Därför gör luftrenaren från Luleå succé: ”Teknik som liknar norrsken”

Testvinnaren Purify från Ozoneair är mer än bara en luftrenare – den är en teknisk revolution som kan förstöra föroreningar i våra hem i stället för att bara filtrera dem.
Men hur fungerar luftrenarens teknik? Grundaren Johan Lundberg förklarar på ett enkelt sätt.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Luftrenaren Ozoneair Purify har utvecklats i samarbete med forskare från Luleå tekniska universitet. Maskinen renar inomhusluft med hjälp av tekniken Oxyplasma® – en liknande teknik som används på sjukhus för att rengöra operationssalar.

Bäst i test

Att Purify renar inomhusluft extra effektivt är dokumenterat – nyligen utsågs Ozoneair Purify till bästa luftrenaren på den svenska marknaden av tidningen Villalivet, som testade de sju bäst säljande luftrenarna.

Länk till hela testet.

Så funkar tekniken

Johan Lundberg, uppfinnaren bakom Purify och grundaren av Ozoneair i Luleå:

– Tekniken i Purify är inspirerad av naturens egna processer för att rena luften. Precis som solens UV-strålar renar atmosfären utomhus, använder Purify UV-ljus för att rena luften inomhus. Naturens egen förmåga att självrengöra är oslagbar, och det är den här principen som vi lyckats införliva i Purify.

– Vanliga luftrenare förlitar sig på filter som suger upp föroreningar. Purify förstör i stället luftföroreningarna och kan destruera föroreningar som är 1 000 gånger mindre än vad traditionella luftrenare kan fånga upp.

Här förklarar Johan Lundberg den komplexa tekniken på ett enkelt sätt:

Teknik 1: UV-ljus

”Luftföroreningar förstörs tack vare en process där ultraviolett ljus används för att bryta ner föroreningar i ditt hem. Det kan handla om mögelsporer, bakterier, allergiämnen och andra skadliga föroreningar.”

Teknik 2: Plasma

”Tack vare den avancerade tekniken i Purify kan den framställa en plasma som är full av hög energi. Plasma är ett tillstånd av materia som finns i universum, till exempel i stjärnor. Norrsken är också ett plasmafenomen fullt av hög energi. Den här högenergiplasman som skapas i Purify kan på ett extremt effektivt sätt förstöra luftföroreningar i ditt hem.”

Oxyplasma – en kraftfull kombination 

”Genom att kombinera processen med UV-strålningen och plasman skapar Purify vår egenutvecklade och patenterade luftreningsteknik som kallas Oxyplasma®. Vi har kombinerat de två teknikerna för att få en lösning som inte bara är effektiv, utan också är helt inspirerad av naturens egen rengörande kraft.”

Målet med Luleåforskningen: Skapa friska inomhusmiljöer

Utvecklingen av Purify är resultatet av ett nära samarbete mellan Ozoneair och Luleå tekniska universitet.

– Vårt partnerskap med LTU har varit avgörande för att kunna utveckla en så avancerad och effektiv teknik. Samarbetet har inte bara gett oss tillgång till ledande forskning, utan också till en pool av begåvade ingenjörer och forskare som – precis som vi – drivs av vår passion att skapa friskare inomhusmiljöer, avslutar Johan Lundberg.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Så renar Purify din inomhusluft:

1. Inuti Purify. De minsta partiklarna och gaserna som passerar genom reningskammaren elimineras med hjälp av UV-ljus.

2. Utanför Purify. Oxyplasma® utsöndras. Nu renas utrymmen och ytor.

3. I hela utrymmet. Oxyplasma® behandlar kraftfullt och kontinuerligt luften och ytorna i ditt hem.