ANNONS Innehåll från Zeta

Så känner du igen en bra pasta (och vet vilken sort som passar till vad)

I Italien serveras pasta ofta som förrätt eller primi piatti, efter att man ätit antipastin. Numera är pasta även en trogen vän för svenskarna till både vardag och fest. Så här blir du en pastaexpert och får tips på goda rätter att prova hemma.

Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen. Det rika utbudet, från trådsmal spaghetti till bastanta rör och snirkliga snäckor, speglar rikedomen i det italienska köket – ett av världens mest smakrika. En dag utan pasta är för många helt otänkbar. Om det är skruvar, rör eller spaghetti, pasta bakad med ägg eller utan, fylld eller ofylld, med en krämig sås eller en sås baserad på tomater spelar mindre roll. Vad italienarna väljer beror på det geografiska läget och lokala traditioner.

I norra Italien är det vanligt att man använder ägg i degen som till exempel i tagliatelle eller fettucine, och serverar den med köttragu som Bolognese eller en ostsås. En pasta bakad med många ägg kan bearbetas länge, vilket ger en pasta som är tunn och spänstig med fint tuggmotstånd och god fyllig smak. I södra Italien är det vanligare med en pasta gjord på endast mjöl och vatten och där grönsaker och främst då tomater, men även det man fångar i havet som fisk och skaldjur, utgör grunden för de goda såserna.

Visste du att: Medan italienarna njuter av 26 kilo per person och år, nöjer sig svenskarna med blygsamma 9 kilo.

3 sätt att känna igen en bra pasta

  1. Den är mer vit än gul i färgen
    Pastan är bakad på finaste italienskt durumvete, med en högre proteinhalt som tillför pastan mer smak och spänst.
  2. Ytan ser sträv och lite räfflad ut
    Pastan har formats genom bronsvalsar, vilket ger en sträv och ruggad yta. Det gör att pastan bättre fångar upp den goda såsen och ger en äkta italiensk smakupplevelse.
  3. Al dente – den behåller spänsten måltiden igenom
    Proteinhalten är hög, något som också ger goda kokegenskaper.

Recept: Pasta Carbonara

4 portioner

Du behöver:

400 g Zeta Spaghetti Casa Di Luca
1 frp Zeta Guanciale tärnad (eller Zeta Pancetta)
2 finhackade vitlöksklyftor
4 äggulor
85 g Zeta Pecorino Romano grovriven
4 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
Salt
Svartpeppar

Så här gör du:

  1. Koka pastan enligt förpackningens instruktioner och spara 1 1/2 dl kokvatten.
  2. Häll lite olivolja i en stekpanna och knaperstek guanciale.
  3. Tillsätt vitlöken mot slutet.
  4. Vispa ihop äggulor och riven ost i en skål, blanda med 2–3 msk avsvalnat pastavatten.
  5. Sänk till mycket svag värme på plattan. Vänd ner den nykokta pastan i stekpannan och rör ner ägg och ostblandningen. Det är jätteviktigt att pannan inte är för het, då stelnar ägget och såsen blir fast och grynig.
  6. Späd med pastavatten för att få en krämig konsistens.
  7. Smaka av med salt.
  8. Mal över ordentligt med svartpeppar, så att det nästan ser ut som korn av kol.
  9. Servera gärna med lite mer pecorino eller parmesanost och några droppar olivolja på toppen av varje portion.

Tips! Prova nyheten Guanciale

Guanciale är italiensk lufttorkad griskind och en av Italiens mest kända charkuterier, mycket tack vare att den spelar huvudrollen i italienska klassiska pastarätter som spaghetti carbonara, spaghetti all´Amatriciana och spaghetti alla gricia. Smaken är mustig och fyllig med fin sälta. Passar även knaperstekt över en rotfruktsgratäng eller en sallad.

Ett urval av pastaformer – vilken sort passar till vad?

Spaghetti, Pappardelle och Fettuccine är några av de långa pastasorterna. Långa pastastrån fångar upp såsen i lagom mängd och ger en större smakupplevelse. De passar bäst till finfördelade krämiga såser, till exempel Bolognese, Carbonara eller skaldjurspasta.

Penne, Tortiglioni och Mezze Maniche är några exempel på rörformad kort pasta. En räfflad yta tillsammans med rörformen passar bäst till fylliga såser, pastasallader och såser med större bitar av kött och grönsaker.

Strozzapreti och Fusilli är formade som skruvar. Formen på pastaskruvarna passar bra till släta såser som till exempel pesto eller en tomatsås med oliver och parmesan.

Zeta erbjuder ett brett sortiment av pasta. Skruvar, rör, spaghetti och flera varianter av pasta gjort på ägg, såsom Pappardelle, Tagliatelle och Fettucine.

Koka pasta som i Italien

  1. Koka upp mycket vatten och salta.
  2. Rör om så att pastan inte kokar ihop.
  3. Koka pastan 1 minut kortare än vad det står på paketet.
  4. Ta undan ca 1 dl av pastavattnet, om du vill spä ut såsen.
  5. Vänd ner pastan i den varma såsen, låt bli varmt en minut.
  6. Servera som i Italien – al dente och med sås och pasta väl blandat.
  7. Ringla din godaste olivolja över pastan och riv parmesan på toppen.

Se fler goda pastarecept här

Insalata di pasta fredda | Recept – Zeta

Pasta Strozzapreti med crème av kronärtskockor och pumpakärnor | Recept – Zeta

Pasta Pappardelle med pesto och zucchini | Recept – Zeta

Få tips och inspiration

Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Zeta och ej en artikel av Allt om Mat