ANNONS Innehåll från Zeta

Goda recept med varm fetaost (och så vet du om osten är äkta)

Fetaosten är omtyckt och används flitigt i våra kök, inte minst när höstsäsongen väntar runt hörnet. Så här kan du använda den krämiga osten i din matlagning.

Traditionell fetaost från Grekland är en lika populär som mångfacetterad kompis i köket. Till varma sensommardagar passar fetaost perfekt i salladen eller med en bit melon. När höstmörkret närmar sig och vi tillbringar allt mer tid inomhus är fetaosten utmärkt som smaksättare i goda röror eller pastarätter. När den värms upp blir den härligt len och krämig i konsistensen och smaken blir rundare och fylligare med mild syra.

Prova att smula fetaosten över ugnsrostade grönsaker cirka 5 minuter innan de är klara eller ugnsbaka osten i 10 minuter i en ugnsfast form för att sedan vispa upp den lätt med en gaffel. Nu har du en god varm sås som passar perfekt till kyckling och fisk, eller varför inte som dipp till färskt surdegsbröd? Om du lagar köttfärssås eller tomatsås kan du enkelt vända ner bitar av fetaost för att göra det extra gott.

Tips! Får du en bit fetaost över funkar det alldeles utmärkt att frysa in. Du kan riva den fryst över maten eller tina den och använda som vanligt.

Pasta strozzapreti med fetaost, paprika och oliver

Snabblagad krämig vardagspasta som passar hela familjen.

4 portioner

Ingredienser:

  • 400 g Zeta Strozzapreti Casa Di Luca
  • 1 frp Zeta Paprika grillad strimlad
  • 2 st hackade vitlöksklyftor
  • 1 frp konserverade körsbärstomater
  • 1 dl Zeta Matlagningsvin vitt eller torrt vitt vin
  • 1 1/2 dl Zeta Kalamataoliver urkärnade
  • Salt och svartpeppar
  • 1 frp Zeta Feta 150g
  • Hackad persilja

Gör så här:

1. Koka pastan 1-2 minuter kortare än det står angivet på förpackningen.

2. Häll oljan från paprikaburken i en varm stekpanna. Fräs vitlöken försiktigt utan att den får färg. Tillsätt tomaterna och vinet, koka ihop under 4-5 minuter. Blanda i paprika och oliver, späd med lite pastavatten.

3. Ta undan cirka 1 deciliter pastavatten i en kopp, låt pastan rinna av i ett durkslag. Blanda pastan med såsen och låt den koka klart under någon minut, späd med ytterligare pastavatten om det blir för torrt.

4. Avsluta med att smula över fetaost, blanda samt ringla lite olivolja och strö persilja över.

Ursprungsskyddad och äkta ost

För att få den riktigt goda smaken i osten, kika på innehållsförteckning och ursprung. Salta, lite syrliga ostar finns det förstås flera av. Fetaosten kan förknippas med salladosten som är en mild ost och endast är gjord av komjölk. Men det finns bara en fetaost, ett av EU:s ursprungsskyddade livsmedel. Fetaost måste vara producerad i Grekland efter traditionellt recept för att vara äkta. Det innebär att den lagras i minst två månader och görs på minst 70 procent pastöriserad fårmjölk – resten pastöriserad getmjölk. Därefter får inget ytterligare tillsättas, förutom havssalt.

Zetas Fetaost innehåller 85 % fårmjölk och 15 % getmjölk.

Zeta Fetaost finns även som laktosfri, tärnad, ekologisk och i ett smart 2-pack. Tips! Lyxa till det med Zeta Feta med havssalt. Lagen med havssalt ger osten en extra fin sälta och mild syrlighet som gör smaken ännu mer fyllig.

Fetaost från Zeta – internationellt prisad

Zeta Feta traditionell smak 150g har hyllats som en av de allra godaste fetaostarna. I juryn för Internationella smakinstitutet i Bryssel sitter både toppkockar och stjärnsommelierer från flera länder. I tävlingen ”Superior Taste Awards” lyfter och hyllar juryn egenskaper som smak och kvalitet på mat som går att hitta i butikshyllorna.

Varje vara bedöms individuellt och de bästa produkterna belönas med stjärnor utifrån en tregradig skala. Zeta Feta traditionell smak 150 g fick i november 2020 två stjärnor för exceptionellt god smak och doft. Det mest karakteristiska med traditionell fetaost är karaktären av får- och getmjölk. Den milda syrligheten och sältan tillsammans med ostens smulighet gör den som skapad att användas i både kalla sallader och varma rätter.

3 goda recept med fetaost

Linsgryta med tomat och fetaost | Recept – Zeta
Focaccia med fetaost och soltorkade tomater | Recept – Zeta
Hummus med fetaost och oliver | Recept – Zeta

Få tips och nya recept

Varannan vecka får du nya erbjudanden, enkla vardagsrecept och tips för en smartare och godare vardag i Zetas nyhetsbrev. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Zeta och ej en artikel av Allt om Mat