Så planerar du det lilla köket

Trots att du inte har ett stort kök, har du ändå rätt till ditt drömkök. Här tipsar köksexperten Christopher om smarta lösningar som tar det lilla köket till nästa nivå.

EXTERN LÄNK: Finn inspirationen till ditt drömkök här

Vare sig du planerar det lilla köket i din lägenhet eller sommarstuga, behöver du varken tumma på design eller funktion bara för att utrymmet är trångt och litet. Se det snarare som en möjlighet att bygga en modern kökslösning med innovativa och smarta funktioner.
– Grunda bänkskåp är en smart lösning till ett litet kök. På så sätt skapar du genast mer luft, utan att för den sakens skull ge avkall på “smartness” och funktionalitet. I skåpen kan du sedan ha lådor i lådor för att på så sätt maximera förvaringsmöjligheterna, säger Christopher, sortimentspecialist kök på IKEA.

Bygg på höjden

Christopher rekommenderar även att bygga på höjden och att låta kastruller, pannor och redskap hänga på en krok direkt på väggen. I kombination med öppna hyllplan blir hängande förvaring ett bra alternativ till stora överskåp, som ofta tar upp för mycket rymd i ett litet köksutrymme.
– IKEA kökssystem ENHET har många bra alternativ och smarta lösningar, bland annat inbyggda redskapsskenor i de öppna väggskåpsstommarna som bidrar till ett luftigare intryck i trånga eller små utrymmen. Det är också ett prisvärt kök som går enkelt och snabbt att planera. Tack vare det nya klicksystemet kan du dessutom montera köket utan verktyg.

Mobila köksöar

På IKEA finns även komplement som mobila köksöar, rullvagnar och liknande. Dessa menar Christopher är perfekta komplement till de köksytor som redan finns.
– En mobil köksö kan du rulla in vid behov, exempelvis om du har bjudit in en vän för att laga mat tillsammans. Då finns det plötsligt mer utrymme för att förbereda inför lunchen eller middagen. När du sedan vill ha lite mer plats igen är det bara att ställa köksön åt sidan.

Ugn och micro i ett

Även när det kommer till vitvaror och köksutrustning är det bra att tänka ett extra varv när du planerar det lilla köket.
– Ett tips är att välja en spishäll med bara två plattor – vips får du 20-30 centimeter mer bänkyta. Du kan sedan komplettera den mindre hällen med TILLREDA portabel spishäll från IKEA, som kan tas fram vid behov. Varför inte även lägga till en kombimikrovågsugn? Det vill säga ugn och micro i ett, där du både kan värma gårdagens rester och baka ett fantastiskt surdegsbröd.

EXTERN LÄNK: Kolla in alla vitvaror hos IKEA

IKEA kökstjänster:

Vill du ha hjälp att planera ditt kök? IKEA köksspecialister kan bistå med allt från planering till ett färdigt förslag på kökslösning. Genom IKEA samarbetspartners får du hjälp med allt från mätning till installation. Vill du hellre planera själv? Då kan du testa IKEA planeringsverktyg för kök.

Om ENHET:

Även det minsta köket kan bli matlagningsvänligt och mysigt. Med IKEA köksserie ENHET funktionella möbler och smarta tillbehör skapar du en praktisk liten köksvrå till ett litet pris. Köket är enkelt att montera och kan specialanpassas efter livets många vändningar – eller när du bara vill visa lite mer av din personlighet. Byt luckor, mixa färger och kombinera öppen och stängd förvaring för att skapa ditt unika kök. ENHET kök är byggt för att hålla och har 10 års garanti. Så oroa dig inte om du behöver montera isär det nästa gång du flyttar. Det är designat för vardagslivet.

Läs mer om ENHET här

Vad kostar ett kök?
Har du fått inspiration till att förnya köket men är nyfiken på vad det kostar?

Här är några prisexempel:

ENHET Hörnkök 8825:-
DALFRED Barpall 399:-
ENHET Högstomme med hyllplan 799:-
GAMLARED Bord 795:-
TILLREDA Portabel induktionshäll 499:-