Enkla knepen: Så får du fint i ditt kök

Ett helt nytt kök – utan att renovera.
Med bara några få detaljer och lite planering kan du nå fantastiska resultat.
Här är expertens bästa tips för att du ska lyckas.

Skapa ditt kök så snyggt och funktionellt som du önskar – upptäck möjligheterna med IKEA kök.

Köket är inte längre bara en plats där vi lagar mat. För många har det här rummet blivit kärnan i hemmet och det rum som används mest. Många väljer att helrenovera sina kök.

Man behöver dock inte alltid renovera för att göra det fint, det finns snabba och billiga genvägar för att skapa sin personliga stil. Angelie Karlsson är köksplanerare på Ikea, hon hjälper dagligen människor med att hitta de här lösningarna. Hennes bästa tips: Planera.

– Är man ute efter något modernt med raka linjer, eller vill man gå åt det mer klassiska hållet med mer detaljerade utsmyckningar? Vilka kulörer vill man ha? Det blir lättare om man börjar med att tänka igenom vilken stil och känsla vill skapa i köket, säger hon.

När man väl har målat upp bilden av sitt drömkök börjar det roliga på riktigt. Det finns mängder av detaljer som kan göra stora skillnader i ett kök.

– Ett klassiskt exempel är beslagen. Nya beslag kan verkligen göra stor skillnad. En bra idé är att försöka kombinera dem med andra detaljer i köket så att dessa matchar. Många vill också ha en ny bänkskiva, det är ett effektivt sätt att förnya köket, säger Angelie Karlsson.

Det finns ju så många material på bänkskivor – vad tycker du att man ska välja?

– Man ska fundera igenom vilket material som passar en bäst. Trä ger en varm känsla, men är inte det bästa mot fukt. Vet man med sig att man slabbar mycket kanske man ska välja något annat. Å andra sidan är trä ett material som man med fördel kan slipa om vid behov och på så vis nästan få en ny bänkskiva, om och om igen. Sten är tåligt mot värme och repor – men är samtidigt ett dyrare material. Vill man komma ner i pris kanske en laminatskiva är ett smartare val. Sen ska man också tänka vilken känsla man vill skapa, en bänkskiva kan ljusa upp eller mörka ner ett rum, säger Angelie Karlsson.

Det där med att mäta upp och såga till en bänkskiva kan vara rätt krångligt?

– Ja, det är inte så lätt. Men på Ikea kan man få hjälp med mätningen innan man beställer en bänkskiva som passar exakt.

Vad tycker du man ska börja med när man snabbfixar sitt kök?

– Fundera på vad man kan göra med det man redan har. Ofta är kök belamrade med saker som man inte använder. Rensa bort så mycket som möjligt och organisera det du vill ha kvar. Ikea har många tillbehör som strukturerar och organiserar, till exempel avdelare för lådorna så att allt kan få sin egen plats.

Ok. Bra tips. Vad mer?

– Belysningen. Har man bara en taklampa så krymper man rummet. Skaffa bra arbetsbelysning för alla arbetsytor och gärna spottar som belyser snygga detaljer som till exempel ett knivställ eller några fina redskap. Satsa på många ljuskällor, det får rummet att kännas större.

Möblerna då? Hur ska man tänka där?

– Det handlar såklart först om det praktiska. Möblerna ska få plats i rummet och sittplatserna ska räcka. Sen handlar det om smak. Kanske skulle det vara kul med en kökssoffa?

”Personligt” verkar vara ett modeord när människor inreder sina hem. Hur gör man för att inte få det likadant som alla andra?

– Använd din kreativa sida och hitta saker du tycker om. Du behöver inte heller vara rädd för att lämna köksavdelningen på Ikeavaruhuset. Kanske hittar du något roligt till köket på förvarings- eller badrumsavdelningen? Kanske kan du byta ut en kökslucka mot en accentlucka i en annan färg? Det är ett enkelt sätt att förnya köket. Tänk fritt, säger Angelie Karlsson.

Skapa ditt kök så snyggt och funktionellt som du önskar – upptäck möjligheterna med IKEA kök.