ANNONS Innehåll från Zeta

Smakrika och goda recept med fetaost – perfekt för sommarbjudningen

I sommarvärmen lockar enkel och god mat som går snabbt att förbereda – med fetaost blir det extra gott. Här är recepten att spana in.
Tack vare den friska syrligheten och lätta sältan är en smakrik fetaost utmärkt som smaksättare i sallader, pastarätter och röror, eller varför inte tillsammans med en bit melon? Traditionell fetaost från Grekland är en lika populär som mångfacetterad kompis i köket, och det går inte att misslyckas. I takt med att sommaren väntar runt hörnet passar en god och svalkande sallad perfekt – se hur du gör här.

Grekisk sommarsallad med fetaost, vattenmelon och sardeller

4 portioner

Du behöver:
4 tomater, gärna i olika färger
1 gurka
1 grön paprika
½ vattenmelon, liten
2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Intenso
1 msk Zeta Balsamvinäger rosé
1 silverlök
2 dl Zeta Kalamataoliver urkärnade
1 frp Zeta Fetaost
1 kruka basilika
½ kruka mynta
8 Zeta Sardellfiléer
Flingsalt
Nymald svartpeppar

Steg för steg:

  1. Skär tomater och melon i grova bitar och lägg i en skål.
  2. Skala och skär gurka i grova bitar, kärna ur paprika och skär i bitar.
  3. Lägg alla grönsaker i en skål, ringla olivolja och balsamvinäger rosé.
  4. Skiva silverlök tunt med mandolin och lägg i iskallt vatten 5 minuter. Häll av och lägg på salladen.
  5. Lägg på kalamataoliver och bryt över fetaost.
  6. Dekorera med basilika, mynta och lägg på sardeller.
  7. Ringla över extra olivolja samt flingsalt och nymald svartpeppar. Njut!

Fetaost – underbar ursprungsskyddad ost från Grekland

Salta, lite syrliga ostar finns det förstås flera av. Men det finns bara en fetaost, ett av EU:s ursprungsskyddade livsmedel. Fetaost måste vara producerad i Grekland efter traditionellt recept. Det innebär att den lagras i minst två månader och görs på minst 70 procent pastöriserad fårmjölk – resten pastöriserad getmjölk. Därefter får inget ytterligare tillsättas, förutom havssalt. Zetas Fetaost innehåller 85 % fårmjölk och 15 % getmjölk.

Zeta Fetaost finns även som laktosfri, tärnad, ekologisk och i ett smart 2-pack. Tips! Lyxa till det med Zeta Feta med havssalt. Lagen med havssalt ger osten en extra fin sälta och mild syrlighet som gör smaken ännu mer fyllig.

Internationellt prisad

Zeta Feta traditionell smak 150g har hyllats som en av de allra godaste fetaostarna. I juryn för Internationella smakinstitutet i Bryssel sitter både toppkockar och stjärnsommelierer från flera länder. I tävlingen ”Superior Taste Awards” lyfter och hyllar juryn egenskaper som smak och kvalitet på mat som går att hitta i butikshyllorna.

Varje vara bedöms individuellt och de bästa produkterna belönas med stjärnor utifrån en tregradig skala. Zeta Feta traditionell smak 150 g fick i november 2020 två stjärnor för exceptionellt god smak och doft. Det mest karakteristiska med traditionell fetaost är karaktären av får- och getmjölk. Den milda syrligheten och sältan tillsammans med ostens smulighet gör den som skapad att användas i både kalla sallader och varma rätter.

Fetaost från Lesvos

Premiumversionen tillverkas enligt traditionella metoder enbart av mjölk från den grekiska ön Lesvos. Där ger det örtrika betet osten en mycket fyllig smak, och syran som möter mild sälta och krämig konsistens gör Feta från Lesvos till en riktig njutning i salladen eller på ostbrickan med lite olivolja.

Tre goda recept med fetaost

Pastasallad till picknick med vispad fetaostdipp | Recept – Zeta

Tzatziki med fetaost | Recept – Zeta

Rostade medelhavsgrönsaker med fetaost och soltorkade tomater | Recept – Zeta

EXTERN LÄNK: Här hittar du fler recept med fetaost

Få tips och inspiration

Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Zeta och ej en artikel av Allt om Mat