Nytt verktyg ska hjälpa patienter med astma och kol
När vi pratar med Erik Melén, professor på Karolinska Institutet och Södersjukhuset, har han precis fått en artikel som presenterar hans senaste upptäckt publicerad i en av världens mest prestigefyllda forskningstidskrifter.
– Många verkar se värdet i vårt nya verktyg och vi får mycket beröm på sociala medier, inte minst från experter och kollegor som jobbar med sjukdomar som astma och KOL.

Erik Melén, professor på Karolinska Institutet och Södersjukhuset.
Lanserar ett nytt verktyg
Han berättar att man i en stor studie kartlagt hur lungfunktionen utvecklas från barn till vuxen ålder och att förekomst av astma, återkommande luftvägsinfektioner, rökning och exponering för luftföroreningar påverkar utvecklingen negativt. Vissa barn kan dock återhämta sig från en låg lungfunktion, medan lungfunktionen inte utvecklas normalt hos andra barn. Det är sedan tidigare känt att en låg lungfunktion under barndomen eller ung vuxen ålder ökar risken för KOL och även hjärt-kärlsjukdomar senare i livet.
– Vi lanserar nu ett nytt verktyg där man kan följa lungfunktionen över tid, på samma sätt som man gör med tillväxtkurvor för barn och ungdomar. Vårt nya verktyg kan man använda gratis på nätet genom att mata in lungfunktionsvärden som man mäter via hälsokontroller. Då kan man få en uppfattning om vart den här individen är på väg, säger han och lägger till:
– Förhoppningen är att man kan identifiera de som riskerar att utveckla astma och KOL och i tid sätta in rätt åtgärder för att förhindra att sjukdomen utvecklas över huvud taget.
Viktigt att upptäcka i tid
Erik Melén berättar att man över hela världen använt tillväxtkurvor för längd och vikt under många år, men att det var först för cirka tio år sedan man förstod att det även är viktigt att följa hur lungfunktionen utvecklas över tid – både hos barn och vuxna. Den svenska forskargrupp på KI som han tillhör är den första i världen som tar fram den här typen av verktyg – baserat på en enkel idé och lätt att använda för de flesta.
– Det finns absolut en möjlighet att återhämta en låg lungfunktion om man upptäcker det i tid. Vi har i många fall också möjlighet att förhindra att det utvecklas till en kroniskt sänkt lungfunktion.
Fick Prins Daniels anslag
År 2015 tilldelades Erik Melén Prins Daniels anslag av Hjärt-Lungfonden. Han säger att det var startskottet på forskningen som lett fram till studierna om hur lungfunktionen utvecklas och även varit grunden till det nya verktyget. Nu vill han ta forskningen vidare.
– Det jag tycker är fantastiskt med Hjärt-Lungfonden är att de så länge har arbetat målmedvetet och framgångsrikt med att lyfta kunskapen om sjukdomarna, samtidigt som de lyfter och stöttar den livsviktiga forskningen på det här området, säger han, och fortsätter:
– Vårt mål är att hjälpa alla människor med astma och KOL, och vi tror att vi skulle kunna göra en verklig skillnad i deras liv. Men för att göra det måste vi kunna forska vidare och nästa steg är att samla experterna runt om i världen för att göra det.

Vill du att vi ska få fram bättre behandlingar mot astma och KOL?
Stöd i så fall gärna forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

"Årets hjärta” – ett upprop mot våra största folksjukdomar
De senaste hundra åren har vi i Sverige fått allt längre och friskare liv, men nu har trenden vänt för flera av hjärt- och lungsjukdomarna. “Årets hjärta” är ett upprop för mer forskning som kan rädda liv. Under en gala den 29:e september hyllades folkets engagemang och pengar samlades in till forskningen.
Andra har också läst
Hennes forskning kan rädda barns hjärtan
Hennes forskning kan rädda barns hjärtanVarje dag föds fem barn i Sverige med hjärtfel. Många behöver upprepade operationer och livslång uppföljning. Forskaren Marie Wahren-Herlenius arbetar för att förstå varför hjärtfelen uppstår – och hur de kan förebyggas.Medfödda...
Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astma
Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astmaAstma drabbar nästan tio procent av Sveriges befolkning och kräver ofta livslång medicinering. Nu pågår forskning som kan leda till bättre behandlingar av sjukdomen.– I bästa fall kan vi hitta ett sätt att...
Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsvikt
Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsviktSå många som var fjärde svensk drabbas någon gång i livet av det livshotande tillståndet hjärtsvikt. Orsakerna bakom är många och behandlingen är livslång. Nu arbetar den svenske hjärtläkaren Gustav Smith med genforskning...
Lungforskaren: ”Vår forskning kan ge KOL-patienter bättre liv”
Lungforskaren: "Vår forskning kan geKOL-patienter bättre liv"I Sverige beräknas mellan 400 000 och 700 000 personer ha KOL och varje år dör nästan 3000 svenskar i sjukdomen. Gunilla Westergren-Thorssons forskning tar ett helhetsgrepp om sjukdomen och undersöker...
Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”
Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”Det började med ett oväntat fynd. Svenska forskare arbetade på ett vaccin mot hjärtinfarkt och stroke, men gjorde i jakten på det en annan upptäckt som nu resulterat i en ny typ av behandling som kan minska...
Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL” – 2
Forskare: ”KOL-drabbade skulle uppleva en livsförbättring”Hundratusentals människor i Sverige är drabbade av lungsjukdomen KOL. En stor del av dem har stora besvär, samtidigt som många är drabbade utan att veta om det. En vanlig missuppfattning är att det är en...