Undersökning visar: var femte svensk har dålig luft hemma

Får du irriterad näsa och hals och trötta svidande ögon av luften i ditt hem?
Många svenskar upplever att de får hälsobesvär av inomhusluften – men nu kan ny teknik hjälpa till.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Enligt hälsorapporten från Folkhälsomyndigheten anser var femte svensk att de har besvär, som exempelvis astma, allergi, huvudvärk och trötthet, som kan bero på inomhusluften. 

Men vad kan man som privatperson göra för att få ett bättre inomhusklimat? Ett första steg är att se till att luften hemma har så låga halter av partiklar som möjligt, vilket allt fler använder en luftrenare till.  

– Problemet är att de flesta symtom orsakas av gaser som inte kan fångas upp av HEPA-filter, som många luftrenare förlitar sig på. De fångar bokstavligen bara damm, som stora dammsugare, och maskerar och cirkulerar dålig luft, istället för att faktiskt förstöra hälsofarliga partiklar, förklarar Johan Lundberg, grundare av Ozonair.

Teknik som renar luften

I samarbete med Luleå tekniska universitet har Ozonair utvecklat en helt ny typ av luftrenare. Istället för att försöka fånga föroreningar i filter bryter tekniken bakom Ozonair Purify, som heter Oxyplasma, ner partiklarna på molekylär nivå – cirka tusen gånger mindre än vad gårdagens luftrenare klarar av att fånga upp. Epidemiologisk forskning visar att de minsta partiklarna ofta (PM2.5) är mest skadliga*.

– Oxyplasma är inte att förväxla med ozon. Tänk dig istället ett norrsken, som är ett av få synliga plasmafenomen i jordens jonosfär. Plasmat förstör föroreningar i utrymmen och längs ytor – som traditionella luftrenare helt enkelt inte kommer åt, säger Johan Lundberg och fortsätter:

– Det är en världsnyhet att denna metod nu kan användas i privatpersoners hem. Tidigare användes den inom vården – bland annat för att rengöra operationssalar. Tekniken vi använder är egenutvecklad och certifierad. Luftrenaren sålde slut direkt efter lanseringen, men nu går den att beställa igen.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

*Källa: Naturvårdsverket, Luft & Miljö 2023.

Fakta Purify

Purify luftrenare utvecklades tillsammans med forskare från Luleå tekniska universitet. Maskinen renar inomhusluften med hjälp av tekniken Oxyplasma, en liknande teknik som används på sjukhus för att rengöra operationssalar.
Reningskammaren är utformad för att vara extra tyst – så att den inte stör dig om natten.

Så renar Purify din inomhusluft:

  1. Inuti Purify. De minsta partiklarna och gaserna som passerar genom reningskammaren elimineras med hjälp av UV-ljus.
  2. Utanför Purify. Oxyplasma utsöndras. Nu renas utrymmen och ytor som alla luftrenare inte kommer åt.
  3. I hela utrymmet. Oxyplasma behandlar kontinuerligt luften i ditt hem.