Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Julias solrosor samlade in 100 000 kronor till forskning

3
Julia Eriksson, 34, tyckte att det var synd att solrosorna på föräldrarnas mark stod och dog till ingen nytta, så hon bestämde sig för att starta ett självplock och skänka pengarna som kom in till forskning som räddar liv. Resultatet överträffade alla hennes förväntningar.

Engagemang kan ta sig olika former och uttryck. Det är ofta lättare än man tror att göra något som gör stor skillnad. För Julia Eriksson i värmländska Östervallskog föddes tanken på att göra något när hon såg pappans outnyttjade solrosor. Hennes sambos bror och hans fru hade ett par år tidigare fått en dotter med ett medfött hjärtfel, nu fick de ytterligare ett barn som behövde opereras vid födseln.

– De opererade in en pacemaker under första levnadsdygnet. Då kände jag att det passade väldigt bra att göra detta för Hjärt-Lungfonden och forskningen de finansierar, berättar hon.

”Det bara eskalerade”

Tanken föddes något år tidigare. Julias pappa hade en vildäng för att främja den biologiska mångfalden till förmån för djuren i området. Men i slutändan stod blommorna där och dog. Julia satte ut en annons som uppmanade folk att komma och plocka blommor och betala en slant som kunde skänkas till välgörande ändamål. Det fick ett bättre resultat än hon någonsin hade kunnat hoppas.

– Jag tänkte liksom kanske att folk skänker en femtilapp eller något och att vi högst skulle få ihop 10 000 kronor, men det bara eskalerade. Efter två somrar hade vi fått ihop 100 000 kronor.

Fler startade initiativ

En av anledningarna till att summan växte så snabbt var att fler i området tog rygg på Julia och hennes initiativ. Till exempel startade skolan i närbelägna Töcksfors ”Solrosloppet”, där barnen springer för att samla in pengar till forskningen.

– Det blev som att min lilla rörelse växte på hela orten, och folk engagerade sig verkligen i den här lilla bygden. Så det var jättehäftigt att se hur folk bara tyckte det var kul, säger Julia Eriksson och fortsätter:

– Det ska inte så mycket till egentligen för att kunna göra någonting nyttigt. Det är väldigt härligt. Man mår väldigt gott av det också och känner själv att man verkligen bidrar med någonting viktigt. Det är en väldigt god känsla.

Varför är Hjärt-Lungfondens arbete viktigt för dig?

– Jag har ju stått vid sidan av och sett hur min sambos brors familj har mått och hur det har varit för dem. Det har varit ganska tufft. Men nu är båda barnen väldigt friska och pigga till vardags tack vare all forskning och allt som gjorts.

Vill du också rädda liv?

Stöd i så fall Julias insamling. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du kan bidra med.

Fakta: Årets hjärta

Forskningen kring hjärt- och kärlsjukdomar räddar liv – men det behövs mer pengar. Du kan också starta ett initiativ som hjälper Hjärt-Lungfonden att stötta forskningen. Varje krona räknas.

Hjärt-Lungfonden firar i år 120-årsjubileum genom att växla upp i kampen mot vår tids dödligaste sjukdomar. Målet är att samla hela befolkningen för att kunna rädda livet på fler och att göra tillvaron lättare för de som är sjuka.

Det lättaste sättet att hjälpa till är att swisha direkt eller starta ett eget initiativ där du kan inspirera andra att gå med i din rörelse för att hjälpa forskningen. Gör något roligt, nyttigt, häftigt eller något du ändå gör varje dag – och så ber du folk som gillar detta att skänka en slant till Hjärt-Lungfonden i samband med det.

En del av firandet kommer att vara galan ”Årets hjärta” som kommer att hållas den 29 september. Där kan de som startat egna insamlingar vinna priser för sitt engagemang.

Andra har också läst