Sjuka hus – här är riskerna

Dålig luft hemma kan komma från fukt och mögel – men orsaken kan också vara svår att identifiera.
Så kallade ”sjuka hus” är en utmaning när det inte finns någon uppenbar förklaring till den dåliga luften.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Har du upplevt problem med inomhusluften hemma? Du är inte ensam. Enligt en hälsorapport från Folkhälsomyndigheten anser var femte svensk att de har besvär – exempelvis astma, allergi, huvudvärk och trötthet – som kan bero på inomhusluften.

Besiktningsmannen: ”Andra orsaker än mögel”

Erik Skott arbetar som besiktningsman i Luleå och har flera gånger kommit i kontakt med husägare som har besvär med inomhusklimatet. Det kan röra sig om allt från skador på grund av fukt och mögel eller felaktig ventilation till problem som är svårare att identifiera.

– Ibland besöker vi hus där vi har svårt att hitta ett uppenbart fel som exempelvis en fuktskada, hälsofarliga material eller brister i bostadens ventilation. Det kan röra sig om att det är ett äldre hus byggt med gamla material som har börjat lukta. Och då kan det vara svårt att veta vad man ska göra för att bli av med problemen, säger Erik Skott.

Sjuka hus: De vanligaste symtomen

Får man besvär av inomhusklimatet finns risk att symtomen blir långvariga. En forskargrupp i Umeå följde 189 svenska patienter som blivit sjuka av luften på sina arbetsplatser vars inomhusmiljö präglats av fuktskador eller dålig ventilation, och hälften av dessa led fortfarande efter sju år av så allvarliga hälsoproblem att de var helt eller delvis sjukskrivna.

De vanligaste symtomen var huvudvärk, torr hud, irriterade slemhinnor, koncentrationssvårigheter, trötthet och illamående.

Luftrenare för att minimera partiklarna

Besiktningsmannen Erik Skott börjar alltid med att grundligt gå igenom hela huset, och ofta märks tydligt på lukten om det finns något problem. Vid tecken på mögel eller fuktskador måste dessa åtgärdas. Men ibland kan det vara svårt att avgöra vad problemen beror på.

Ett första steg är att se till att luften har så låga halter av partiklar som möjligt – framför allt av gaser och emissioner som kan släppa exempelvis från byggmaterial, men även andra luftföroreningar som finns i inomhusluften. Dessa är så små att traditionella luftrenare inte rår på dem. Erik rekommenderar luftrenaren Purify från teknikföretaget Ozoneair i Luleå:

– Det är verkligen något jag kan rekommendera om du upplever problem hemma som är svåra att identifiera trots att du gjort en utredning av fukt och lukt samt ventilation, säger Erik Skott.

Luftrenaren Purify med ny teknik

Purify är en helt ny typ av luftrenare, utvecklad i samarbete med Luleå tekniska universitet. I stället för att enbart försöka fånga föroreningar i filter

– som traditionella luftrenare – bygger tekniken på att förstöra föroreningar som är 1 000 gånger mindre än vad filter kan fånga upp.

– Det är en världsnyhet att tekniken nu kan användas i privatpersoners hem. Tekniken i Purify är egenutvecklad och patenterad. Purify sålde slut direkt efter lanseringen, men nu går den att beställa igen, säger Johan Lundberg, grundare av Ozoneair i Luleå.

Tyst – och bäst i test

Traditionella luftrenare är ofta högljudda, eftersom fläktarna måste jobba hårt. Purify vilar i stället på den testvinnande tekniken Oxyplasma®, som är naturlig och ljudlös. Dessutom togs reningskammaren fram tillsammans med forskare för att vara tystlåten, så att den inte stör under natten.

Detta framkom i Villalivets test av luftrenare, där de 7 bästsäljande luftrenarna i Sverige ställdes mot varandra. Purify var den mest lågmälda luftrenaren i mätningen – och vann titeln bäst i test.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify