Köpguide: Så väljer du rätt ozongenerator – Expertens tips

En ozongenerator kan ta bort svåra lukter och sanera ditt hem från hälsofarliga partiklar. Men hur hittar man rätt i djungeln av modeller? Ozonexperten och besiktningsmannen John Sundman ger sina bästa tips – och hjälper dig att välja rätt ozongenerator.

Innan du bestämmer dig för att köpa en ozongenerator bör du förstå exakt vad de gör.

– Ozongeneratorer används för att eliminera obehagliga lukter, döda bakterier och mögel samt neutralisera allergener. De skapar en specifik typ av syre kallad ozon som är mycket effektivt för dessa ändamål, förklarar John Sundman.

Skillnaden mellan ozongenerator och luftrenare

Många förväxlar ozongeneratorer med luftrenare, men det är viktigt att förstå att dessa produkter fungerar på helt olika sätt. Luftrenare använder filter för att fånga upp partiklar i luften, medan en ozongenerator använder ozon för att neutralisera lukter och döda mikroorganismer.

– Många människor tänker på luftrenare och ozongeneratorer som samma sak, men i verkligheten fungerar de på väsentligt olika sätt, säger Sundman.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Ozoneair här

Ozongenerator Luftrenare
Användning Används vid enstaka tillfällen för djupgående sanering Används kontinuerligt för att rena luften av partiklar
Mål Eliminerar starka lukter, mögelsporer, bakterier, allergener och andra skadliga mikroorganismer Fångar och filtrerar bort partiklar som pollen och damm från luften
Teknik Använder ozon för att neutralisera lukter och döda mikroorganismer Använder filter för att rena luften från partiklar
Effekt Lämnar rummet luktfritt och steriliserat efter behandling Förbättrar luftkvaliteten genom att kontinuerligt filtrera bort partiklar
Omfattning Kan behandla hela utrymmen, inklusive svårtillgängliga områden och ytor där lukter kan få fäste Begränsad till att rena luften i det rum där den är placerad
Långtidseffekt Har en långvarig effekt efter en eller några behandlingar Kräver ständig drift för att upprätthålla effekten

Därför är ozongeneratorer effektiva

För att förstå varför ozongeneratorer är effektiva krävs en titt på den kemiska processen som ligger bakom. Ozon är en stark oxidant, vilket innebär att den kan reagera med och neutralisera en mängd olika ämnen, inklusive de som orsakar dålig lukt eller kan medföra hälsoproblem.

John Sundman förklarar:

– Ozonets förmåga att reagera med och neutralisera luktmolekyler är vad som gör det så effektivt för luktbekämpning. När det kommer i kontakt med dessa molekyler, bryter det ner dem, vilket effektivt eliminerar lukten.

Ozonet kan också bryta ner hälsoskadliga partiklar som mögelsporer, allergener och kemikalier.

Ozongeneratorn från teknikföretaget Ozoneair i Luleå är enkel att använda. Camilla Nilsson bor i en villa där unken lukt spred sig från grunden och källaren: ”Äntligen blev vi av med den dåliga lukten”, säger hon.

Att tänka på innan du köper en ozongenerator

När du ska köpa en ozongenerator finns flera faktorer att tänka på. Priset är kanske det första som fångar din uppmärksamhet, men låt inte det vara enda avgörande faktorn. Billigare alternativ kan verka lockande, särskilt de som utger sig för att vara ”kopior” av etablerade och välrenommerade märken som Ozoneair. Men kom ihåg att en billig produkt av låg kvalitet kan medföra förhöjda risker och få oönskade konsekvenser.

Riskerna med att välja kopior av Ozoneair

Ozoneair är ett varumärke som står för beprövad säkerhet, tillförlitlighet och effektivitet. När du väljer en ozongenerator är det väldigt viktigt att investera i kvalitet och säkerhet, betonar experten John Sundman:

– Jag har sett fall där ozongeneratorer har orsakat omfattande skador på bostäder, säger han.

I takt med att ozongeneratorer blivit alltmer kända och populära har nya aktörer dykt upp på marknaden och erbjuder vad som kan verka billigare alternativ. Det finns kopior som utseendemässigt liknar Ozoneair – som av många anses vara originalet på den nordiska marknaden – men som inte använder Ozoneairs teknik.

– Det är frestande och lätt hänt att välja det billigaste alternativet, men när det gäller ozongeneratorer är säkerheten absolut avgörande. Jag får ofta höra berättelser om folk som önskar att de hade gjort mer grundläggande efterforskning innan de köpte sin ozongenerator.

– Jämför med att tvätta kläder på för hög temperatur – de kan förstöras nästan omedelbart. På samma sätt kan för höga ozonnivåer skada inredningen och material, plast, gummi och elektronik. Ozoneair anpassar ozonmängden baserat på utrymmets storlek och genom att arbeta med ett speciellt intervallprogram för optimal ozonbehandling som både är effektiv och säker, säger John Sundman.

För att säkerställa att du får en äkta produkt, gör ditt köp via Ozoneairs officiella webbplats eller hos en auktoriserad återförsäljare.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Ozoneair här

Ozongenerator från Ozoneair erbjudes i 3 olika modeller för 30, 60 respektive 120 kvadratmeter.

Välj rätt modell

När du väljer en Ozoneair ozongenerator är det viktigt att tänka på vilken modell som bäst passar ditt behov baserat på storleken på ditt utrymme. John Sundman guidar oss genom Ozoneair-serien och ger sina experttips för att göra det rätta valet:

Ozoneair Clean 30

”Clean 30 är utmärkt för mindre utrymmen, områden upp till 30 m². Det är en smidig, kompakt och effektiv produkt för mindre bostäder, enskilda rum, båtar eller husvagnar. Tack vare dess storlek är ozongeneratorn enkel att flytta runt och passar perfekt för snabb och effektiv sanering av oönskade lukter.”

Ozoneair Clean 60

”För lite större utrymmen, runt 60 m², är Clean 60 det självklara valet – en ozongenerator som passar de flesta vanliga villor och lägenheter. Med sin förstärkta ozonproduktion är den även idealisk för mindre till medelstora kontorslokaler och företag som vill hålla sin arbetsmiljö fräsch och luktfri.”

Ozoneair Clean 120

”För större utrymmen – upp till 120 m² – rekommenderar jag Clean 120. Den här kraftfulla ozongeneratorn kan tackla luktsanering i stora hus, kommersiella byggnader och andra stora utrymmen. Dess kapacitet gör den idealisk för utrymmen som kräver regelbunden sanering.”

EXTERN LÄNK: Läs mer om Ozoneair här

Ozoneair ozongenerator har blivit utsett till bäst i test av tidningen Villanytt.

6 anledningar att välja Ozoneair ozongenerator

Bäst i test: Ozoneair ozongenerator utsågs till det bästa valet för luktsanering i ett test utfört av Villanytt*, ett erkännande som signalerar Ozoneairs utomordentliga prestanda och kvalitet. *Läs test av ozongenerator

Trygghet och garanti: Med över 50 000 nöjda kunder, och en generös köpgaranti som inkluderar en 5-års produktgaranti samt 30 dagars returrätt, ger Ozoneair en extra säkerhet och trygghet för konsumenter som funderar på att köpa en ozongenerator.

Tillgänglighet: Ozoneair ozongenerator är den enda modellen som finns tillgänglig i butikskedjor. Detta är ett tecken på att den passerat strikta säkerhetsprövningar och uppfyller alla gällande standarder. Dessutom innebär tillgängligheten i över 350 butiker att man kan få lokal hjälp och rådgivning när man behöver det.

Helautomatisk: Ozoneair är den enda ozongeneratorn där du bara behöver ställa in ytan; apparaten anpassar sedan behandlingen. Denna automatiserade process innebär en extra säker och skonsam luktsanering av ditt hem.

Skonsam: Ozoneair skiljer sig från andra ozongeneratorer genom sitt unika program som varierar intensiteten av ozon under behandlingstiden. Detta oscillerande intervallsystem är speciellt framtaget för att maximera luktborttagning, samtidigt som det minimerar risken för skador på inredning och material. Med Ozoneair får du en effektiv och skonsam luktsanering, anpassad efter ditt specifika behov och utrymme.

Utan restprodukter: Ozoneair utmärker sig också genom att dess ozongenerator producerar ren ozon och minimalt med restprodukter. Vissa metoder för att producera ozon kan skapa restprodukter, vilket kan orsaka lukter och skada material i hemmet. Med Ozoneair kan du vara säker på att du får den effektivaste luktsaneringen utan negativa bieffekter.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Ozoneair här

Så använder du ozongenerator

Att genomföra en ozonbehandling med Ozoneair Clean är en relativt enkel process. Här är stegen du behöver följa:
 
Förberedelse:
Börja med att stänga alla fönster och dörrar till utrymmet som ska behandlas. Det är viktigt för att ozonet ska stanna kvar och koncentreras i rummet, vilket ökar effektiviteten av behandlingen. För bästa resultat, se till att rummet är så tomt som möjligt.
 
Placera ozongenerator:
Ställ ozongeneratorn i mitten av rummet för att säkerställa en jämn fördelning av ozonet.
 
Ställ in storleken på rummet:
På ozongeneratorn Ozoneair Clean ställer du in rummets storlek. Det innebär att enheten automatiskt kan välja det mest lämpliga programmet för rummets storlek.
 
Starta ozonbehandling:
Nu börjar ozongeneratorn producera ozon och fylla rummet med det. När du startat enheten bör du lämna rummet inom en minut. Du bör inte andas in ozonet som genereras av enheten.
 
Vänta:
Låt ozongeneratorn arbeta det inställda tidsintervallet. Under denna tid bör ingen vistas i utrymmet. Efter att behandlingstiden har passerat, och ozongeneratorn automatiskt stängts av, bör du vänta ytterligare två timmar innan du går in i rummet igen. Under denna tid kommer allt ozon att omvandlas till vanligt syre.
 
Behandlingen är klar:
När du går in i rummet bör du notera en tydlig minskning eller eliminering av den ursprungliga lukten.
 
Kom ihåg att ozonbehandling endast ska användas som en del av en helhetslösning för att hantera lukter, mögel, bakterier och virus. Det är alltid bäst att också åtgärda orsaken till dessa problem, för att förhindra att de återkommer i framtiden.

* https://villanytt.se/test-bast-ozongenerator-vann-pa-effektivitet-och-smidighet