ANNONS – Innehåll från Kry

6 orsaker till att
ditt underliv luktar annorlunda

Hur ska ett underliv egentligen lukta? Och vad gör man om det plötsligt börjar lukta illa eller annorlunda? Enligt Elisabeth Rosén, ST-läkare och expert inom kvinnohälsa, har alla underliv en individuell lukt och det finns inget som är rätt eller fel. Men om den ändras eller blir obehaglig kan det finnas anledning att prata med en läkare.

För att upprätthålla en god balans har vaginan en naturlig bakterieflora. Det är tack vare dessa naturliga bakterier som sekretet i underlivet alltid har en lätt syrlig doft – som blir mer metallisk före och efter mens.

– Många är oroliga över hur deras underliv luktar och tycker att en helt normal doft luktar konstigt. Tyvärr leder det ibland till att de använder produkter som exempelvis vaginala deodoranter, vilket är det absolut sämsta du kan göra om du vill ha ett underliv i balans, säger Elisabeth Rosén, som är ST-läkare och expert inom kvinnohälsa på Kry.

Elisabeth Rosén menar att all lukt som du är van vid är okej, så länge den inte är obehaglig. Här listar hon orsaker till varför underlivet luktar annorlunda – och ger råd om när det är dags att söka vård.

”Det är vanligt att symptom uppstår
vid mens och efter samlag för att sedan försvinna.”

Elisabeth Rosén, ST-läkare och expert på kvinnohälsa hos Kry, om bakteriell vaginos

1. Bakteriell vaginos (BV)

Bakteriell vaginos är en av de absolut vanligaste orsakerna till att underlivet luktar illa. Symptomen är ofta en fiskliknande lukt i kombination med en lätt skummande gråaktig flytning. Du kan också uppleva klåda, rodnad och svullnad.

– Det är vanligt att symptom uppstår vid mens och efter samlag för att sedan försvinna. Om du har återkommande besvär eller om de sitter i mer än ett par dagar ska du söka hjälp. En obalans i bakteriefloran gör att du exempelvis inte har ett lika bra skydd mot klamydia.

Eftersom det finns en något ökad risk för tidig förlossning om du får BV när du är gravid är det viktigt att du kontaktar din barnmorska vid symptom.

– Jag vill dock betona att det är väldigt ovanligt att barn föds för tidigt på grund av att mamman har bakteriell vaginos, men du ska se till att du får behandling.

Bakteriell vaginos brukar behandlas med antibiotika eller ett antiseptiskt läkemedel.

– Det finns även receptfria läkemedel på apoteket med bland annat mjölksyrabakterier som säger sig kunna återställa balansen i underlivet, men det finns inte mycket evidens för att de fungerar. De brukar snarare vara mer symptomlindrande än behandlande.

2. Trikomonas

Trikomonas är en sexuellt överförbar sjukdom som orsakas av en parasit. Den är den vanligaste könssjukdomen i världen, men fortfarande ovanlig i Sverige.

– Det är dock viktigt att nämna trikomonas eftersom den ger liknande symptom som bakteriell vaginos och det enda sättet för en läkare att sätta rätt diagnos är genom att titta på flytningarna i ett mikroskop – vilket inte alla gör. Därför är det viktigt att du alltid kräver din rätt att bli undersökt på ett korrekt sätt, säger Elisabeth Rosén och fortsätter:

– Fel diagnos kan leda till att du behandlar med medel som inte hjälper och om det händer vid upprepade tillfällen kan det i förlängningen leda till bestående underlivsbesvär, exempelvis vestibulit.

3. Vaginal svampinfektion

En svampinfektion i underlivet ger flytningar, men de är sällan illaluktande. Doften kan ibland upplevas som jästliknande.

– Du får ofta fysiska besvär som klåda och irritation, samtidigt som dina flytningar kan bli vita och gryniga. Däremot kan det vara så att du har bakteriell vaginos och en svampinfektion på samma gång, eftersom en förstörd balans gör dig mer mottaglig för andra mikroorganismer.

”Du får ofta fysiska besvär som klåda och irritation.”

Elisabeth Rosén

4. Obehandlad inkontinens

En långt gången urinvägsinfektion, bestående besvär relaterade till en förlossningsskada eller en skör och slapp bindväv kan alla leda till tillfällig inkontinens. Det i sin tur kan göra att du upplever en ammoniakliknande lukt från underlivet som kommer från urinet.

– Inkontinens förekommer i större utsträckning hos äldre kvinnor än yngre eftersom de senare ofta söker hjälp tidigare. Många äldre kvinnor är vana vid sköra slemhinnor och har stora besvär med att det kliar och gör ont i underlivet dagligen. Av den anledningen kan det ibland ta längre tid för dem att inse att de exempelvis har en urinvägsinfektion.

5. Gynekologisk cancer

Illaluktande flytningar är sällan det första eller enda symptomet på gynekologisk cancer. Om cancern är långt gången kan den visa sig som metallisk och ibland uttalat illaluktande doft, som då kommer från själva cancersåret.

– Ofta har man reagerat på något av de andra symptomen innan flytningarna börjar att lukta avvikande. Exempelvis kan man ha mellanblödningar eller smärta och blödning vid samlag.

6. Bortglömd tampong

Om du glömmer en tampong i underlivet kommer det att börja lukta väldigt illa efter några dagar.

– Upplever du plötsligt en stark och obehaglig lukt kan det vara bra att kontrollera att du inte har glömt kvar en tampong. Det är inte farligt att försöka få fatt i tampongen och den kan inte försvinna in i kroppen. Även om snöret skulle ha försvunnit kan du ändå leta runt.

Sveriges tredje största vårdgivare

Kry kombinerar digital och fysisk vård med patienten i fokus och är Sveriges tredje största vårdgivare. Visionen är att kunna erbjuda alla patienter jämlik tillgång till vård av hög kvalitet - oavsett vem du är, var du bor eller vilken tid på dygnet det är.

Sedan starten 2015 har Kry genomfört över 4 miljoner digitala patientmöten i Sverige och över 6 miljoner totalt i Europa.Deras 1300 läkare, sjuksköterskor och psykologer finns tillgängliga inom några minuter dygnet runt, årets alla dagar i Kry-appen och erbjuder vård på 30 språk. Det går också att söka vård på någon av deras 28 vårdcentraler och 16 BVC:er runtom i Sverige när det behövs.

Idag finns Kry på plats med fysiska vårdcentraler i 7 regioner och fler vårdcentraler kommer att öppnas i fler regioner under hösten. Kry har en patientnöjdhet på 98 procent. Läs mer om varför Kry är ett bra val för såväl patienter som vårdpersonal och skattebetalare.

Läs mer om Kry

Mer läsning från Kry

6 orsaker till att ditt underliv luktar annorlunda

Problem med magen? Lär dig symtomen

Det säger din avföring om din hälsa

Så vet du om det är pollen eller förkylning

Det här säger färgen på ditt mensblod om din hälsa

Psykologen: Så hanterar du din oro i kristider