Så påverkas vi av dålig inomhusluft

Nästäppa, huvudvärk, irriterade ögon eller trötthet.
Vanliga besvär – som kan utgöra tecken på dålig inomhusluft.
Nu kan du förbättra din hemmamiljö med ny teknik.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Folkhälsomyndigheten uppger att en av fem svenskar får fysiska besvär på grund av inomhusluften. Fysiska besvär kan vara torra, röda eller svidande ögon, huvudvärk, yrsel eller illamående – samt trötthet och koncentrationsproblem.

Luftföroreningarna är kopplade till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar och svenska studier beräknar att de orsakar tusentals förtida dödsfall i Sverige varje år. Detta gäller föroreningar utomhus, men också inomhusluften, då partiklarna letar sig in genom ventilation och fönster.

Vilka föroreningar finns i hemmet?

Föroreningar som kommer utifrån är oftast partiklar från trafik, industriutsläpp och förbränningsprocesser. Men föroreningarna kan också komma från själva hemmet i form av så kallade flyktiga organiska föroreningar – ämnen som släpper från byggmaterial, färger, mattor, sprejer eller elektronik. Allt detta andas vi sedan in.

Ventilationen i hus ska hålla halten av luftföroreningar på en acceptabel nivå. Men 78 procent av svenska villor och 50 procent av flerbostadshusen har bristfällig ventilation, enligt en rapport från Boverket.

Friskare luft med luftrenare?

Ett sätt att få fräschare inomhusluft är med hjälp av en luftrenare. Det finns luftrenare med olika sorts teknik. Vanliga luftrenare med filter fångar upp stora partiklar, men de minsta partiklarna passerar rakt genom maskinerna. En ny sorts luftrenare, utvecklad av Luleå tekniska universitet, använder en teknik som också ska förstöra de minsta och mest hälsoskadliga partiklarna.

– Purify förstör de minsta partiklarna och gaserna som passerar rakt igenom vanliga luftrenare. Den renar inte bara luften som passerar den, som en konventionell luftrenare, utan renar aktivt luften i utrymmet samtidigt som den också renar på ytor, säger Johan Lundberg, grundare av svenska Ozoneair.

Köpte Ozoneair Purify med garanti

Ulrika Linné bor med sin man i ett hus utanför Örnsköldsvik. De var på besök hos vänner som skaffat luftrenaren Purify och reagerade på att inomhusluften kändes så krispig, frisk och klar.

Hon bestämde sig för att testa själv.

Du köper Purify med garanti. Om man inte är nöjd kan man skicka tillbaka den inom trettio dagar och få pengarna tillbaka. Så självklart ville jag prova.

Ulrika säger att hon upplevde en skillnad direkt.

– Förmodligen var det något med vår inomhusluft som inte var bra, men som Purify åtgärdat. En annan vinst med Purify är att det luktar fräschare hemma. Vi har två hundar som förstås luktar, särskilt när de är blöta, men nu stannar inte lukterna kvar i huset som förr.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Fakta Purify

Purify luftrenare utvecklades tillsammans med forskare från Luleå tekniska universitet. Maskinen renar inomhusluften med hjälp av tekniken Oxyplasma, en liknande teknik som används på sjukhus för att rengöra operationssalar.

Reningskammaren är utformad för att vara extra tyst – så att den inte stör dig om natten.

Så renar Purify din inomhusluft:

1. Inuti Purify. De minsta partiklarna och gaserna som passerar genom reningskammaren elimineras med hjälp av UV-ljus.

2. Utanför Purify. Oxyplasma® utsöndras. Nu renas utrymmen och ytor som vanliga luftrenare inte kommer åt.

3. I hela utrymmet. Oxyplasma® behandlar kontinuerligt luften i ditt hem.