Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Elsa, 28, har fått över 50 hjärtstopp

28-åriga Elsa Lundin levde livet som vilken ung tjej som helst tills hon var 17 år gammal. Sedan dess har hennes hjärta stannat fler än 50 gånger.
– Jag var 17 år, jättefrisk, ung och sportig. Om det här hände mig kan det hända vem som helst.
Hon gjorde det för att ha roligt, surfa och leva livet. Istället för att gå tredje året på gymnasiet åkte Elsa Lundin från Göteborg till en liten stad strax söder om Los Angeles och gick ett år på high school. Men hon hade bara hunnit vara i äventyret i några månader när hennes tillvaro vändes upp och ned – för alltid.

– Jag bodde hemma hos en amerikansk familj. En morgon låg jag plötsligt på golvet nedanför min säng. Pappan i familjen jag bodde hos stod på knä lutad över mig och slår mig i ryggen. Han trodde att jag hade fått något i halsen, berättar Elsa tio år senare.

Efter ungefär en timme fick de igång min puls igen.

En kamp för livet

Kampen för livet som ägde i sovrummet söder om Los Angeles slutade med att Elsa kom tillbaka till medvetande och hörde den amerikanska pappan skrika åt henne att andas. Efter det fick hon genomgå tester på sjukhuset. Ingen visste vad felet var.

 – Jag fick åka tillbaka till huset efter ett tag, men efter det som hände började jag få panikångest.

”Mina ögon hade rullat bak i huvudet”

Efter några månader i Sverige var Elsa tillbaka i USA. I samma sovrum som förra gången fick hon hjärtstopp. Men den här gången var den amerikanska pappan inte hemma.

– Jag och dottern i familjen var hemma själva. Hon heter Emma och var då bara tretton år. Vi bestämde att vi skulle till stranden och packade våra strandväskor i rummen bredvid varandra. Då hörde hon konstiga ljud från mitt rum. Hon gick in dit och hittade mig på golvet. Mina ögon hade rullat bak i huvudet och hon blev jätterädd, berättar Elsa Lundin.

Hjälpen är snabbt på plats. I ambulansen börjar de med hjärt-lungräddning direkt. De kämpar länge, och är på god väg att ge upp innan Elsa visar livstecken igen.

– Efter ungefär en timme fick de igång min puls igen. Jag minns inget av den dagen, berättar Elsa.

Fler än 25 drabbas – varje dag

Varje år drabbas cirka 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp i Sverige utanför sjukhus, vilket innebär fler än 25 personer varje dag. Forskningen på området har lett till stora framsteg i modern tid. På 1990-talet överlevde ungefär fem procent av de som drabbades av ett bevittnat hjärtstopp, i dag klarar sig tolv procent. En sak som gjort det möjligt för miljontals människor i riskzonen att leva normala liv är pacemakern, som uppfanns av läkaren och ingenjören Rune Elmqvist. Den sätts in i kroppen genom en operation och ger hjärtat elektriska impulser när det behövs. Elsa Lundin är en av alla den svenska uppfinningen har räddat livet på – över 50 gånger.

37 hjärtstopp på raken

Dramatiken var inte över när Elsa kom in till sjukhuset.

– På sjukhuset opererade de in en ICD, som är en pacemaker med hjärtstartare. Direkt efter att jag fick in den fick jag 37 hjärtstopp på raken, så den bara sköt och sköt. Det hade aldrig gått att göra manuellt med en defibrillator. Man kan säga att jag fick den på plats i grevens tid. Annars hade jag varit död, flera gånger om, konstaterar hon.

Läkaren bestämmer sig för att söva ner Elsa och hålla henne nedkyld, i hopp om att organen ska lugna ner sig. Så blev hon liggande i en vecka.

– Jag vet inte när jag förstod vad som hänt mig. Men när jag vaknade märkte jag att jag var förlamad på vänster sida och hade svårt med talet.

Rehab istället för gymnasiet

Elsa behöver lära sig att gå igen. Tillbaka i Sverige blir det ett år i rehab istället för att läsa sista året på gymnasiet. Under rehabtiden får hon testa silversmide och blir förtjust direkt. En kärlek som ska hålla i sig. I dag driver hon ett framgångsrikt företag och livnär sig på att sälja de silversmycken hon tillverkat. Men det är inte den enda kärleken som håller i sig.

– 2018 träffade jag Timmy. Vi gifte oss 2020 och i oktober 2021 fick vi vår son Theodor. När han var nyfödd fick jag också flera hjärtstopp, som berodde på att jag var tvungen att byta hjärtmedicin för att jag ville kunna amma min son, berättar hon och fortsätter:

– Jag har bearbetat det som har hänt mig på olika sätt. Gått till psykologer i många omgångar, och pratar med vänner och familj. Till exempel kan jag få ångest av att få feber eftersom jag hade feber och mjölkstockning när jag fick hjärtstopp sist.

Elsas historia av problem med hjärtat har också gjort att hon engagerat sig för att hjälpa forskningen.

– Jag tog ju kontakt med Hjärt- lungfonden eftersom de verkligen räddar liv genom sin finansiering av forskning. Utan min ICD så hade jag aldrig kunnat överleva. Så jag tycker att det var viktigt att stötta dem och samarbeta med dem för att de ska kunna fortsätta stödja forskningen, avslutar hon.

Vill du också att fler ska kunna överleva ett hjärtstopp?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

Andra har också läst