Expertens tips – så gör du rum för bättre sömn

VATNESTRÖM pocketresårmadrass 160 cm 6990:- ÅKREHAMN skummadrass 160 cm 3995:- ÅBYGDA skummadrass 160 cm 2995:-

Sömn är den ultimata mirakelmedicinen.
Den ser till att kropp och hjärna får återhämtning och ger oss kraft att klara vardagen.
Men många av oss sover dåligt och går miste om viktig energipåfyllning.
Så här maxar du förutsättningarna för en bättre sömn!

EXTERN LÄNK: Experten – så kan du lätt förbättra din sömn

För vissa av oss är sömnen inget problem alls. Man lägger huvudet på kudden, slocknar inom några minuter och vaknar sju timmar senare. Men ungefär en tredjedel av svenskarna uppger att de har sömnproblem i olika utsträckning – vilket kan innebära allt från att ha svårt att somna till att man vaknar flera gånger per natt och inte kan somna om.

För den som har tyngre sömnproblem finns hjälp att få från vården. Men det finns också mycket man kan göra själv, inte minst i den fysiska miljön, för att maxa förutsättningarna för en bättre sömn.

– Ett första steg är en bra kvällsrutin. Om du behöver bli påmind kan du sätta ett larm när det är dags att börja varva ner. Exakt hur dina rutiner ska se ut vet bara du själv, vi har alla olika behov, säger Emma, inredningsdesigner på IKEA.

VALEVÅG pocketresårmadrass 160 cm 3790:- GLADSTAD klädd sängstomme 160 cm 3995:-  BACKSÄLEN 1,5-sits fåtölj 3195:-

En bra säng är självklart grunden till en god sömn. Men också här varierar behoven från person till person. Sover du oftast på rygg eller på mage? Eller kanske på sidan? Hur mycket väger du? Och delar du sängen med någon? Det är alla faktorer som spelar in för att du ska hitta rätt säng för just din sovstil.

– Rätt madrass och kudde samarbetar för att stötta ryggraden och avlägsna tryck. Om du sover på sidan behöver du en madrass som ger stöd åt ryggraden i en neutral position och en fastare, hög kudde som ser till att huvudet och nacken är i linje med ryggraden. Andra sovstilar kräver andra kombinationer, säger Emma.

Välj rätt material i täcke och kuddar

Men det är inte bara sängen som spelar roll för hur bra du sover.

– Sovkomfort är väldigt personligt. Materialet som används i kuddar, täcken och madrasser kan också påverka sömnen, särskilt när det gäller hur varm eller kall du är, säger Emma.

Den som ofta fryser behöver med andra ord ett tjockt, varmt täcke och kanske också ha en extra filt till hands. Den som nästan alltid är för varm behöver istället ett svalare täcke. När det gäller material i sängkläder och täcken är lyocell extra bra, eftersom det både andas och för undan fukt. Linne absorberar också fukt och är därför ett bra val för den som ofta vaknar varm.

ÅKREHAMN skummadrass 160 cm 3995:- BJÖRKSNÄS sängstomme 160 cm 5995:- BJÖRKSNÄS avlastningsbord 995:-

Städning spelar roll

Ett av Emmas ytterligare tips för att maxa förutsättningarna för en god sömn känns kanske inte lika självklart. Men faktum är att det kan ha stor påverkan på hur god din sömn blir – och det stavas tvätt och städ.

– Madrasser och sängkläder behöver underhållas regelbundet, ungefär som en bil. Det innebär att du behöver tvätta och städa ordentligt, säger Emma.

Täcken, kuddar och avtagbara skydd ska tvättas i 60 grader för att döda kvalster. Du kan också lägga din kudde i frysen för att ta kål på dem. Kvalster trivs extra bra i mörka och fuktiga miljöer och därför är det också bra att varje dag låta eventuell fukt dunsta från din säng.

– Vänta i en timme eller två innan du täcker över med ett överkast, eller bädda inte alls, så att fukten hinner försvinna, säger Emma.

För att förlänga livslängden på bäddmadrassen och madrassen är det bra att dammsuga madrasserna regelbundet. Men tänk också på att damm och kvalster är svåra att få bort så använd madrasskydd som är enkla att ta av och tvätta. En rekommendation är att byta bäddmadrass vart femte år och madrassen bör man byta vart tionde år.

IDANÄS klädd sängstomme med förvaring 7995:- VÅRBRÄCKA påslakanset 399:- TANNISBY matta, handgjord 2495:- ÄNGSLILJA påslakanset 299:-

EXTERN LÄNK: Inspiration och tips för att skapa ett mer harmoniskt sovrum