Så kan din hälsa påverkas av mögel – vanliga symtom

Känner du dig oförklarligt trött, yr eller förkyld?
Problemet kan vara kopplat till fukt eller mögel i din bostad.
Enligt Folkhälsomyndigheten kan vart femte svenskt hem vara drabbat.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Dåsig eller hängig? Hälsoboven kan vara osynliga mögelgifter som finns i en femtedel av alla svenska hem, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten*.

– Vi vet att mögelproblematiken i svenska hem är omfattande, och vanligare än vad många tror. Många lever med detta hot mot hälsan utan att ens vara medvetna om det, säger Johan Lundberg, grundare av Ozoneair.

Hälsoriskerna med mögel

Mögel ser inte bara obehagligt ut. Sporerna producerar toxiner (gifter) som kan orsaka allt från hudutslag till luftvägsinfektioner. Det finns gott om undersökningar som påvisar risk för hälsoproblem hos personer som vistas i mögeldrabbade bostäder. Enligt Boverket ökar risken att du upplever något av följande symtom i en fukt- och mögelskadad byggnad:

allergi, förvärrad astma

försämring av eksem, hudrodnad, klåda, hudutslag

huvudvärk, illamående, yrsel, tung andning

irritation i ögon, övre luftvägarna, ont i halsen, hosta och nysningar

regelbundna infektioner i luftvägarna

sömnsvårigheter och koncentrationssvårigheter

trötthet, täppt näsa, snuva, bihåleinflammation

Barn känsligare än vuxna

”I en byggnad med fukt- och mögelskador finns en större mängd föroreningar i den luft du andas in, och barn är i regel känsligare för föroreningar än vuxna. En anledning är att deras kroppar inte är färdigutvecklade eftersom hjärnan, hormonsystemet och immunförsvaret fortsätter att utvecklas efter födseln”, skriver Boverket.

Innovativ lösning mot mögel

I samarbete med forskare på Luleå tekniska universitet har teknikföretaget Ozoneair i Luleå utvecklat den nya luftrenaren Purify för att motverka mögel:

– Med vår patenterade reningsteknik kan Ozoneair Purify bekämpa mögel på molekylär nivå, nå vissa platser där traditionella rengöringsmetoder misslyckas och erbjuda en lösning som tidigare endast varit tillgänglig inom hälso- och sjukvårdssektorn, säger Johan Lundberg, grundare av Ozoneair.

Så fungerar luftrenaren mot mögel

Medan konventionella luftrenare kan fånga upp mögelsporer i filter arbetar Ozoneair Purify annorlunda:

– Vår teknik renar inte bara luft som passerar genom reningskammaren, som en vanlig luftrenare, utan renar aktivt både luft och ytor. Tekniken reducerar mögelsporer och kan angripa mögel på ytor i hemmet, förklarar Lundberg.

Lättnad för drabbade hushåll

Purify renar inomhusluften med hjälp av tekniken Oxyplasma, en liknande teknik som används på sjukhus för att rengöra operationssalar.

För svenskar som oroar sig för mögel hemma, är Ozoneair Purify ett välkommet verktyg, anser Johan Lundberg.

– Det är ett effektivt sätt att förbättra inomhusluftens kvalitet och skydda sig själv och sin familj mot de potentiella hälsorisker som mögel kan innebära.

Bäst i test

Ozoneair Purify utsågs nyligen till bäst-i-test av tidningen Villalivet. De sju bäst säljande luftrenarna på svenska marknaden testades.

”Ozoneair Purify 60 utmärkte sig i alla kategorier och stack ut som en överlägsen luftrenare. Vad gäller låg ljudnivå, områdestäckning, luftreningskapacitet och förbrukningsvaror är denna bättre än samtliga de andra luftrenarna i vår testgrupp”, skriver Villalivet efter sitt test.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

*Källa Folkhälsomyndigheten

Källa Boverket