ANNONS Innehåll från Zeta

Därför ska du byta ut smöret mot bredbar olivolja – recepten du inte vill missa

Gott på mackan, bara fyra ingredienser och med mängder av användningsområden. Det är några av anledningarna till att prova BreOliv, det vegetabiliska bredbara fettet.
– Jag har länge drömt om en olivolja i fast form, säger Fernando Di Luca, Zetas grundare.

I mer än arton år arbetade Fernando Di Luca, mannen som tog olivoljan till Sverige, med att få fram en bredbar olivolja i sin renaste form. 2018 introducerades BreOliv original för svenskarna, ett helt nytt slags vegetabiliskt bredbart fett med bara fyra ingredienser: olivolja, fett från sheafrukt, vatten och lite salt. Några år senare kom BreOliv Mild, för de som önskar en mildare olivsmak.

– Ända sedan jag kom till Sverige på 1960-talet och såg hur svenskarna älskar smörgåsar har jag drömt om en olivolja i fast form att bre på mackan. BreOliv är en bro mellan det goda, smakrika medelhavsköket och Nordens uppfinningsrika macktradition, säger Fernando Di Luca.

Få ingredienser och vegetabiliskt

Att vi ska försöka hålla nere på hur mycket fett vi äter är ingen nyhet, men det handlar inte bara om hur mycket fett vi äter, snarare vilken typ av fett – mättat eller omättat. Enligt Livsmedelsverket får åtta av tio i sig för mycket mättat fett och rekommendationen är att välja omättat fett i så hög utsträckning som möjligt, för hälsans skull.

4 fördelar med BreOliv

1. BreOliv är vegetabiliskt och består av fyra ingredienser: extra jungfruolivolja, fett från sheafrukt, vatten och lite salt.

2. Sheanöten är en frukt, vilket gör att även nötallergiker kan äta BreOliv.

3. Livsmedelsverket rekommenderar att äta mindre mättat fett, som till exempel finns i smör. Att ersätta mättat fett i kosten med omättat bidrar till att bibehålla normala kolesterolhalter i blodet. Det är också viktigt med en mångsidig kost och en hälsosam livsstil.

4. Passar fint på smörgåsen och kan användas som stekfett i pannan, till bakning eller för att ge krämighet i röror.

Zeta BreOliv och BreOliv Mild är gjord på 72 procent olivolja. I det milda paketet är hälften av olivoljan kallextraherad för att få en mildare smak.

Bruschetta med vegansk bönröra

Prova att göra en god surdegsmacka med fräsch röra på BreOliv, cannellinibönor, solrosfrön, rödlök, citron och kapris.

BreOliv och tomater är en vinnande kombination.

Ingredienser, 4 mackor

Bönröra:

1/2 frp sköljda och avrunna Zeta Cannellinibönor Ekologiska, 380 g

1/2 dl solrosfrön

¼ liten rödlök, finhackad

3 msk Zeta BreOliv eller Breoliv Mild

2 plommontomater, hackade

3 msk Zeta kapris små, hackade

3 msk färsk persilja, hackad

3 msk saft av citron

1/2 tsk flingsalt

Övriga ingredienser:

4 skivor

Surdegsbröd, rostade i ugn

1 vitlöksklyfta, finhackad

Zeta BreOliv eller Breoliv Mild

4 tomater, hackade

Salt

Nymalen peppar

Ärtskott

Gör så här:

1. Lägg samtliga ingredienser till bönröran i en matberedare och mixa med korta intervaller ett par gånger. Röran ska vara grovhackad, inte helt slät.

2. Rosta brödskivorna i ugn eller brödrost.

3. Halvera de rostade bröden och gnugga med vitlöksklyftan.

4. Bre bröden med BreOliv och lägg på bönröran.

5. Hacka tomaterna och lägg ovanpå röran.

6. Strö över salt, peppar och hackade ärtskott.

Överraskande gott i chokladbollar

Dessa veganska chokladbollar, gjorda på BreOliv Mild, får en ljuvligt god chokladsmak med en touch olivolja.

Rulla bollarna i din favorittopping.

Ingredienser, 20 chokladbollar

100 g Zeta Breoliv Mild

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

3 msk kakao

3 dl havregryn

3 msk kallt espressokaffe

1/4 krm salt

Garnering:

Kokosflingor

Frystorkade hallon

Frystorkade blåbär

Finhackade nötter, till exempel hasselnötter, jordnötter eller cashewnötter

Gör så här:

1. Brygg kaffet och låt svalna.

2. Häll i alla ingredienser tillsammans med BreOliv i en bunke.

3. Vispa samman allt i ca 2-3 minuter. Havregrynen får gärna gå sönder. Är smeten för lös  kan den stå i kylskåpet i ca 30 minuter.

4. Forma runda bollar och rulla dem i kokos, nötter eller annan garnering.

5. Förvara dem i kyl eller frys.

Se fler goda recept med BreOliv

Baguette med mozzarella och ugnsbakade tomater – se recept här

Gör en picknickmacka på surdeg med krämig mozzarella och söta ugnsbakade tomater. Med BreOliv får du den fina smaken av olivolja, utan att det rinner.

BreOliv med parmesan, rostad vitlök och gräslök – se recept här

En god röra som passar fint till ljust grillat kött eller kyckling.

Knäckebröd med tomater och italiensk hårdost – se recept här

Prova att göra en klassisk svensk knäckemacka med italienska smaker.

Se alla recept med BreOliv här.

Få tips och nya recept

Varannan vecka får du nya erbjudanden, enkla vardagsrecept och tips för en smartare och godare vardag i Zetas nyhetsbrev. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Zeta och ej en artikel av Allt om Mat