ANNONSInnehåll från Zeta

Skapa matmagi med mozzarella

Mozzarella är en oumbärlig ingrediens i det italienska köket. Smygstarta våren med en fräsch sallad eller prova en ny variant av en klassisk grilled cheese. Här är recepten där mozzarellan står i fokus.

Färskosten mozzarella har länge varit en av grundbultarna i det klassiska italienska köket. I hemlandet kallas den för fior di latte, medan vi här i Sverige har lärt känna den som kort och gott mozzarella – gjord på komjölk. Hemligheten bakom den milda smaken, krämiga konsistensen och dess unika smältegenskaper är en speciell teknik – pasta filata (spunnen deg), vilken innebär att man knådar ostmassan i hett vatten. Zeta använder mjölksyrakultur i sin produktion av komozzarella, vilket gör att karaktären på osten bibehålls.

Mozzarellan fungerar fint till många goda rätter – på en smörgås, i en sallad eller pasta, men även till ugnsrätter som pinsa, pizza och gratäng. En krämig burrata med pesto funkar både som en lyxig förrätt eller till en enkel och snabb lunch. Det tar bara 10 minuter att göra!

Recept: Burrata med pesto och tomatsallad

Tips! Har du lite pesto kvar i burken kan du blanda dressingen direkt i den för att ta vara på allt.

2 portioner

Du behöver:
3-4 tomater i olika färger
Färsk basilika
Färsk oregano
Färsk timjan
2 Zeta Burrata
1 burk Zeta Kronärtskockor marinerade
2 msk Zeta Pesto alla Genovese
1 msk Zeta Balsamvinäger rosé
Salt och peppar

Steg för steg:

  1. Skär tomaterna i bitar. Blanda med blad av basilika, oregano och timjan och marinerade kronärtskockor.
  2. Ta ca 2 msk av oljan som kronärtskockorna ligger i och blanda den med pesto och rosébalsamvinäger.
  3. Lägg en burrata på tomatsalladen och häll över dressingen. Smaka av med nymald svartpeppar och en nypa salt.

Ursprungsskyddad buffelmozzarella

På senare tid har den mer smakrika buffelmozzarellan börjat ta mer mark. Gjord på färsk pastöriserad buffelmjölk är den mer gräddig, aromatisk med en lätt syrlig smak. Konsistensen är krämigare, porösare och har en tydligare struktur jämfört med mozzarella gjord på komjölk. Ytan på en buffelmozzarella är slät och fast.

Välj gärna en Mozzarella di Bufala Campana D.O.P. Den har en högre kvalitet och är ursprungsskyddad, vilket innebär att den endast får tillverkas av mjölk från vattenbuffel från områden i centrala och södra Italien. Det gör att råvarans väg från vattenbuffel till färdig buffelmozzarella blir väldigt kort. Tillverkningen sker hos cirka 95 olika mejerier i de godkända områdena och bevakas av ett konsortium, ”Mozzarella di Bufala Campana DOP Consorzio di Tutela”. Buffelmozzarellan passar fint till sallad och pasta, men är även ljuvligt god enbart med en riktigt god olivolja och en bit gott bröd.

Osthantverk från Apulien

En riktigt njutbar utmanare numera är också delikatessmozzarellan Burrata. Osten har sitt ursprung i regionen Apulien längs klacken i sydöstra Italien där osten knyts för hand och är ett riktigt hantverk Det yttersta skiktet på Burratan är gjort på mozzarella av buffel- eller komjölk och insidan är fylld av en krämig blandning av mozzarella och grädde. Avnjutes bäst med en fruktig och inte alltför pepprig olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar. Perfekt som förrätt tillsammans med tomat, ruccola, pesto och crema di balsamico. Eller varför inte toppa med på en pizza eller pastarätt – något som kan förhöja vilket fredagsmys som helst.

Prova Scamorza – rökt mozzarella

Scamorza, rökt mozzarella, kommer ursprungligen från de södra regionerna i Italien. Osten tillverkas på liknande sätt som mozzarella, men är fastare i konsistensen och har en lätt sälta. Osten röks med spån från bok och är perfekt att använda som smaksättare till gratänger eller ugnsbakade grönsaker. Den smälter jämnt och långsamt. Scamorza är ett bra alternativ för de som äter lakto-vegetariskt. Riv Scamorza över pastarätter, grillade grönsaker eller på pizza för att få den lätt rökta smaken.

Se fler goda recept med mozzarella

Piadina med mozzarella och prosciutto cotto på grillen | Recept – Zeta

Italiensk grilled cheese med svart tapenade och mozzarella | Recept – Zeta

Pasta Mezze Maniche med scamorza, chili och persilja | Recept – Zeta

Få tips och inspiration

Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Zeta och ej en artikel av Allt om Mat