Dolda faror i ditt nya hem: Undvik “sjuka hus-sjukan”

När luften i ditt hem är bra är det förmodligen ingenting du lägger märke till.
När det däremot är dålig luft eller att det till och med luktar illa kan det bli ett problem.
Så kan du undvika ”sjuka hus-sjukan”.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur du kan få renare luft hemma

Ett hus eller en lägenhet där det luktar unket, stickande eller skarpt kan bero på olika saker. Dålig ventilation, fukt, mögel eller impregnering kan vara några anledningar till dålig och unken luft. Med hjälp av en helt ny typ av luftrenare kan du få fräschare och renare luft hemma. Johan Lundberg, grundare av Ozoneair Purify förklarar hur.

– Vanliga luftrenare fångar bokstavligen bara dammet, precis som stora dammsugare. De maskerar och cirkulerar dålig luft, istället för att faktiskt förstöra hälsofarliga partiklar. Ozoneair Purify däremot har en banbrytande teknik som förstör föroreningar som är 1000 gånger mindre än vad traditionella luftrenare kan fånga upp.

Besvär av inomhusluften

Enligt en hälsorapport från Folkhälsomyndigheten tycker var femte svensk att de har besvär som kan bero på inomhusluften. Besvär som uppgavs var till exempel astma, allergi, huvudvärk och trötthet.

Nybyggda hus kan ackumulera höga nivåer av VOC:s. VOC står för volatila organiska föreningar, det vill säga flyktiga organiska ämnen som ansamlas från till exempel byggnadsmaterial, textilier och möbler. Har du dålig ventilation stannar dessa kvar i inomhusluften och kan göra att du får koncentrationssvårigheter eller känner dig trött. Vid nyproduktion byggs lägenheter och hus oftast på energieffektiva sätt. Det innebär bland annat att alla fönster är täta och då krävs det bra ventilation för att inte få problem med inomhusluften.

Du kan förbättra din inomhusluft med hjälp av en luftrenare. Ozoneair Purify fångar upp de minsta partiklarna och de elimineras med hjälp av en kombination av jonisering, UV-ljusteknik och fotokatalys.

– För första gången blir den här tekniken nu tillgänglig för privatpersoner i deras hem, förklarar Johan Lundberg.

Sjuka-hus-sjukan

Begreppet ”Sjuka hus-sjukan” kommer från att ett sjukt hus, eller en sjuk byggnad, framkallar symtom hos de som vistas där. Om personerna som uppvisar symtom är borta från det ”sjuka huset” i enstaka dagar och symtomen då avklingar, kan man misstänka att huset är just sjukt. Att hus blir sjuka kan bero på fuktskador i väggar, tak eller golv. En annan orsak kan vara brister i ventilationssystemet.

När forskare vid Umeå universitet följde 189 patienter som drabbats av ”sjuka hus-sjukan” visade det sig att hälften av deltagarna fortfarande led av allvarliga hälsoproblem sju år efter att forskningen startade. ”Sjuka hus-sjukan” är något man kan drabbats av när man vistas i ett dåligt inomhusklimat. Något som flera hade problem med var huvudvärk, torr hud, irriterade slemhinnor, trötthet och koncentrationssvårigheter. Många av de drabbade var kvinnor och de hade blivit sjuka på sina arbetsplatser där inomhusmiljön präglats av dålig ventilation och fuktskador.

Så renar Purify din inomhusluft

Ozoneair Purify renar luften i ditt hem på flera olika sätt. Så går det till:

Avancerad filtrering

De allra minsta partiklarna och gaserna sugs in och passerar genom vårt HEPA-filter för effektiv rening.

Banbrytande reningsteknik

Efter filtreringen åker föroreningarna in i reningskammaren. Där vår beprövade kombination av jonisering, UV-ljus och fotokatalys eliminerar föroreningarna.

Oöverträffad luftkvalité

Du får ett konstant och nästan ljudlöst skydd mot skadliga inomhusföroreningar. Den renar både luft och ytor på ett sätt som vanliga luftrenare inte kan matcha.

EXTERN LÄNK: Läs mer om luftrenaren Purify

Fakta Purify

Purify luftrenare utvecklades tillsammans med forskare från Luleå tekniska universitet. Maskinen renar inomhusluften med hjälp av tekniken Oxyplasma, en liknande teknik som används på sjukhus för att rengöra operationssalar.