ANNONS Innehåll från Zeta

Höstiga och krämiga recept med äggpasta

Italiensk pasta är älskad över allt annat på jorden och det med rätta. En pastarätt passar både till vardag och fest, dessutom går den att variera på många sätt. Här hittar du smakrika recept med äggpasta.

Italienaren serverar ofta pastan som förrätt eller primi piatti, efter att man ätit antipastin. Oavsett hur du just väljer att äta den är det ingen tvekan om att italiensk pasta har en särskild plats i mångas hjärtan. I den norra delen av Italien är det vanligt att man bakar sin pasta med ägg. I södra delen är det främst vetemjöl och vatten som gäller. Det finns flera typer av äggpasta som passar för olika maträtter, men de vanligaste är olika former av band, som fettuccine, tagliatelle och pappardelle.

Som hemmagjord pasta

Zetas äggpasta är bakad på italienskt durumvete med hög proteinhalt för en riktigt bra al dente-känsla och en rikare smakupplevelse. Den är tillverkad av 100 procent durumvetemjöl och har hela fem ägg per kilo mjöl i degen. Det gör att den lättare kan kavlas tunt. Äggen ger också en djupare fylligare smak och skapar en spänstig pasta, precis som att den är hemmagjord.

Pasta Tagliatelle med salsiccia och svamp

Krämig och gräddig pasta för kulna helgkvällar. Salsiccia ger sälta och smak till pastan.

Ingredienser, 4 portioner

1 frp Zeta Tagliatelle Casa Di Luca

1 frp Zeta Salsiccia

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

200 g skogschampinjoner

1 dl Zeta Matlagningsvin vitt

1 frp Zeta Mascarpone

Färsk timjan

Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Medio, att ringla över pastan

Zeta Extra jungfruolivolja Classico, till stekning

Salt

Nymalen svartpeppar

Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån, riven

Gör så här:

1. Ta ut innanmätet ur salsiccian och hacka det grovt.

2. Ansa och skiva svampen.

3. Skala och hacka schalottenlök och vitlök.

4. Hetta upp olivolja i en stekpanna med höga kanter och tillsätt lök och vitlök. Stek tills det mjuknar.

5. Tillsätt salsiccia och stek i ytterligare några minuter så den får färg.

6. Lägg i svampen och stek några minuter till.

7. Tillsätt vin och låt det koka in.

8. Rör ner mascarpone och smaka av med salt och peppar.

9. Koka pasta efter anvisningar på paketet. Häll av vattnet men spara cirka 2 dl av kokvattnet.

10. Rör ner pastan i såsen och låt den koka upp. Tillsätt kokvatten om det behövs, tills du har en krämig sås.

11. Toppa med lite olivolja, finhackad färsk timjan och riven parmesan.

Olika sorters äggpasta

1. Zeta Tagliatelle Casa Di Luca

En klassisk italiensk äggpasta med ursprung i Emilia-Romagna och den traditionella pastan till Ragu alla Bolognese. Passar även bra till en krämig ostsås med svamp eller med en grönsakssås med grövre bitar.

2. Zeta Pappardelle ägg Casa Di Luca

Pappardelle bakas alltid med ägg och den höga ägghalten gör degen ovanligt smidig. Det gör att den färdiga pastan blir godare och spänstigare, som om den vore hemmagjord. Även denna passar fint till en ragu eller grönsakssås med lite grövre bitar.

3. Zeta Fettuccine Casa Di Luca

Fettuccine betyder små band och har sitt ursprung i det toskanska och romerska köket. En klassisk italiensk bandpasta bakad på ägg och durumvete som ger ett bra tuggmotstånd. Servera gärna med en sås med bitar gjord på kött, kyckling eller grönsaker.

4. Zeta Vongoloni

Vongoloni är en långtidstorkad och bronsvalsad äggpasta i form av en snäcka. Zetas Vongoloni innehåller extra många, hela 5 ägg per kilo högklassigt durumvetemjöl. Det gör  pastan godare och fylligare i smaken. Passar perfekt till en sås med skaldjur, alternativt en köttragu.

5. Zeta Pappardini

Pappardini är, likt vongoloni, en långtidstorkad och bronsvalsad äggpasta som innehåller extra många ägg och bakas på durumvetemjöl. God i en sås med mindre bitar, till exempel en krämig ostsås.

6. Zeta Spaghetti ägg Casa Di Luca

Visste du att pastaformen spaghetti betyder snöre? Zetas äggspaghetti, med fyra ägg per kilo, är något grövre vilket bidrar till en rustikare och större smakupplevelse. Den är även  bronsvalsad vilket ger en ruggad yta som suger åt sig såsen bättre. Satsa att äta den med en god köttfärssås.

3 goda recept med äggpasta

Vongoloni med skaldjur och mascarpone | Recept – Zeta

Pasta Pappardelle med pesto och zucchini | Recept – Zeta

Tomat- och mangoldfettuccine med krispigt surdegssmul | Recept – Zeta

Se alla recept med äggpasta här.

Få tips och inspiration

Prenumerera på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Zeta och ej en artikel av Allt om Mat