ANNONS – Innehåll från Kry

Så vet du om du är utsatt för psykisk misshandel

Får din partner dig att känna dig mindre värd? Eller minimerar din chef alltid dina förslag och idéer? Psykisk misshandel kan förekomma i alla typer av relationer, men är ofta svår att upptäcka.
– Det är fullt möjligt att under en lång tid vara i en relation där du utsätts för psykisk misshandel, utan att vara medveten om det, säger Dag Härdfeldt, psykolog på Kry.

Psykisk misshandel syns inte alltid på utsidan, men kan åsamka lika mycket skada som andra former av våld. Psykologen Dag Härdfeldt beskriver det som ett indirekt våld som angriper vår självkänsla och självbild.

– Det psykiska våldet får oss att tvivla på oss själva och leder ofta till självkritiskt tänkande. Vissa känner till och med att de förtjänar det de utsätts för, förklarar han.

”Begreppet gaslighting innebär att utövaren undergräver den andres upplevelse.”

Dag Härdfeldt, psykolog på Kry

Vad är psykisk misshandel?

Enligt Dag Härdfeldt är psykisk misshandel ett begrepp för olika typer av icke-fysiskt våld. Det kan handla om verbalt våld, som till exempel skrik, bråk, skällsord, hot, kränkningar och “silent-treatment”, eller emotionellt våld, som mobbning, förringande, osynliggörande, förnedring, manipulation och gaslighting.

– Begreppet gaslighting innebär att utövaren undergräver den andres upplevelse. Detta kan bland annat ske via skuldbeläggelse. Om du har en svartsjuk, kontrollerande partner, kan hen exempelvis övertyga dig om att kontrollerna är nödvändiga eftersom du inte är att lita på, säger han och fortsätter:

– Det kan också handla om att helt enkelt förneka att saker har hänt. När jag arbetar med patienter som utsatts för psykisk, fysisk eller sexuell misshandel av sin förälder under barndomen är det vanligt förekommande att patienterna uppger att deras förälder än idag nekar till att det har skett.

Ett annat exempel på psykisk misshandel är härskartekniker. Om du har en chef som alltid minimerar dina förslag och idéer under arbetsmöten kan du börja tvivla på din förmåga och kompetens samt känna skam inför dina kollegor. Detta istället för att bli arg på chefen.

– Det är faktiskt lite av poängen med att härskartekniker, det vill säga att misshandla utan att behöva ta ansvar för det. Psykisk misshandel leder ofta till en förlängd eller fördröjd upplevelse av att ha blivit kränkt. Du hinner inte alltid fånga upp det som händer i stunden, men har en dålig känsla efteråt.

Om det känns jobbigt att lyfta det med närstående – sök vård

Dag Härdfeldt, psykolog på Kry

Hur vet du om du är utsatt för psykisk misshandel?

Det finns egentligen ingen enhetlig definition för vad psykisk misshandel är, därför kan vara svårt att veta om du är utsatt. Alla former av konflikter är dessutom inte psykisk misshandel. Bråk, tjafs och ifrågasättande är naturliga inslag i dom allra flesta relationer.

Men om en specifik person systematiskt verkar arbeta för att sänka, skuldbelägga och förringa dig kan det handla om psykisk misshandel. Psykisk misshandel har – till skillnad från enstaka konflikter – en tendens att skapa mer bestående, sekundär problematik, som nedstämdhet, ångest och sömnsvårigheter, så håll utkik efter detta.

– En annan indikator kan vara att det är omöjligt att få till en konstruktiv dialog med personen i fråga om hur er relation påverkar dig. I regel brukar två personer tillsammans kunna utforska och prata om hur de påverkas av relationen. Det ligger dock i förövarens intresse att slippa ta ansvar för det psykiska våld som hen utövar, vilket kan omöjliggöra en dialog.

Dag Härdfeldt råder alla som misstänker att de blir utsatta för psykisk misshandel att inte försöka lösa det på egen hand, utan istället prata om det med vänner, familj, vårdpersonal.

– Det kan vara oerhört svårt att identifiera det psykiska våldet på egen hand. Input från andra människor kring vad som händer i interaktionen är ovärderlig. Tillåt inte dig själv att bli isolerad. Om det känns jobbigt att lyfta det med närstående – sök vård. Många yrkesgrupper inom vården är tränade i att antingen identifiera psykisk misshandel eller så kan de hjälpa dig vidare till en instans som kan stötta dig.

EXTERN LÄNK: Så funkar det att prata med en psykolog digitalt

Fler tips på vad du kan göra om du är utsatt för psykisk misshandel?

Dra gränser

Den psykiska misshandeln är oftast per definition en handling vars syfte är att invalidera dina gränser. Får den psykiska misshandeln pågå länge kan dina upplevda gränser suddas ut, vilket innebär att du till exempel tillåter dig själv att bli förminskad, kontrollerad och förolämpad.

– Ett bra tankeknep är att föreställa dig att du skulle behandla någon så som du själv nyss blev behandlad, och dra gränser därefter. Det kan vara tydliga gränssättningar, som att inte tillåta att någon kontrollera din telefon längre, eller att du inte accepterar skällsord eller höjda röster i dispyter. Det kan även vara mer subtila, interna gränssättningar som att du bestämmer dig för att försöka att inte ta åt dig av och lyssna på vad personen säger, förklarar Dag Härdfeldt.

Få dina “sår” undersökta

Den psykiska misshandeln kan upphöra i samma sekund som förövaren försvinner ur ditt liv. Men problemet kan kvarstå. Psykisk misshandel kan ge långvariga effekter på din hälsa, och behandling kan vara nödvändigt.

– En psykolog kan hjälpa dig att identifiera hur mycket en psykisk misshandel har påverkat dig, om det åsamkat några andra tillstånd, som till exempel posttraumatisk stress, och hjälpa dig vidare med din läkning, säger Dag Härdfeldt.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till Kry om du behöver stöd och hjälp att ta dig ur en våldsam relation. En läkare eller en psykolog gör en individuell bedömning baserat på hur du mår och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter få hjälp eller bli remitterad till vidare vård vid behov.

EXTERN LÄNK: Läs mer om psykisk misshandel här

En trygg vårdgivare med patienten i fokus

Kry är en trygg primärvårdgivare som kombinerar digital och fysisk vård med patienten i fokus. Målet är att erbjuda alla patienter jämlik tillgång till vård av hög kvalitet - oavsett vem du är, var du bor eller vilken tid på dygnet det är.

Hos Kry börjar din vårdresa digitalt där ditt ärende hanteras av erfaren vårdpersonal som hjälper dig vidare. Oftast får du hjälp samma dag - via chat, videomöte eller på en av våra fysiska vårdcentraler.

Idag är Kry Sveriges tredje största vårdgivare med vårdcentraler och barnavårdscentraler (BVC) i 7 regioner. Sedan starten 2015 har över 7 miljoner vårdmöten genomförts.

Läs mer om varför Kry är ett givet val för såväl patienter som vårdpersonal och skattebetalare.

Läs mer om Kry

Så undviker du sjukdomar i höst

Varför blir barnen sjuka hela tiden?

Så vet du om du har en förlossningsskada

Så vet du om du är utsatt för psykisk misshandel

Så blir du av med din vuxenakne

Då ska du kolla upp dina leverfläckar och födelsemärken

Därför gör det ont när du har sex

Artiklar från vårens livesändning

6 orsaker till att ditt underliv luktar annorlunda

Problem med magen? Lär dig symtomen

Det säger din avföring om din hälsa

Så vet du om det är pollen eller förkylning

Det här säger färgen på ditt mensblod om din hälsa

Psykologen: Så hanterar du din oro i kristider