Många drabbas av kronisk nästäppa – så får du bättre inomhusluft

Kronisk nästäppa är ett vanligt problem som kan påverka sömnen och vardagen negativt. Just nu blir många extra nästäppta av gräspollen.
Ett forskningsgenombrott från Luleå håller luften inomhus så fräsch som möjligt: Ozoneair Purify renar luften med ny teknik.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Täppt näsa, rinnsnuva, nysningar, tung andning och trötthet.
Problem med långvarig eller kronisk nästäppa kan påverka livskvaliteten på flera sätt. Det kan bland annat orsaka huvudvärk, snarkningar, sömnrubbningar och trötthet – något som i sin tur kan påverka allt från vår förmåga att sköta arbetet till hur vi orkar med olika vardagsaktiviteter.

Luftföroreningar i våra hem

En vanlig orsak till nästäppan är allergi, men du kan också ha kronisk nästäppa utan att vara allergisk. Så många som var femte svensk är drabbad, enligt en artikel i Läkartidningen. Oavsett orsak till nästäppan så kan den förvärras av luftföroreningar i hemmet då dessa retar slemhinnorna.

Renar luften från partiklar

Våra bostäder är fulla av luftföroreningar: partiklar som kan förvärra allergi och astma och ge symtom som nästäppa. Många letar därför ett sätt att förbättra sin inomhusmiljö och säkerställa att de andas så ren och hälsosam luft som möjligt. En innovation från Luleå, Ozoneair Purify, har gjort succé och snabbt blivit en av de mest sålda luftrenarna.

Så skiljer sig Purify mot andra luftrenare

Johan Lundberg, vd och grundare av teknikföretaget Ozoneair, förklarar att Purify tar reningstekniken till en ny nivå:

– En traditionell luftrenare fångar upp luftföroreningar med ett filter, främst damm. Men problemet är att många hälsofarliga partiklar är mikroskopiskt små, så de passerar genom filtret och cirkulerar ut igen i rummet, säger han och fortsätter:

– Purifys innovativa och patenterade reningsteknik förstör föroreningar som är 1000 gånger mindre än vad traditionella luftrenare kan fånga upp.

Resultatet blir konstant och kraftfull luftrening i luften och på ytor – en rening som känns direkt i hemmet. Luften blir krispig, klar och lätt att andas.

EXTERN LÄNK: Testa Ozoneair Purify i 30 dagar med full returrätt. Vid köp gäller två års garanti. Här kan du välja modell

Luftrenaren som är bäst-i-test

  • Purify är en svensk produkt från Luleåföretaget Ozoneair som utvecklat den i nära samarbete med forskare på Luleå Tekniska Universitet.
  • Ozoneair Purify 60 utsågs nyligen till den överlägset bästa luftrenaren när tidningen Villalivet, Sveriges största villatidning, testade de sju mest sålda luftrenarna på den svenska marknaden.

Manual och support på svenska – full returrätt i 30 dagar och garanti i två år

Manualen till luftrenaren Purify är på svenska, och ringer man supporten får man prata med Ozoneairs medarbetare i Luleå. Du kan testa Purify och ha full returrätt i 30 dagar om du skulle vara missnöjd. För Purify gäller två års garanti.

EXTERN LÄNK: Välj modell och klicka hem luftrenaren här

Så kan kronisk nästäppa påverka hälsan

Kronisk nästäppa kan tyckas vara ett litet besvär, men det kan ha en överraskande stor inverkan på hälsa och livskvalitet. Här är några sätt som långvarig nästäppa kan påverka:

  • Sömnstörningar: När du har svårt att andas genom näsan kan det leda till snarkningar eller till och med sömnapné där andningen upphör tillfälligt under sömnen. Detta kan leda till dålig sömnkvalitet och trötthet under dagen.
  • Trötthet och minskad produktivitet: Långvarig nästäppa kan göra det svårt att koncentrera sig och utföra vardagliga uppgifter, vilket kan leda till minskad produktivitet både i arbete och personliga aktiviteter.
  • Huvudvärk: Nästäppa kan leda till bihåleinflammation, som ofta är förknippad med huvudvärk.
  • Förvärrade astmasymtom: För personer med astma kan nästäppa göra symtomen värre och svårare att hantera.

Källor:
http://dok.slso.sll.se/CAMM/Faktablad/Halsobesvar%20av%20inomhusmiljon_2017.pdf
https://www.vetenskaphalsa.se/tappt-nasa-forsamrar-somnen-och-minskar-livskvaliteten/
https://www.forskning.se/2023/03/24/kronisk-nastappa-stor-vardagen-fler-man-valjer-operation/
https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldWebArticlePdf/4/4057/LKT0620s1618_1622.pdf
https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/allergologi/naspolyper/
https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/arbets-och-miljomedicin/fukt-och-mogelrelaterade-halsobesvar/