Så kan du “förstöra” skadliga partiklar i ditt hem

Luften i ditt hem är full av mikroskopiska föroreningar.
Och vissa av dem kan påverka din hälsa.
Nu kan du rena luften i hemmet med ny teknik.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Idag uppger inte mindre än var femte svensk att de kämpar med problem som härstammar från dålig inomhusluft, enligt Folkhälsomyndigheten.

Luftföroreningarna påverkar både människors hälsa och miljön. De är kopplade till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar. Svenska studier beräknar att luftföroreningar orsakar tusentals förtida dödsfall i Sverige varje år, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Kan luftrenare hjälpa?

Vanliga luftrenare förlitar sig på filter, som effektivt samlar upp damm och andra större partiklar.

Problemet är att mindre partiklar passerar rakt genom filtren. Epidemiologisk forskning visar att de minsta partiklarna (PM2.5) är skadligast.

Purify är annorlunda

Purify är en helt ny typ av luftrenare, utvecklad av Ozoneair i samarbete med Luleå tekniska universitet. Istället för att försöka fånga föroreningar i filter, bygger tekniken på att förstöra de minsta föroreningarna, som är 1000 gånger mindre än vad HEPA-filter kan fånga upp.


– De flesta symtom orsakas av gaser som inte kan fångas upp av filter. Vanliga luftrenare fångar bokstavligen bara damm, som stora dammsugare. De maskerar och cirkulerar dålig luft, istället för att faktiskt förstöra hälsofarliga partiklar, förklarar Ozoneairs grundare Johan Lundberg.

Purify bekämpar dessutom föroreningarna innan de börjar sprida sig. Den renar inte bara luften som passerar genom reningskammaren, som en vanlig luftrenare, utan renar aktivt både luft och ytor i utrymmet.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Fakta Purify

Purify luftrenare utvecklades tillsammans med forskare från Luleå tekniska universitet. Maskinen renar inomhusluften med hjälp av tekniken Oxyplasma, en liknande teknik som används på sjukhus för att rengöra operationssalar.
Reningskammaren är utformad för att vara extra tyst – så att den inte stör dig om natten.

Så renar Purify din inomhusluft:

1. Inuti Purify. De minsta partiklarna och gaserna som passerar genom reningskammaren elimineras med hjälp av UV-ljus.

2. Utanför Purify. Oxyplasma® utsöndras. Nu renas utrymmen och ytor som vanliga luftrenare inte kommer åt.

3. I hela utrymmet. Oxyplasma® behandlar kontinuerligt luften i ditt hem.