Sömnproblem? Så här renar du luften i sovrummet

Nästäppa, huvudvärk eller svårigheter att somna.
Mikroskopiska partiklar kan störa din skönhetssömn. Med ny, tyst teknik från Luleå kan du rena luften i ditt hem.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Sömn är livsviktigt. Det är din hjärnas sätt att rensa ut skräp och slaggprodukter. Genom att göra sig av med oanvända synapser omformar sig hjärnan så att den ska kunna fungera bättre. Men en annan typ av osynligt ”skräp”, nämligen mikroskopiska partiklar i luften, kan störa din slummer.

Nästan varannan person uttrycker att de har problem med sömnen, enligt Folkhälsomyndigheten. Boven kan vara dålig luft. Naturvårdsverket uppger att 47 procent av Sveriges befolkning under 2019 exponerades för halter av små partiklar (PM2,5) som överstiger WHO:s riktvärden.

Allt fler svenskar söker sig till luftrenare för att få bukt med problemet. Vi vill andas friskare och se till att luften är fri från pollen, damm och bakterier. Men är maskinerna verkligen effektiva – och vilken är bäst lämpad för sovrummet?

“Som stora dammsugare”

Luftrenare har i över ett sekel förlitat sig på fläktar och filter – så kallad mekanisk rening – för att behandla luften. Problemet är att de minsta partiklarna passerar rakt genom det allra finaste HEPA-filtret.

Om du vill andas friskare i sovrummet är det smart att välja en maskin som bryter ner även de minsta partiklarna i luften – som ofta är skadligast för hälsan*. En produkt som gör just detta är Purify, luftrenaren från svenska Ozoneair.

Uppfinnaren bakom Purify, Johan Lundberg, säger så här:

– De flesta symptom orsakas av partiklar och gaser som inte kan fångas upp av filter. Vanliga luftrenare fångar bokstavligen bara damm, som stora dammsugare. De maskerar och cirkulerar dålig luft, i stället för att faktiskt förstöra de minsta och mest hälsofarliga partiklarna.

Ozoneair Purify: En annorlunda luftrenare

Purify är en helt ny typ av luftrenare, utvecklad i samarbete med Luleå tekniska universitet. Istället för att enbart försöka fånga föroreningar i filter, bygger tekniken på att förstöra föroreningar som är 1000 gånger mindre än vad HEPA-filter kan fånga upp.

Purify bekämpar dessutom föroreningarna innan de har hunnit sprida sig. Den renar inte bara luften som passerar genom maskinen, likt en vanlig luftrenare, utan renar aktivt både luft och ytor i utrymmet.

Tyst teknik blev bäst i test

Traditionella luftrenare är ofta högljudda, eftersom fläktarna som de förlitar sig på måste jobba hårt. Purify vilar istället på den testvinnande tekniken Oxyplasma®, som är naturlig och ljudlös. Dessutom togs reningskammaren fram tillsammans med forskare för att vara tystlåten, så att du inte störs under natten.

Detta framkom i Villalivets test av luftrenare, där forskare ställde upp de 7 bästsäljande luftrenarna i Sverige mot varandra. Purify var den mest lågmälda luftrenaren i mätningen och tog hem titeln bäst i test.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

“Känner mig lugnare och piggare”

Bland kunderna som har köpt Purify finner vi psykologen Lisa Tedelind. Hon och hennes pollenallergiska son har märkt skillnad:

– Min son upplever att han sover bättre, och jag tycker att luften har blivit betydligt friskare här hemma.

En annan, Hans-Göran Svensson från Hägersten, säger så här:

– Känner mig lugnare och piggare. Att komma i gång var hur enkelt som helst! Instruktionerna är tydliga och på svenska. Det var bara att trycka på en knapp.

Så renar Purify din inomhusluft

  1. Inuti Purify. De minsta partiklarna och gaserna som passerar genom reningskammaren elimineras med hjälp av UV-ljus.
  2. Utanför Purify. Oxyplasma® utsöndras. Nu renas utrymmen och ytor som vanliga luftrenare inte kommer åt.
  3. I hela utrymmet. Oxyplasma® behandlar kontinuerligt luften i ditt hem.

Fakta – fem fördelar med Purify:

  • Renar utrymmen och ytor utanför själva maskinen
  • Enkel luftrening: Koppla bara in och klicka på en knapp
  • Energisnål: Drar mindre el än vissa glödlampor
  • Utformad för att vara nästintill ljudlös
  • Välj mellan 3 modeller – för upp till 30, 60 eller 120 kvm

*Källa: Naturvårdsverket, Luft & Miljö 2023.