Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Skolungdomarna går samman för att rädda liv

3
En forskare fick dem att förstå allvaret kring våra dödligaste sjukdomar. Nu går de tre gymnasieungdomarna i Helsingborg samman för att samla in pengar till forskarna som räddar liv. Startskottet var en välgörenhetskväll de höll i hemstaden.
– Välgörenhetskvällen överträffade alla våra förväntningar och det är häftigt att inse att enskilda individer kan bidra till forskning som är livsviktig för alla i vårt land, säger Clara Sjölander.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Det var något gymnasieungdomarna Viktor, Clara och Alva från Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborg fick lära sig om under en studieresa till Malmö. Där fick de följa med en doktorand under två dagar i labbet.

– Under besöket förstod vi hur viktig den här forskningen är, och att det faktiskt är vanliga människor som betalar för den genom att stötta Hjärt-Lungfonden. Det gjorde att också vi vill hjälpa till att samla in pengar så att forskarna kan fortsätta, säger Viktor Munkhammar.

– Vi hoppas att så många som möjligt vill swisha några kronor till vår insamling. Man kanske tänker att tio kronor inte gör någon skillnad, men allt räknas och lägger man ihop allt kan vi tillsammans hjälpas åt att driva forskningen framåt, fyller Alva Nolin i.

Lika många kronor som hjärtslag

Det första ungdomarna gjorde var att arrangera en välgörenhetskväll. Målet var att samla ihop lika många kronor som ett hjärta slår slag under tiden som välgörenhetskvällen pågick. Det skulle bli 4000 kronor. När kvällen var slut hade man fått in mer än tre gånger så mycket, sammanlagt 13 880 kronor. Ett fantastiskt resultat efter uppskattad kväll med både musik av mello-kända Maja Gullstrand, Rolf Pettersson som berättade hur han nästan dog på en dansbana och forskaren Samuel Andersson som berättade om sitt arbete.

– De insamlade pengarna ger vi nu till Hjärt-Lungfonden som sedan får bestämma hur de bäst kan göra nytta för oss alla i Sverige, berättar Clara, Viktor och Alva.

– Det här var ett fantastiskt fint initiativ, och vi är så glada att de vill stötta forskningen. Många tror att det bara är statliga medel som finansierar den här typen av forskning, men den kan genomföras tack vare alla fantastiska människor som ger oss gåvor. Alla kan vara med, och inget bidrag är för litet, säger Hjärt-Lungfondens kommunikationschef, Jenny Kölfors, som var på plats i Helsingborg.

Vill du stödja skolungdomarnas insamling?

Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med. Stort tack från Viktor, Clara och Alva!

Årets hjärta – du kan också göra skillnad

”Årets hjärta” är en gala som hålls den 29 september. Där kommer de som startat egna insamlingar att hyllas och prisas för sitt engagemang.

Forskningen kring hjärt- och kärlsjukdomar räddar liv – men det behövs mer pengar. Du kan också starta ett initiativ som hjälper Hjärt-Lungfonden att stötta forskningen. Varje krona räknas.

Det lättaste sättet att hjälpa till är att swisha direkt eller starta ett eget initiativ där du kan inspirera andra att gå med i din rörelse för att hjälpa forskningen. Gör något roligt, nyttigt, häftigt eller något du ändå gör varje dag – och så ber du folk som gillar detta att skänka en slant till Hjärt-Lungfonden i samband med det.

Andra har också läst