Experten: ”Uppdatera köken på ett smart sätt”

TREVLIG induktionshäll 4495:- FRÖJERED lådfront 60x40 cm 459:-/st FRÖJERED lådfront 80x40 cm 599:-/st

Tiden när man per automatik slängde ut hela köket och köpte ett nytt när det var dags för en uppdatering är för många över. Medvetenheten syns både hos konsumenterna och de som tillverkar köken.
– Vi strävar ständigt efter att använda jordens resurser klokare. Det här handlar verkligen om att göra mer av mindre, säger Carolin, sortimentsansvarig på IKEA Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om kökssortimentet

Länge har en av de första tankarna när man flyttar in i ett nytt hem varit att köpa ett nytt kök, även om det som redan fanns där var fullt fungerande. Numera är det mer vanligt att man ser på vad man redan har och vad man kan göra med det.

– Ofta är nya kök välplanerade och anpassade efter tidens behov, så istället för att byta ut det helt väljer många att fräscha upp det med relativt enkla medel. Vi hjälper ofta våra kunder att uppdatera sina kök på ett smart sätt. Genom att exempelvis byta ut handtag och knoppar eller varför inte bänkskiva och luckor kan du snabbt skapa känslan av ett nytt kök, förklarar Carolin, sortimentsansvarig på IKEA Sverige.

Ser restmaterial som en resurs

Hon berättar att man på IKEA med stolthet ger nytt liv åt gamla material genom att se restmaterial som en resurs istället för ett problem. Ett exempel är köksluckan NICKEBO, som skapar ett strömlinjeformat och modernt kök med sin mattsvarta yta och sina fasade kanter. Här är luckorna tillverkade av återvunnet trä som är täckt av en plastfolie gjord av återvunnen plast.

– Det är en fantastisk kökslucka, som varken behöver nytt trä eller ny oljebaserad plast för att tillverkas, säger Carolin.

Designad med bambuns alla nyanser

Ett annat exempel är serien FRÖJERED, där fronterna är tillverkade av bambu, som är ett snabbväxande gräs. Till luckornas kärna har man här gjort en stabil lättviktskonstruktion av återvunnet papper. För att skapa en platt yta av den hårda bambun använder man lameller av fibern som limmas i skikt.

– Bambulameller har en naturlig färgvariation och ofta väljer man bort delar som har lite avvikande ton. Men istället för att sträva efter lameller med så lika nyans som möjligt så mixade vi dem. På så sätt utnyttjade vi mer av materialet och FRÖJERED fick ett levande uttryck, berättar Carolin.

EXTERN LÄNK: Läs mer om kökssortimentet