ANNONS Innehåll från Zeta

Bjud in till aperitivo – här hittar du det godaste italienska småplocket

En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll. Få inspiration och bjud in till din alldeles egna italienska afton med goda, enkla recept.

För det spontana hänget eller som plockmat före middagen. Aperitivo är det enkla italienska sättet att umgås. Koppla av med vänner och familj tillsammans med något gott att äta och dricka genom att duka upp dina favoriter och häll upp något gott i glasen. En burk oliver, crostini med din favoritcrème eller några skivor chark – du bestämmer vad din aperitivo ska bestå av.

3 anledningar till att bjuda på en aperitivo

1. Stor variation, många smaker

Lite enklare plockmat innan middagen hör hemma i den italienska kulturen och som tur är finns det oändligt många olika smaker att upptäcka för att få variation. En god aperitivo kan till exempel bestå av en lagrad parmesanost, salami, prosciutto di parma och marinerade kronärtskockor.

2. Går snabbt att tillaga

En aperitivo går snabbt att slänga ihop i köket och behöver inte vara avancerat för att det ska bli gott. Ta en bit surdegsbröd med en god tapenade eller duka fram saftiga oliver och en god ost. Snabbt, enkelt och gott!

3. Både för lilla och stora sällskapet

Aperitivo passar både det lilla och stora sällskapet och går att göra både till vardags och fest. Passa på att prova något nytt till helgen när du har lite mer tid, och njut av dina vardagsfavoriter när det ska gå extra snabbt.

Krispiga crostini med krämiga röror

En enkel och snabb aptitretare som passar som drinktilltugg inför festen. Öppna burken, bred på crèmen, dekorera, skåla och mumsa på!

Ingredienser, 8 portioner

Crostini med tapenade:

1 frp Zeta Crostini Svartpeppar

1 burk Zeta Tapenade av svarta oliver

4 cocktailtomater, i olika färger

Timjan, färsk

Crostini med kronärtskockscrème:

1 frp Zeta Crostini Chili

1 burk Zeta Crème av kronärtskockor

3 rädisor, tunt skivade

Oregano, färsk

Crostini med svampcrème med tryffel:

1 frp Zeta Crostini Svartpeppar

1/2 frp Zeta Prosciutto di Parma

1 burk Zeta Crème av svamp med tryffel

1/2 dl pistagenötter, hackade

Serveras gärna med:

Zeta Castelvetrano-oliver med kärnor

Zeta Parmigiano Reggiano 30 mån

Gör så här:

1. Tapenade: Bred tapenade på crostini, dekorera med skivor av söta coctailtomater och lite timjan.

2. Kronärtskockscrème: Bred kronärtskockscrème på crostini, dekorera med tunna skivor av rädisa och lite oregano.

3. Svampcrème med tryffel: Bred svampcrème på crostini, dekorera med små bitar av Prosciutto di Parma och hackade pistagenötter.

Friterade kronärtskockor med mynta, pecorino och citronaioli

Har du inte provat friterad kronärtskocka är det dags att göra det nu. Med mynta, pecorino och citronaioli blir det en utsökt rätt där kombinationen av mjukheten i kronärtskockan och krispigheten från friteringen gör varje tugga till en smakupplevelse i sig.

Tips! Använd en spritspåse för att lättare portionera ut aiolin.

Ingredienser, 4 portioner

Citronaioli:

1 ägg

1/2 tsk salt

2 vitlöksklyftor hackade

2 dl Zeta Rapsolja D-vitaminberikad

1 citron

1 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato

Friterade kronärtskockor:

1 frp Zeta Kronärtskockor marinerade

1 frp Zeta Pecorino Romano grovriven

1 knippe mynta

1 frp Zeta Prosciutto Crudo

Gör så här:

1. Börja med att göra aiolin. Lägg ingredienser utom oljan och citronzest i en bunke. Mixa ihop lite med stavmixer.

2. Tillsätt rapsoljan långsamt i en tunn stråle, mixa hela tiden.

3. Smaka av majonnäsen med citronzest, salt  och peppar. Rör gärna ner en matsked olivolja som smaksättning. Lägg aiolin i en spritspåse i kylen.

4. Sila av oljan från kronärtskockburken genom ett durkslag och hetta upp oljan till 180 – 190 grader. Använd en mindre kastrull med tjockare botten eller en stekpanna ca 20 cm.

5. Lägg i kronärtskockorna och fritera tills de får fin färg och blir krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.

6. Lägg upp på tallrik tillsammans med skivor av prosciutto crudo.

7. Hacka mynta fint och strö över tillsammans med pecorino. Servera med citronaioli.

Flera goda aperitivorecept

Burrata med tomatsallad – se recept här

Världens enklaste och godaste förrätt med smaker från medelhavet.

Olivoljedipp med örter – se recept här

Enkel dipp som är fantastiskt god.

Tryffelsalami med parmesankräm – se recept här

Detta rör du ihop på 10 minuter, och det blir garanterat en smaksuccé!

Hitta fler goda recept för aperitivo här.

Få tips och nya recept

Varannan vecka får du nya erbjudanden, enkla vardagsrecept och tips för en smartare och godare vardag i Zetas nyhetsbrev. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Zeta och ej en artikel av Allt om Mat