Ny forskning: Inomhusluften kan vara giftigare än luften utomhus

Luften i våra hem kan vara giftigare och orsaka kraftigare inflammationer än luften utomhus, visar en ny studie av luften i svenska bostäder.
Nu finns ett nytt sätt att sanera inomhusluften från partiklar och gaser: Luftrenaren Purify, som utvecklats i samarbete med forskare på Luleå tekniska universitet.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Osynliga, mikroskopiskt små och nästan viktlösa. Våra bostäder är fulla av partiklar och gaser som kan förvärra allergi och astma, och ge symtom som nästäppa, trötthet och huvudvärk.

Klinisk luftrening: ”Sanering som på sjukhus”

Många letar därför ett sätt att förbättra sin inomhusmiljö och säkerställa att de andas ren och hälsosam luft. En innovation från Luleå, Ozoneair Purify, har gjort succé och snabbt blivit en av de mest sålda luftrenarna.

– Purify sålde slut direkt när den lanserades, försäljningen fortsätter att öka och vi får ständigt feedback från nöjda kunder över hela Sverige, säger Johan Lundberg, grundare av Ozoneair i Luleå.

Hemligheten bakom Purify heter klinisk luftrening:

– Vanliga luftrenare förlitar sig på filter som fångar upp föroreningar. Purify förstör i stället föroreningar som är 1000 gånger mindre än vad traditionella luftrenare kan fånga upp. Inomhusluften saneras från virus, bakterier, allergiämnen och andra skadliga partiklar på en nivå som tidigare bara varit möjlig inom hälsovården och på sjukhus, förklarar Lundberg.

Så många dör i förtid av dålig luft

Närmare 7000 svenskar dör i förtid varje år till följd av luftföroreningar. Luften i våra hem påverkas av utomhusmiljön – som trafik, industriutsläpp och förbränningsprocesser – men också vad vi gör hemma.

Matlagning, doftljus, vedeldning och starka rengöringsprodukter kan prägla inomhusluften. Partiklar kommer också från flyktiga organiska föreningar: ämnen som släpper från byggmaterial, färger, mattor, elektronik och annat i våra hem. Vi andas in dessa och de kan bidra till huvudvärk, trötthet och koncentrationsstörningar.

Giftigare luft inomhus

En grupp forskare i Lund har gjort en studie som visade att partiklarna i inomhusluften var giftigare och orsakade kraftigare inflammatoriska reaktioner hos möss, än vad partiklarna utomhus gjorde. Studien utfördes i hem i södra Sverige och publicerades i december 2022.

Johan Lundberg på Ozoneair i Luleå:

– Vi har utvecklat Ozoneair Purify i samarbete med forskare från Luleå tekniska universitet, och har en patenterad reningsteknik. Resultatet blir konstant och kraftfull klinisk rening av luft och ytor.

Används på sjukhus

Ozoneair Purify är inte bara en teknologi för privatpersoner och företag, utan har blivit en standard för luftkvalitet på flera sjukhus runtom i landet som köpt in Purify för att hålla luften så ren som möjligt. Med Purify kan du få samma nivå av skydd i ditt eget hem.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Så renar Purify din inomhusluft:

  1. Inuti Purify. De minsta partiklarna och gaserna som passerar genom reningskammaren elimineras med hjälp av UV-ljus.
  2. Utanför Purify. Oxyplasma® utsöndras. Nu renas utrymmen och ytor som vanliga luftrenare inte kommer åt.
  3. I hela utrymmet. Oxyplasma® behandlar kraftfullt och kontinuerligt luften och ytorna i ditt hem.

+++

Källor:

Nära 7000 dör i förtid pga dålig luft, Naturvårdsverket: https://www.naturvardsverket.se/om-oss/aktuellt/nyheter-och pressmeddelanden/luftfororeningar-leder-till-tusentals-fortida-dodsfall/

Forskare om att inomhusluften kan vara giftigare + vad luften kan påverkas av: eldning, doftljus, matlagning, städprodukter osv. Länk till studien: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ina.13177

Artikel om studien i Råd & Rön: https://www.radron.se/tester/boende-tradgard/luftrenare/experten-luften-kan-vara-giftigare-inomhus/