Ett skandinaviskt kök med värme och karaktär

VOXTORP dörr 1059:- MITTLED LED ljuslist för köksbänk 399:- EKBACKEN bänkskiva 699:-

Plana fronter med integrerade handtag skapar lugn och harmoni i ditt kök.
Addera smart förvaring och en väl genomtänkt belysning och vips, har du ett rum där du kommer att trivas dygnet runt.

Extern länk: Elegant och modernt kök med maximala förvaringsmöjligheter

Det lilla köket har många fördelar – det är enkelt att arbeta i, kostar inte mycket att inreda och har hög mysfaktor. Men för att det ska bli riktigt funktionellt krävs en del smarta lösningar.

– Det viktigaste när du börjar planera för att renovera eller göra om ditt kök är att utgå från funktionen. Hur ser dina behov ut? Hur många brukar använda köket? Är bakning din stora passion eller är en bra spis det allra viktigaste? I ett litet kök är det extra viktigt att prioritera rätt, säger Carolin, sortimentsansvarig för kök på IKEA Sverige.

För att få plats med så mycket som möjligt av dina drömmar är det viktigt, inte minst i ett litet kök, att utnyttja alla ytor. Ett knep är att låta utrymmen dubblera i funktion – det som är din arbetsplats under dagen kan bli en extra matlagningsyta på kvällen. Barstolar som går att justera i höjd går till exempel enkelt att skjuta undan när du istället behöver stå och hacka lök på arbetsytan.

RINNIG tvålpump 29:- KONSTFULL vas 199:- UPPDATERA besticklåda 149:- TILLAGD bestick, 24 delar 599:-

Förvaring på insidan

Att få undan småprylar skapar också ett lugn i köket, och gör det dessutom så mycket enklare att hitta i. Genom att sätta upp en hylla där du också har din arbetsplats skapar du förvaring för det som inte ska ta plats från arbetsytan på kvällen. Om du inte vill borra väljer du istället en med sugproppar. En hylla extra hylla i skåpet, på köksbänken eller varför inte i fönstret, skapar extra värdefull yta för småprylar eller växter.

Förvaringen inuti skåp och lådor kan också göra större skillnad än du tror. Dels skapar ordningen en harmoni som på något sätt känns i hela rummet, dels får du plats med fler saker om de faktiskt är bra organiserade. Besticklådor och mindre förvaringslådor inuti de stora lådorna är ett bra tips. Det som inte ryms i lådorna kan du hänga på krokar eller lägga i behållare som du lätt sätter upp med kraftfulla sugproppar.

Extern länk: Låt dig inspireras av kök i olika storlekar, former och stilar

DALFRED barpall 495:- VAPPEBY bluetooth högtalare 799:- VARIERA hyllinsats 49:- STORSINT glas 99:-/6st

Skapa stämning med ljus

Men tro det eller ej – insidan är inte allt. För dig som vill skapa ett kök med värme och harmoni är släta fronter ett bra val. VOXTORP har en varm ekkänsla och integrerade handtag, vilket skapar en extra vilsam yta.

En annan aspekt som är viktig för helhetsintrycket är belysningen – som ändå ofta hamnar l skymundan.

– Belysningen glöms ofta bort. Den är otroligt viktig för att underlätta arbetet i köket, samtidigt som det också är ett viktigt designelement, säger Carolin.

För att få en stämningsskapande och ändå effektiv belysning är det bra att jobba med flera ljuskällor, som alla fyller olika syften. En taklampa kan både ge en bra allmänbelysning och valfri karaktär åt rummet, allt efter din smak. Dimbara ljuslister ovanför arbetsytorna innebär ett bra ljus när du lagar mat men kan sänkas till minimum när det är dags att äta och lampor i fönster och på öppna hyllor ger en punktbelysning som också kan skapa en varm stämning.

KLYKET krok 79:-/3st KUNGSFORS nätpåse, 79:-/set om 2 ÖBONÄS behållare med sugpropp 49:- VOXTORP lådfront 499:-

Extern länk: Låt dina köksdrömmar bli ditt drömkök – alla köksserier från IKEA