Köpa luftrenare: Här är 5 saker att tänka på

Dålig inomhusluft är en hälsorisk, och allt fler svenskar skaffar därför luftrenare.
Ska du investera i en?
Här är fem viktiga saker att bocka av inför köpet.

EXTERN LÄNK: Bäst i test 2023: Läs mer om luftrenaren Purify

Många svenskar vill andas friskare luft hemma med så lite pollen, bakterier, damm och andra luftföroreningar som möjligt. Men marknaden vimlar av olika produkter, priset kan skilja flera tusen kronor – och det kan vara svårt att veta vilken luftrenare som är rätt för dig. Här är din guide inför köpet.

1: Tekniken bakom

Allra viktigast är förstås att luftrenaren gör sitt jobb: renar luften på bästa sätt. Traditionella luftrenare fångar upp föroreningar i ett HEPA-filter. Men idag finns ny teknik. Luftrenaren Ozoneair Purify, som utvecklats i samarbete med forskare från Luleå tekniska universitet, förstör föroreningar som är 1000 gånger mindre än vad HEPA-filter kan fånga upp.

Tekniken har tidigare bara använts inom hälsovården, exempelvis för att sanera operationssalar på sjukhus. Purify ger konstant och kraftfull klinisk rening av luft och ytor. Den tar bort virus, bakterier, allergiämnen och mögelsporer samt hälsoskadliga ämnen som kommer in i hemmet från trafik och utsläpp.

EXTERN LÄNK: Läs mer här om hur Purify funkar

2: Kolla ett oberoende test

Det finns en uppsjö av luftrenare på marknaden, men vilken luftrenare är bäst i test? Kolla en oberoende granskning. Villalivet, Sveriges största villatidning, utförde nyligen ett omfattande test av de sju bäst säljande luftrenarna på svenska marknaden, och Ozoneair Purify blev bäst-i-test med god marginal.

”Ozoneair Purify 60 utmärkte sig i alla kategorier och stack ut som en överlägsen luftrenare. Vad gäller låg ljudnivå, områdestäckning, luftreningskapacitet och förbrukningsvaror är denna bättre än samtliga de andra luftrenarna i vår testgrupp”, skriver Villalivet efter sitt test. Länk till hela testet.

3: Krångligt eller enkelt?

Tänk dig frustrationen när du kommer hem och ska installera luftrenaren – och det är jättekrångligt att komma i gång. Ozoneair Purify är barnsligt enkel att använda. Du ansluter den till ett eluttag och kan enkelt slå av och på den samt välja nivå på rengöringen. Manualen är på svenska.

4: Hur låter den?

Många vill ha luftrenaren i sovrummet för att andas så ren och fräsch luft som möjligt hela natten. Men då måste du välja en luftrenare som inte stör sömnen. I Villalivets test av de sju bäst säljande luftrenarna bedömdes Ozoneair Purify 60 vara den tystaste med lägsta ljudnivån av samtliga luftrenare.

5: Gäller öppet köp och garanti?

Vad händer om du är missnöjd med luftrenaren och vill ha pengarna tillbaka? Finns garanti om luftrenaren går sönder? Och vilken hjälp får du om du skulle behöva kontakta företaget bakom produkten?

De här frågorna är lätta att glömma när man letar luftrenare. Men det kan vara väldigt irriterande om företaget bakom produkten är svåra att nå – om du vill returnera luftrenaren, eller ställa en fråga. Glöm inte att kolla upp att produkten har garanti.

Ozoneair Purify är utvecklad i Luleå. Ringer du supporten får du prata med Ozoneairs medarbetare i Luleå. Du kan testa Purify och ha full returrätt i 30 dagar om du skulle vara missnöjd. Purify har två års garanti.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Så renar Purify din inomhusluft:

  1. Inuti Purify. De minsta partiklarna och gaserna som passerar genom reningskammaren elimineras med hjälp av UV-ljus.
  2. Utanför Purify. Oxyplasma® utsöndras. Nu renas utrymmen och ytor som vanliga luftrenare inte kommer åt.
  3. I hela utrymmet. Oxyplasma® behandlar kraftfullt och kontinuerligt luften och ytorna i ditt hem.