6 steg mot bättre sömn

GLADSTAD klädd sängstomme 3995:- BERGPALM påslakanset 299:- RÖNNINGE stol 1295:- 

Alla längtar vi väl efter sju timmars välgörande sömn varje natt.
Det finns många faktorer som påverkar din sömn – här är sex delar som du själv kan styra.

EXTERN LÄNK: Enkla tips för en vilosam sömn

Efter en god natts sömn känns det mesta möjligt. Hjärnan har fått möjlighet att återhämta sig, kroppen har gått ner i varv och tankarna snurrar lite mindre fort. Men många av oss kämpar för att få ihop de där timmarna av vila och ligger och vrider och vänder oss i väntan på sömntåget. Ibland är det inte mycket att göra åt – men det finns också saker du kan göra för att i alla fall skapa de bästa förutsättningarna för en härlig natts sömn.

1. Välj en sovkomfort som passar dig.

En säng som matchar ditt sätt att sova och en kudde som passar din sovstil är a och o för möjligheterna till god sömn.

– En viktig del i att hitta rätt säng är att ta reda på hur du egentligen sover. Ligger du för det mesta på sidan eller mage? Eller sover du kanske helst på rygg? Om du är varm eller sval av dig spelar också roll när du väljer vilket innehåll madrassen ska ha, säger Oscar, sortimentsansvarig för sängar på IKEA Sverige och fortsätter:

– Din vikt är en annan faktor att väga in vid valet av madrass. Detta eftersom den är avgörande för hur fast madrassen ska vara.

BERGPALM påslakanset 179:- BIRTNA mörkläggningsgardiner 599:- STJÄRNBRÄCKA täcke 399:-

2. Skapa en lugn oas

För att skapa harmoni i sovrummet kan du jobba med färger, material och, inte minst, förvaring. Ett rörigt rum där prylar flyter runt gör ingen människa lycklig – eller lugn nog att sova. Om du inte har plats för stora garderober kan du använda lite mer dolda utrymmen, som under sängen eller längs med väggarna hela vägen upp till taket.

– Välj gärna dold förvaring eftersom det skapar lugn. På små ytor kan skjutdörrar vara ett smart val, de skapar en enhetlig yta utan att stjäla värdefullt utrymme, säger Oscar.

3. Mörklägg rummet

Undvik ljuset från skärmar en stund innan du ska sova, de utstrålar nämligen ett blått ljus som lurar kroppen att tro att det är dags att vakna. Mörkläggande gardiner och rullgardiner blockerar både naturligt ljus och ljus från skyltar och gatubelysning. Det betyder såklart inte att du ska ha mörkt dygnet runt!

– Du kan exempelvis kombinera en tjockare gardin för att kunna mörklägga rummet och en lite tunnare som släpper in ljus, men som samtidigt skyddar från insyn, säger Oscar.

EXTERN LÄNK: Hitta rätt säng och madrass – så ska du tänka

4. Håll sovrummet svalt

Den idealiska temperaturen i sett sovrum är mellan 16 och 17 grader. Men vi är alla olika, så prova dig fram för att hitta en temperatur som passar just dig. Vilket täcke du använder spelar såklart också roll.

– Sovkomfort är väldigt personligt. Materialen som används i kuddar, täcken och madrasser kan påverka sömnen, särskilt vad gäller hur varm eller kall du är, säger Emma, inredningsdesigner på IKEA.

ÄNGSLILJA påslakanset 299:- KÖLAX överkast 599:- DYTÅG kuddfodral 99:-

5. Dämpa ljud

Alla har kanske inte begåvats med ett sovrum där bara stilla fågelkvitter hörs genom natten och på morgonkvisten. För den som har en lite bullrigare miljö utanför fönstret kan det vara till stor hjälp att använda dämpande textilier i sovrummet, som en stoppad sänggavel eller tjocka gardiner och mattor. Om inte det räcker – satsa på ett par öronproppar. Du kan också påverka ljudmiljön på andra sätt.

– Genom att koppla samman smarta lampor, högtalare och rullgardiner med en timer kan du få ett mycket mjukare och trevligare uppvaknande på morgonen. Du kan exempelvis välja att rullgardinerna långsamt ska åka upp en viss tid, samtidigt som radion eller din favoritmusik spelas ur högtalarna, säger Oscar.

SÄBÖVIK kontinentalsäng 4295:- STOENSE matta 1695:- FÖRNUFTIG luftrenare 799:-

6. Förbättra luftkvaliteten

VI tillbringar många timmar av vårt liv i sovrummet, och just därför är det viktigt att luften vi andas där är av så god kvalitet som möjligt. En luftrenare är ett bra alternativ, gärna i kombination med gröna växter, till exempel aloe vera, som har en renande effekt.

EXTERN LÄNK: Tre enkla steg – så väljer du rätt säng