ANNONS Innehåll från Zeta

Goda recept och tips för smart vardagsmat

Det behöver inte kosta mer för att det ska smaka gott – varken för plånboken, planeten eller kroppen. Här är smarta tips och snabblagade recept från det italienska köket.

Ofta förknippas god mat med dyra råvaror och tidskrävande recept, men det behöver inte vara så. För att bli vardagssmart är det klokt att planera inköpen innan du besöker butiken och ha koll på hur du kan förvandla gårdagens rester till nya smaker. Då är enkla recept med få ingredienser ett vinnande koncept.

Se även gärna till att ha ett bra grundskafferi hemma med god olivolja, vinäger, pasta, kapris, oliver, bönor och inlagda grönsaker. Genom att köpa råvaror efter säsong får du både billigare och godare måltider. Satsa också på att äta mindre kött och istället mer vegetariskt.

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Ofta är det grönsaker, bröd, frukt och matrester som går till spillo. Visste du att matsvinnet, enligt Livsmedelsverket, motsvarar 3000-6000 kronor per år för en familj på två vuxna och två barn? Så här kan du ta till vara på maten på bästa sätt och minska matsvinnet.

7 smarta vardagstips

1. Förvara maten rätt, sänk temperaturen i kylskåpet till 4 grader.

2. Lukta, titta och smaka innan du slänger maten. Ofta är en förpackning som inte har öppnats ätbar mycket längre än passerat bäst före-datum.

3. Använd det sista av pesto eller tapenade till salladsdressing. Addera bara olja och vinäger till burken och skaka om.

4. Visste du att fetaost, mozzarella och halloumi går utmärkt att frysa? Prova det nästa gång som osten blir över, eller om du inte kommer hinna använda den innan utgångsdatum.

5. Tänk på att använda hela råvaran, även blast och stjälk på exempelvis broccoli och blomkål.

6. Använd den hårda kanten på parmesanosten. Det är ost ända ut i kanterna! Lägg biten i grytan eller tomatsåsen, den bidrar med umami och ger såsen en extra fyllighet.

7. Har du kvar överbliven pasta? Värm enkelt upp den genom att sänka ner den i kokande vatten någon sekund.

Pasta Radiatori alla Siciliana

Det sicilianska köket är känt för intensiva smaker, och den här pastan är inget undantag. Snåla inte med brödsmulet, det gör det extra krispigt!

Ingredienser, 4 portioner

1 frp Zeta Radiatori Casa Di Luca

1 frp Zeta Soltorkade tomater Classico, hackade

70 g pinjenötter

1/2 frp Zeta Leccino-oliver urkärnade

½ kruka bladpersilja, hackad

2 skivor dagsgammalt bröd

Zeta Extra jungfruolivolja Classico

Salt

Nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Lägg åt sidan.

2. Riv brödet i bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och tillsätt bröd. Rosta tills brödet är frasigt och har fått färg.

3. Ta av från värmen och blanda ner hackad persilja och pinjenötter.

4. Koka pastan enligt anvisning på paketet.

5. Häll av vattnet, men spara cirka 3 dl av pastavattnet.

6. Häll av de soltorkade tomaterna i ett durkslag och skär dem i tunna skivor.

7. Hetta upp olivolja i en stekpanna med höga kanter.

8. Tillsätt tomater och oliver och stek i några minuter.

9. Lägg i pastan och häll på 1dl av kokvattnet. Fortsätt späda med pastavatten tills såsen blir krämig.

10. Smaka av med salt och peppar.

11. Servera med bröd och pinjenötsblandningen.

4 goda och lättlagade recept

Pastagratäng med tomat, broccoli och pancetta | Recept – Zeta

Rostade rödbetor med halloumi och bönor | Recept – Zeta

Krämig kycklinggryta med citron och mascarpone | Recept – Zeta

Frittata på grönkål och spaghetti | Recept – Zeta

Få fler tips och recept

Zeta har produkter som passar för alla tillfällen. Varannan vecka får du nya erbjudanden, enkla vardagsrecept och tips för en smartare och godare vardag i deras nyhetsbrev. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Zeta och ej en artikel av Allt om Mat