ANNONS Innehåll från Zeta

Njut av italiensk pinsa i vår – recepten som får det att smälta i munnen

Pinsan fortsätter att locka svenskarna när det är dags för en enkel och god aptitretare. Fira in våren med en lyxig och svårslagen variant med rom, rödlök och krämig citronmascarpone eller bjud på en pinsa med mer traditionella smaker.

Pinsa är det senaste trenden inom pizzakategorin och har snabbt blivit populär. Man brukar beskriva pinsa som en blandning mellan focaccia och pizza. Zetas Pinsa är tillverkad i Italien i matregionen Emilia Romagna och är bakad av proteinrikt durumvete och surdeg med Extra jungfruolivolja. Degen får jäsa i 18 timmar för att sedan handknådas och stenugnsbakas. Resultatet? Ett bröd med en fyllig och mustig karaktär och en härligt krispig kant.

Därför är pinsa så populärt

1. Oändliga smakkombinationer

Föredrar du en mer matig pinsa eller vill överraska gästerna med något annorlunda och sött efter maten? Pinsan går att variera med många olika toppings och är enkel att göra flera olika varianter av så att alla kan hitta sin favorit.

2. Går snabbt att tillaga

Pinsa är perfekt när du har ont om tid. Några minuter i ugnen är det enda som behövs när du har valt din bas och topping.

3. Gott och enkelt

Alla kan göra en god pinsa med hjälp av Zetas förgräddade bröd. Prova själv!

Pinsa Salamino Peperoni

Vad vore en italiensk pinsa utan Salamino Peperoni? På cirka en kvart är den redo att avnjutas.

Tips! Pensla kanterna med olivolja om du vill ha extra krisp.

2 portioner

1 frp Zeta Pinsa

3 msk Zeta Pastasås Classico

1/2 dl Zeta Parmigiano Reggiano grovriven

1 frp Zeta Mozzarella italiensk

1 frp Zeta Salamino Peperoni

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader (230 grader vid tillagning i tråg). Lyft pinsan ur papperstråget och lägg på plåt.

2. Skär mozzarella i mindre bitar och lägg på ett hushållspapper och tryck till så att överflödig vätska försvinner från osten.

3. Bred tomatsås på pinsan.

4. Strössla över riven parmesan. Lägg på bitar av mozzarella och Salamino Peperoni.

5. Grädda i cirka 7 minuter eller tills mozzarellan smält och brödet fått fin färg.

6. Servera med färska blad av basilika.

Tips! Zeta Pinsa kommer i ett smart papperstråg. Är ni flera i sällskapet? Sätt på varmluft 230 grader, så kan ni göra flera pinsor åt gången. Grädda pinsorna i papperstrågen så blir det enkelt att duka fram och sen kan alla toppa med sina favoriter.

En festlig variant på pinsa

Prova att göra en pinsa med fluffig citronmascarpone, rom och rödlök. Skär upp i mindre bitar och servera som tilltugg vid mingel eller unna dig en hel alldeles själv. Den krämiga friska citronmascarponen och den salta rommen i kombination med det krispiga brödet är svårslagen.

2 portioner

1 frp Zeta Pinsa

1 frp Zeta Mozzarella italiensk

1/2 dl Zeta Parmigiano Reggiano grovriven

2 msk Zeta Crème av kronärtskockor

Topping

1/2 frp Zeta Mascarpone

½ rödlök, finhackad

Citronzest

80 g

Valfri rom

Färsk dill

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader (230 grader vid tillagning i tråg). Lyft pinsan ur papperstråget och lägg på plåt.

2. Dela mozzarella i mindre bitar, lägg på ett hushållspapper och tryck till så att överflödig vätska sugs upp.

3. Bred kronärtskockscreme över pinsan, lägg på bitar av mozzarella och parmesan.

4. Grädda tills brödet fått fin färg och osten smält, cirka 7-8 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna något. Om pinsan inte svalnar tillräckligt så smälter mascarponen och pinsan blir blöt.

5. Riv skalet på en citron, gärna med zestjärn, men det går lika bra med rivjärn.

6. Vispa upp mascarponen med en elvisp så att den blir mjuk och fluffig, blanda ner hälften av det rivna citronskalet.

7. Dekorera med uppvispad mascarpone, hackad rödlök, rom, citronzest och dill.

Du hittar pinsa i kyldisken hos din matbutik.

Flera goda recept med pinsa

Pinsa med grönkål och burrata – se recept här

Pinsa Bianca har en spröd och fluffig botten som du toppar med krämig mozzarella som smälter i ugnen.

Pinsa med söt vaniljmascarpone, citron och färska bär – se recept här

Skär upp i mindre bitar och bjud på en god och annorlunda efterrätt.

Få tips och nya recept

Varannan vecka får du nya erbjudanden, enkla vardagsrecept och tips för en smartare och godare vardag i Zetas nyhetsbrev. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Zeta och ej en artikel av Allt om Mat