som oftast sover på sidan och väger mindre än 85 kilo passar en medelfast madrass bäst. Den formar sig efter axlar och höfter, extra bra om den har komfortzoner. En medelfast madrass passar också personer som sover på rygg eller mage och väger mindre än 60 kilo. Då sjunker inte nacke och ländrygg för djupt och ryggraden belastas inte.

En fast madrass är bäst för dig som sover på sidan och väger mer än 85 kilo, eller som sover på rygg eller mage och väger mer än 60 kilo. Då kommer sängen att avlasta kroppen på rätt ställen samtidigt som den hindrar dig från att sjunka för långt ner.

VALEVÅG pocketresårmadrass 90 cm 1995:- ÅBYGDA skummadrass 90 cm 1995:- SKOTTERUD resårbotten 90 cm 2595:-

Stabil men följsam

Att välja rätt sorts madrass är också viktigt. Övergripande kan man säga att resårmadrasser och resårbottnar fördelar din vikt jämnt och väljer du en madrass med pocketresårer får du stöd på rätt ställen då de rör sig oberoende av varandra och följer kroppens rörelser. En skummadrass formar sig efter kroppen och är mer omslutande.

Både resårmadrasser och resårbottnar är uppbyggda av antingen pocketresårer eller bonellresårer eller både och. Pocketresårerna är insvepta i individuella kapslar och fungerar oberoende av varandra medan bonellresårerna är sammankopplade. En resårbotten har en självbärande ram och behöver ingen madrassbotten eller ribbotten. Välj bara till en bäddmadrass och sängben så har du en komplett säng.

EXTERN LÄNK: Komfortguiden – skräddarsydda rekommendationer för din bästa sömn

För den som vill ha en madrass som formar sig efter kroppen mer precist och som kanske också har ett kallt sovrum eller fryser mer, så rekommenderas istället en skummadrass. Den innehåller oftast både ett minnesskum och ett standardskum, vilket avlastar trycket på höfter, axlar och nacke.

 

VESTERÖY pocketresårmadrass 1295:- VEVELSTAD sängstomme 90 cm 995:- TUSTNA bäddmadrass 90 cm 1895:-

Kudden också viktig

Fler faktorer som påverkar sömnen är vilken kudde och vilka sängkläder du väljer.

– Rätt kudde påverkar den totala sovkomforten i stor utsträckning. Den som sover på sidan behöver oftare en hög kudde, medan den som sover på mage eller rygg ska ha en låg, eller ingen kudde alls, säger Oscar och fortsätter:

– Materialen vi har närmast huden är också särskilt viktiga, som sängkläderna till exempel. Nu ser vi mycket linne och lyocell, och framför allt lyocell ger en otroligt skön och mysig känsla när du sover. Samtidigt hjälper det också till att absorbera fukt och ger ett behagligt sovklimat, säger Oscar.

VÅGSTRANDA pocketresårmadrass 160 cm 4290:- SOTNÄTFJÄRIL vätsketätt madrasskydd 479:- ROSENSKÄRM ergonomisk kudde 199:- TUFJORD klädd sängstomme 4995:-

EXTERN LÄNK: Så väljer du rätt madrass