Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Många med hjärtproblem vågar inte ha sex

3

Går det att ha samlag när man lever med hjärtsjukdom? Ja! Tiny Jaarsma forskar om sex och samlevnad för hjärtpatienter, och vill slå hål på myterna om att det skulle vara farligt.

I Sverige lever över två miljoner med hjärt-kärlsjukdom.

Enligt den forskning som Tiny Jaarsma, professor i omvårdnad, bedriver uppger mellan 10 och 60 procent av de drabbade att de har problem med att ha eller inte vågar att ha sex.

– Ofta handlar det om rädsla, att man är deprimerad eller om ren okunskap. Men för hjärtat är det ungefär lika ansträngande att ha sex som att gå uppför två trappor. Kan du göra det utan symtom kan du också ha sex, säger hon.

Generellt tänker vi att kärlek kommer från hjärtat; att pulsen går upp och man blir exalterad.

– Då tänker man naturligt: Kan mitt hjärta verkligen klara av att ha sex? Man blir rädd. Kanske har man också gått på Hollywood-myten om hjärtinfarkter vid sex.

I själva verket är det extremt ovanligt, enligt Tiny Jaarsma.

– Jag möter också partners som inte vill vara en fara för sin man eller fru. Och rädsla från både hjärtpatient och partner är självklart ett hinder för att bli upphetsad.

Fördelarna är desto fler, och går långt utöver orgasmens tillfredsställelse.

– Det minskar stress, ger förbättrad sömn och får människor att känna sig värdefulla, sedda och älskade.

Tiny Jaarsma, professor i omvårdnad.

Sjukvården behöver prata om sex

Sex är en viktig del av livet för många, men det är inte alltid sjukvården ställer frågan till hjärtpatienter hur samlivet fungerar, enligt Tiny Jaarsma.

– Vi kanske har tänkt att sex är lite lyxigt; att nu har du överlevt en hjärtinfarkt och då ska du vara glad för att kunna jobba igen, men forskningen har under de senaste tjugo åren visat att det är jätteviktigt för patienten att sjukvården tar upp frågan om sex, säger hon.

Tiny Jaarsma berättar att många av de hjärtpatienter hon har intervjuat aldrig fått frågan om sex från sjukvården.

– I min forskning har jag intervjuat både patienter och sjukvårdspersonal. Intervjuerna ligger till grund för material som jag tagit fram som ska hjälpa anställda inom sjukvården att prata om sex.

– Det borde vara lika naturligt att prata om som allt annat, men så är det inte i verkligheten. Sjukvården måste våga prata om sex.

Hjärt-Lungfonden stöttar forskning för att lösa hur man både kan förebygga och bota hjärt- och lungsjukdomar. Men också hur man kan leva ett optimalt och fullgott liv med hjärtsjukdom.

– Där har Hjärt-Lungfonden gjort jättemycket. Men vi behöver ännu mer forskning i området. Vi behöver kunna fråga en stor grupp patienter hur man vill bli bemött från sjukvården, vad som står i vägen för att leva ett normalt liv och hur vi inom sjukvården kan stötta på bästa sätt.

– Det behövs fortsatt forskning för att hjärtpatienter ska få en bättre sexuell hälsa och för det behövs mer ekonomiskt stöd, säger hon.

Vill du att den som är hjärtsjuk ska kunna fortsätta ha ett sexliv?

Stöd i så fall gärna forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

"Årets hjärta” – ett upprop mot våra största folksjukdomar

De senaste hundra åren har vi i Sverige fått allt längre och friskare liv, men nu har trenden vänt för flera av hjärt- och lungsjukdomarna. “Årets hjärta” är ett upprop för mer forskning som kan rädda liv. Under en gala den 29:e september hyllades folkets engagemang och pengar samlades in till forskningen.

EXTERN LÄNK: Se galan i sin helhet på åretshjärta.se

Andra har också läst