Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Nytt läkemedel mot åderförkalkning kan stoppa stroke och hjärtinfarkt

3

Stroke och hjärtinfarkt orsakas ofta av blodproppar som bildas på grund av åderförkalkning. Därför måste forskningen undersöka varför åderförkalkning uppstår.
– I dag är det ingen som helt säkert vet, säger överläkare John Pernow, professor vid Karolinska Institutet.

John Pernows forskargrupp har en unik infallsvinkel på problemet och fokuserar på de röda blodkropparna som kan skada kärlväggen hos människor. Detta kan i sin tur starta processen som leder till åderförkalkning.

– Vi har kommit en bit på vägen för att förstå mekanismen och undersöker nu också om den kan förhindras, berättar han.

John Pernow, professor vid Karolinska Institutet.

”Skulle ge vården ett nytt verktyg”

Hittills verkar forskningen lovande. Preliminära resultat visar att det är möjligt att ”stänga av” blodkropparnas skadliga funktion med hjälp av särskilda molekyler. Hittills har detta gjorts i provrör, nu behöver metoden testas på riktiga patienter. Målet är ett nytt läkemedel mot åderförkalkning.

– Det vore oerhört värdefullt om vi lyckades. Det skulle ge vården ett helt nytt verktyg för att förebygga både stroke och hjärtinfarkt. Tusentals liv skulle kunna räddas varje år. Ännu fler skulle slippa lida. Samhället skulle besparas stora kostnader. Vägen dit kräver dock stora resurser, säger John Pernow.

Har du någon önskan som skulle kunna hjälpa forskningen på det här området?

– Det är om man vill ge lite pengar till forskningen. Det hjälper definitivt och är det viktigaste man kan göra.

Skulle det hjälpa mycket om fler människor gav pengar till forskningen?

– Ja, absolut. Det behöver inte vara några stora gåvor. Kommer det från många människor gör det stor nytta.

Varför satsar då inte staten mer på denna forskning?

– Jag önskar att jag visste. Nu kan jag bara konstatera att duktiga och etablerade forskare är beroende av stöd från Hjärt-Lungfonden, avslutar John Pernow.

Vill du att vi ska få fram bättre läkemedel mot hjärt-kärlsjukdomar?

Stöd isåfall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

"Årets hjärta” – ett upprop mot våra största folksjukdomar

De senaste hundra åren har vi i Sverige fått allt längre och friskare liv, men nu har trenden vänt för flera av hjärt- och lungsjukdomarna. “Årets hjärta” är ett upprop för mer forskning som kan rädda liv. Kulmen nås vid en gala den 29:e september, där vi hyllar folkets engagemang och samlar in pengar till forskningen.”

Andra har också läst