ANNONS Innehåll från Zeta

Vilken oliv passar till vad? Vårens recept att göra hemma

Vilken oliv passar till vad, och hur skiljer de sig egentligen i smaken? Få spännande recepttips och lär dig mer om den goda smaksättaren här.

Oliver i olika former, färger och smaker har en given plats på borden runt Medelhavet. Numera är de även en stor favorit i våra svenska mathjärtan. Visste du att oliven är en frukt, och att den allra största delen av alla oliver som odlas och skördas pressas till olja?

Det finns flera hundra olika sorters oliver, men alla passar inte att njuta som bordsoliver. Oliver kan skördas och läggas in både som gröna och svarta, eller snarare mörka. Alla oliver är först gröna för att sedan övergå i mer brunlila, blåsvarta nyanser när de mognat färdigt.  Med andra ord – en grön oliv betyder att den inte är riktigt mogen.

Visste du att oliver med olika färg också smakar olika? De gröna har en friskare, lite skarpare och syrligare smak, medan de mörka har en mer avrundad, fyllig och komplex smak som drar lite åt det söta. Vissa oliver lämpar sig mer att lägga in som gröna, andra som mörka.

Bönsallad med crostini, oliver och grillad paprika

Testa att göra en snabb och god bönsallad som passar som tillbehör, till lunchen eller som en del av en buffé. Krispig, härlig och välsmakande.

4 portioner

Ingredienser:

300 g savojkål, tunt strimlad

1 rödlök, tunt skivad

12-16 cocktailtomater, delade

1 burk Zeta Cerignolaoliver urkärnade

1 frp Zeta Kidneybönor Ekologiska, avsköljda

1 burk Zeta Paprika grillad strimlad, avrunnen

20-25 st Zeta Crostini Naturella

1 påse (70 g) blandad sallad

1 msk Zeta Balsamvinäger rosé

3 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Intenso

Salt och peppar

Gör så här:

1. Strimla savojkål och rödlök tunt. Halvera tomaterna och lägg alla grönsaker, oliver och bönor i en stor skål.

2. Bryt ner crostini och vänd ihop alltsammans med vinäger, olivolja, salt och peppar.

3. Lägg upp på ett fat och servera.

Vilken oliv väljer du? Så här skiljer de sig åt

Italien, Spanien och Grekland är de länder som odlar och producerar mest oliver i världen. I Zetas sortiment hittar du både gröna och svarta, med och utan kärna. Men hur skiljer de sig i smaken, och vilken passar till vad? Vi förklarar!

Tips! Det kanske är vanligast att njuta av oliver som tilltugg eller snacks, men tänk på att oliver också är en fantastisk ingrediens vid matlagning. De ger karaktär, syra och lite skön beska till vilken sallad, pizza, pinsa, pastarätt eller gryta som helst.

Italienska oliver

  • Cerignola
    Fin fruktighet, mild syra med en gräsig ton och inslag av örter. Perfekt som drinktilltugg eller tillsammans med lagrade ostar och charkuterier.
  • Castelvetrano
    Med ett fast och rikligt fruktkött får du en fruktig, nötig smak med en mild ton av honung. En lätt sälta och fin friskhet gör att den passar extra bra till milda ostar som färsk get- och fårost.
  • Leccino
    En mörk oliv som har en solmogen smak med ton av torkade russin, aprikoser och mild sälta. Passar framför allt till matlagning, men är även god som tilltugg.

Grekiska oliver

  • Halkidiki
    Stora, gröna oliver från mellersta Grekland. Fasta i fruktköttet med en frisk, nötig smak som drar åt citrus. Goda i sallad eller gryta, gärna med kyckling eller fisk.
  • Kalamata
    Visste du att det bara är oliver från den grekiska provinsen Messenien, där Kalamata är huvudstad, som får heta Kalamataoliver? Med sin mörka färg möts du av en fruktig, nötig och balanserad smak med en mild beska i eftersmaken. Goda i både varma rätter och i sallad.

Spanska oliver

  • Manzanilla
    Spaniens mest kända oliv. Medelstor, rund, grön oliv. Mjälla i konsistensen, fräsch olivsmak. Ska du göra en tapasbricka passar dessa oliver perfekt.
  • Pelotin
    Liten gulgrön oliv med kärna. Frisk örtighet, mjäll konsistens. Gott tilltugg på plockbrickan.
  • Snackoliver
    Fylliga, mjälla manzanillaoliver. Urkärnade och fasta i konsistensen. Finns i flera olika smaksättningar. Utan vattenlag, så perfekt att njuta av direkt ur påsen när du är på språng.

Varma oliver med vitlök och oregano

Perfekt som småplock före maten eller som tillbehör.

4 portioner

Ingredienser:

1 burk Zeta Kalamataoliver urkärnade, 370 g

2 vitlöksklyftor, skivade

5 kvistar färsk oregano

1 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Låt oliverna rinna av och lägg dem i en ugnsfast form.

3. Fördela vitlöken och oreganon och vänd ihop med olivoljan.

4. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter tills oliverna blivit lite skrynkliga.

5. Garnera med några färska oreganoblad.

Fler goda recept med oliver

Pasta strozzapreti med fetaost, paprika och oliver – se recept här

Snabblagad vardagspasta med krämig fetaost, paprika och Kalamataoliver.

Hummus med fetaost och oliver – se recept här

Hummus med fantastiska smaker från medelhavsköket tar den här kikärtsklassikern till andra dimensioner.

Ute efter mer inspiration? Hitta flera goda recept från ZETA. 

Få tips och nya recept

Varannan vecka får du nya erbjudanden, enkla vardagsrecept och tips för en smartare och godare vardag i Zetas nyhetsbrev. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Zeta och ej en artikel av Allt om Mat