ANNONS – Innehåll från Kry

Så vet du om du har en förlossningsskada

Samlagssmärta – eller nedsatt känsel vid sex – och avföringsproblem kan vara tecken på att du har en förlossningsskada. Enligt Elisabeth Rosén, ST-läkare och expert inom kvinnohälsa på Kry, går många kvinnor med obehandlade skador i underlivet efter att de har fött barn.

En skada som uppstår vid en förlossning läker med tiden, men hur snabbt läkningen går beror på hur omfattande skadan är. En del skador läker felaktigt och orsakar därför kroniska besvär. Förlossningsskador, som är en form av bristning i underlivet, brukar delas in grad 1 till 4, där grad 1 innebär att det är ett litet sår i slemhinnan som ofta läker efter någon vecka och grad 3 och 4 betyder att ändtarmsmuskulaturen är skadad.

– Eftersom vi är dåliga på att både hitta och behandla grad 2-bristningar tycker jag att de är extra viktiga att lyfta. Förutom slemhinnan inkluderar de även underliggande muskler i vaginan. Kvinnor med grad 2-bristningar kan ha flera olika typer av besvär exempelvis ont vid samlag eller nedsatt känsel, medan andra har svårt att få ut avföringen, förklarar Elisabeth Rosén, ST-läkare och expert inom kvinnohälsa på Kry, och fortsätter:

– Ofta är det svårt att själv känna om eventuella skador är åtgärdade på ett bra sätt vid efterkontrollen som görs några veckor efter förlossningen, och om du får höra att allt ser fint ut tänker du antagligen att så är fallet. Det är viktigt att veta att det som inte känns bra inte heller är okej.

”Det är inte du som gör eller känner fel utan det är snarare så att din skada inte har fått en korrekt bedömning.

Elisabeth Rosén, ST-läkare och expert inom kvinnohälsa på Kry

Tumtricket

Enligt Elisabeth Rosén pratar man mer om förlossningsskador idag än för bara fem år sedan, men vi har fortfarande en lång väg kvar.

– En undersökning från 90-talet, där 2000 kvinnor deltog, visade att 14 procent av alla kvinnor mellan 40 och 60 år använde sig av det så kallade “tumtricket”. Det betyder att de måste trycka in en tumme i vaginalbotten för att få ut avföringen. Tyvärr använder kvinnor sig av “tumtricket” än idag.

“Det är inte du som känner fel”

Många tror att deras problem beror på att de inte har gjort tillräckligt med knipövningar, men om en muskeln är skadad och inte fungerar ordentligt spelar det ingen roll hur mycket de än kniper.

– Det är inte du som gör eller känner fel utan det är snarare så att din skada inte har fått en korrekt bedömning. För att få bäst hjälp ska du söka dig till en klinik som specialiserar sig på underlivet, exempelvis en vulvamottagning. Ge inte upp förrän du får den hjälp du behöver, säger Elisabeth Rosén.

En trygg vårdgivare med patienten i fokus

Kry är en trygg primärvårdgivare som kombinerar digital och fysisk vård med patienten i fokus. Målet är att erbjuda alla patienter jämlik tillgång till vård av hög kvalitet - oavsett vem du är, var du bor eller vilken tid på dygnet det är.

Hos Kry börjar din vårdresa digitalt där ditt ärende hanteras av erfaren vårdpersonal som hjälper dig vidare. Oftast får du hjälp samma dag - via chat, videomöte eller på en av våra fysiska vårdcentraler.

Idag är Kry Sveriges tredje största vårdgivare med vårdcentraler och barnavårdscentraler (BVC) i 7 regioner. Sedan starten 2015 har över 7 miljoner vårdmöten genomförts.

Läs mer om varför Kry är ett givet val för såväl patienter som vårdpersonal och skattebetalare.

Läs mer om Kry

Så undviker du sjukdomar i höst

Varför blir barnen sjuka hela tiden?

Så vet du om du har en förlossningsskada

Så vet du om du är utsatt för psykisk misshandel

Så blir du av med din vuxenakne

Då ska du kolla upp dina leverfläckar och födelsemärken

Därför gör det ont när du har sex

Artiklar från vårens livesändning

6 orsaker till att ditt underliv luktar annorlunda

Problem med magen? Lär dig symtomen

Det säger din avföring om din hälsa

Så vet du om det är pollen eller förkylning

Det här säger färgen på ditt mensblod om din hälsa

Psykologen: Så hanterar du din oro i kristider