Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Nytt upprop mot Sveriges vanligaste dödsorsak

Fler människor i Sverige lider och dör av hjärt-kärl- och lungsjukdomar än av något annat. Ungefär fyra av tio av alla i Sverige dör av dessa sjukdomar.
– Det måste vi få stopp på och det fina är att vi alla kan vara med och bidra till en lösning, säger Mark Levengood, som i september leder det nya initiativet ”Årets hjärta”.

EXTERN LÄNK: Starta en egen insamling på åretshjärta.se

För att hylla alla de som engagerar sig och samlar in pengar för att bidra till den livsviktiga forskningen lanserar Hjärt-Lungfonden nu Årets hjärta. Genom att hylla dessa hjältar är förhoppningen att fler ska inspireras att göra detsamma.

– Det här är bokstavligt talat livsviktigt för alla oss som bor i Sverige. Utan gåvor blir det ingen forskning och det kan vara skillnaden mellan död och liv, förklarar Mark Levengood.

Mark Levengood.

Startade för att stoppa tuberkulos

För 120 år sedan startade Hjärt-Lungfonden ett upprop för att besegra dåtidens stora fara – tuberkulosen. Det lyckades. Sedan dess har många forskningsframsteg uppnåtts. Bland mycket annat uppfann svenska forskare pacemakern som gör det möjligt för miljontals människor att leva ett normalt liv. Idag kan man till och med transplantera hjärta och lungor. Nu vill Hjärt-Lungfonden mobilisera svenska folket på nytt och kraftsamla för att stoppa sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och KOL.

”Det forskarna har åstadkommit har gjort att människor idag kan överleva det som förr var en dödsdom.”

”Otroligt många har hjälpt till”

Privatpersoners gåvor under årens lopp har varit avgörande för den forskning som bedrivs i Sverige.

– Det är otroligt många människor som har hjälpt till under åren – allt från Selma Lagerlöf och Gustav V, till en liten tjej som heter Wilja som jag hörde talas om häromdagen – hon sålde små armband och möjliggör därmed forskning som räddar liv, berättar Mark Levengood, som leder galan ”Årets hjärta” i september.

– Det forskarna har åstadkommit har gjort att människor idag kan överleva det som förr var en dödsdom. I dag jobbar forskarna med nya metoder för att upptäcka och förhindra sjukdomarna innan de ens har uppstått. Därför måste vi fortsätta samla in pengar. Utan gåvor blir det ingen forskning – och varje krona räknas, säger Mark Levengood.

Firar med gala

Det är anledningen till att Hjärt-Lungfonden firar sitt 120-årsjubileum och folkets engagemang med att engagera ännu fler människor. Fritte Fritzon, Jessica Almenäs och Caroline af Ugglas är några som redan hängt på för att samla in pengar och inspirera många andra att göra samma sak. Julia Eriksson i värmländska Hån har sålt självplock av solrosor till förmån för forskning om barnhjärtan och 16-åriga Theo och hans pappa Jonas har cyklat från Uppsala till Kebnekaise och tillbaka för att samla in pengar till forskning om KOL.

– Alla kan bidra. Det enklaste sättet är att swisha några kronor redan i dag. Du kan också starta en egen insamling. Du gör något roligt, nyttigt, eller häftigt… eller något du ändå gör varje dag – och så ber du folk som gillar detta att skänka en slant till Hjärt-Lungfonden. Då är du en av de som kan hyllas på galan i september.

Vill du också bidra i kampen mot Sveriges vanligaste dödsorsak?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

Årets hjärta – du kan också göra skillnad

”Årets hjärta” är en gala som hålls den 29 september. Där kommer de som startat egna insamlingar att hyllas och prisas för sitt engagemang.

Forskningen kring hjärt- och kärlsjukdomar räddar liv – men det behövs mer pengar. Du kan också starta ett initiativ som hjälper Hjärt-Lungfonden att stötta forskningen. Varje krona räknas.

Det lättaste sättet att hjälpa till är att swisha direkt eller starta ett eget initiativ där du kan inspirera andra att gå med i din rörelse för att hjälpa forskningen. Gör något roligt, nyttigt, häftigt eller något du ändå gör varje dag – och så ber du folk som gillar detta att skänka en slant till Hjärt-Lungfonden i samband med det.

Läs mer på åretshjärta.se.

Initiativtagare

Andra har också läst