ANNONS Innehåll från Zeta

Italienska smak­sättare du inte vill vara utan i köket

Det finns några italienska smaksättare som ger det där lilla extra till maten. Så här låter du matkulturen ta plats i sommarköket – med små enkla medel.

Italiensk matkultur har länge varit omtyckt bland svenskarna, vilket inte är konstigt. Det behöver inte vara så omständligt för att det ska bli gott. Med en god olivolja och en smakrik vinäger kommer du långt. Det mesta blir godare när du smaksätter sallad, grönsaker, bönor, fisk eller kött med en vinägrett eller marinad. Variationerna är oändliga – krydda efter egen smak och hitta din favorit.

Zeta har ett välfyllt skafferi för vårens och sommarens alla fester, middagar och grillkvällar. En sallad med mörka kikärtor är god som den är, men smakar också väldigt bra tillsammans med grillad eller ugnsstekt fisk eller kyckling. Prova själv!

Recept: Sallad med mörka kikärtor

4 portioner

Du behöver:
6 st hela vitlöksklyftor
6 st morötter, skurna i bitar
4 st palsternackor, skurna i bitar
1 1/2 tsk torkad timjan
Zeta Extra jungfruolivolja Classico
1 påse salladsskott, ca 70 g
1 frp Zeta Kikärtor mörka Ekologiska
1 liten romanesco, skuren i små bitar
2-3 st tomater
2 frp Zeta Mozzarella italiensk
Salt och nymalen svartpeppar

Dressing med citronsmak:
2 msk Zeta Balsamvinäger rosé
4 msk Zeta Olivolja Citron
1 krm salt
Nymald svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Skala vitlöksklyftorna.
  3. Lägg rotfrukter och vitlök i ugnsfast form och ringla över olivolja. Salta och krydda med timjan och svartpeppar.
  4. Baka i ugnen ca 30 min eller tills de fått fin färg och är mjuka men fortfarande har en krispig kärna i mitten. Ta ut och låt svalna.
  5. Lägg salladsbladen i en skål. Skölj kikärtorna i vatten och skär romanesco i små bitar (kan kokas snabbt i lättsaltat vatten om man vill ha dem lite mjukare). Skär tomater i bitar.
  6. Lägg alla grönsaker inklusive rotfrukter och vitlök i bunken med sallad.
  7. Blanda ingredienserna till dressingen och häll över grönsakerna. Blanda väl.
  8. Lägg upp på ett fat eller i en skål. Toppa med bitar av mozzarella och lite extra olivolja, salt och peppar om så önskas.

Smaksättare som du alltid borde ha hemma

1. Olivolja

Olivolja passar perfekt som matlagningsfett och är en av grundpelarna i medelhavsköket, inte minst det italienska. Olivolja kan användas till mycket, till exempel i stekpannan, till bakning, i vinägretten eller som smaksättare eller krydda. Allt handlar om att välja rätt olja till rätt tillfälle.

Visste du att oliverna till olivolja skördas under hösten och vintern? Oliverna plockas innan de är riktigt mogna och blir därför sprängfyllda med smak och antioxidanter. Det ger en smakrik och pepprig olivolja. Senare under vintern, från december till februari, skördas mogna oliver med något lägre halt antioxidanter, som ger en mildare olja.

Så väljer du rätt olivolja

För stekning och bakning: Ska du steka i olivolja eller pensla på grönsakerna innan grillning kan du välja en mildare, till exempel Zeta Gentile eller Classico. Dessa milda olivoljor passar även fint att baka med.

Till marinaden: Är du ute efter en marinad för att få det där lilla extra smaklyftet passar Zeta Fruttato och Fruttato Intenso.

Till charkuterier och ost: Om du vill lyxa till det; servera Zeta Burrata eller buffelmozzarella tillsammans med en fruktig olivolja från Marche, Zeta Azienda Guerrieri. Den passar fint att ringla över charkuterier, tomatskivor och goda italienska ostar.

2. Vinäger

Syran är en grundsmak man inte bör glömma bort. Zetas rödvinsvinäger och vitvinsvinäger ger den rätta touchen till såser, marinader och dressingar. Föredrar du vinäger med lite sötare brytning till grillat kött eller till lagrade ostar passar balsamvinäger. Rosé är ett fräscht och somrigt inslag som funkar lika bra till den grillade sparrisen som till fruktsalladen eller de färska bären.

3. Kapris

Den klassiska italienska smaksättaren kapris är given i sommarskafferiet och är pricken över i:et i marinaden, röran eller såsen. Kapris är plockade blomknoppar från kaprisbusken som konserverats i vinäger och salt. På så sätt får den en mild sälta, stor fräschör och utpräglat aromatisk smak.

4. Sardeller

Sardeller är den lilla fisken ansjovis som har konserverats med hjälp av salt. En viktig smaksättare i många italienska pastarätter och ger en god sälta, till exempel i en tomatsås.

5. Soltorkade tomater

Tomater är en av grundpelarna i det italienska köket och är goda i sallader, på pizza, pasta, fyllda rullader, crostini, bruschetta eller smörgåsar. Zetas tomater härstammar från södra Italien, där de många soltimmarna fyller tomaterna och gör dem röda, smakrika och goda. Tomaterna har en perfekt balans mellan syra och sötma som är perfekt till grytor, soppor och såser med tomat.

6. Parmigiano Reggiano – parmesan

Parmesan är en fantastisk smaksättare. Fylligt rund i smaken med balanserad sälta och rik på umami – den naturliga smakförstärkaren. Riv parmesan och krydda dressingen med den, strössla över nygrillade grönsaker eller kyckling, toppa soppan med ett par nypor eller låt parmesanostkanten koka med i tomatsåsen.

3 tips på goda italienska recept

Vinägrett med timjan, vitlök och citron | Recept – Zeta

Caesarkyckling | Recept – Zeta

Friterad kapris | Recept – Zeta

EXTERN LÄNK: Hitta fler goda recept på ZETA

Få tips och inspiration

Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Zeta och ej en artikel av Allt om Mat