Så undviker du farorna och kan njuta av renare luft i jul

Julen är en magisk tid fylld med kärlek, glädje och för många även mängder av tända ljus.
Men vad gör egentligen denna stämningshöjare med din inomhusluft? Så kan du skydda dig och få renare luft i jul.

EXTERN LÄNK: Bäst i test 2023: Läs mer om luftrenaren Purify

Högtiden för att samla släkt och vänner är snart här. En tid när vi fyller våra hem med människor, matlagning, julgran och tända ljus. Alla dessa faktorer spelar in när det kommer till luften du andas inomhus.

Många av de populära ljus vi tänder under julfirandet kan avge toxiner och när dessa ljus brinner producerar de ultrafina partiklar i sådana mängder att de kan jämföras med rökning av cigaretter inomhus. Andra saker som spelar in för luften inomhus är valet av julgran.

– En välvattnad julgran i ditt hem under julen minskar risken för föroreningar och gaser som en plastgran kan ge ifrån sig. Vi rekommenderar att du håller dig till en äkta gran när du ska dekorera hemma i jul, säger Johan Lundberg, grundare av Ozoneair.

Så skyddar du dig

Ett sätt att skydda dig mot skadliga toxiner i luften är att minimera användandet av ljus och vädra ofta. Öppna ett fönster för att släppa in frisk luft. Ett annat alternativ är att investera i renare inomhusluft med ett högkvalitativt luftreningssystem.

– Även om vi inte specialiserar oss på julgranar eller ljus är vi specialister på luftrening. Det absolut bästa sättet att skydda dina nära och kära är att ta bort föroreningar från luften som vi andas in i hemmet. Korrekt ventilation och filtrering av återcirkulerande luft är det enda sättet att avlägsna dessa föroreningar, säger Johan Lundberg, grundare av Ozoneair.

Rena luften med hjälp av ozon och UV-ljus

När det kommer till luftreningssystem finns det många olika att välja mellan. Johan Lundberg från Luleå grundade teknikföretaget Ozoneair och skapade maskinen Purify för att få bort ”omöjliga” lukter som tobak och mögel.

– Till skillnad från andra luftreningssystem som renar via filter har Ozoneair en speciell teknik som med hjälp av UV-ljus och ozon tar bort partiklar i luften, säger Johan Lundberg.

Så renar Purify din inomhusluft

Ozoneair Purify renar luften i ditt hem på flera olika sätt. Så går det till.

Inuti Den fångar upp och eliminerar de allra minsta partiklarna med hjälp av UV-ljusteknik.

Utanför Oxyplasma sprids och renar rum och ytor som vanliga luftrenare inte klarar av.

Resultat Hela utrymmet behandlas och ger dig ny, ren och krispig luft att andas.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Fakta Ozoneair

Ozoneair utvecklades tillsammans med forskare från Luleå tekniska universitet. Luftreningssystemen renar inomhusluften med hjälp av tekniken Oxyplasma, en liknande teknik som används på sjukhus för att rengöra operationssalar.