ANNONS – Innehåll från Kry

Varför blir barnen sjuka hela tiden?

Förkylningar, feber, hosta och så lite feber igen. Ibland känns det som om sjukdomarna bara går runt runt. Varför är det så? Och finns det något man kan göra åt det? Här förklarar Khaled Rasmy, läkare på Kry, hur barns immunförsvar fungerar och hur man kan minska risken att de blir sjuka.

Kan man verkligen bli sjuk tre gånger på en månad? Alla som har barn i förskoleåldern vet att svaret på den frågan är ja. Men betyder det att barnets immunförsvar inte fungerar som det ska?

– Barn blir i förkylda upp till tio gånger per år, men det innebär inte att deras immunförsvar är svagt. De har bara inte utsatts för lika många förkylningsvirus som oss vuxna, säger Khaled Rasmy, specialist inom allmänmedicin på Kry.

God hygien

Det finns ett immunförsvar med redan från födelsen för ett skydd mot olika infektioner. Men de immuncellerna är ganska ”otränade” hos de små barnen. När vi sedan börjar utsättas för olika virus, bakterier och andra smittämnen, tränas och mognar immunförsvaret. När man träffar på t.ex. ett virus första gången kan man bli ganska sjuk. Sedan lär sig immunförsvaret att känna igen detta smittämne. Det kallas för vårt ”immunologiska minne”.

Så när immunförsvaret stöter på samma smittämne nästa gång känner immunförsvaret i kroppen igen det och ger det sig på smittämnet direkt. Då blir man oftast inte alls lika sjuk som första gången och man tillfrisknar snabbare. Mognaden av vårt immunförsvar tar ungefär 8 år.

Vissa smittämnen känner man igen resten av livet, som t.ex vattkoppsvirus och man får inte den sjukdomen igen. Andra smittämnen glömmer kroppen fort, speciellt vissa förkylningsvirus eller bakterier som streptokocker

– För att minska risken för smitta bör du lära ditt barn att tvätta händerna noggrant och att inte pilla för mycket i näsa, ögon och mun. Sedan är det bra med så mycket frisk luft som möjligt eftersom det ofta är lättare att smittas av virus inomhus, säger Khaled Rasmy.

”Om ditt barn exempelvis har hög feber som inte vill gå ner eller om andningen är påverkad ska du höra av dig till en läkare.”

Khaled Rasmy, läkare på Kry

När behöver du söka vård?

Hur bra ditt barn än blir på att tänka på hygienen är det såklart omöjligt att hålla alla förkylningsvirus borta. Vanliga förkylningar brukar gå över av sig själva, men om barnet får ett försämrat allmäntillstånd ska du kontakta sjukvården.

– Om ditt barn exempelvis har hög feber som inte vill gå ner eller om andningen är påverkad ska du höra av dig till en läkare. Detsamma gäller om barnet verkar ha ont eller är otröstligt. Vissa infektioner kan orsakas av virus eller bakterier som behöver behandlas med läkemedel, säger Khaled Rasmy.

Hos Kry kan ditt barn få en första bedömning av en läkare eller sjuksköterska via appen. Vid behov kan en klinisk bedömning erbjudas på en av Krys vårdcentraler runt om i landet.

– Vi kan även hjälpa till med sjukintyg för vård av barn upp till 12 år. Barn under 12 år behöver ett sjukintyg från den åttonde sjukdagen. Men är barnet över 12 år, och föräldern ska vabba, behövs ett intyg från den första sjukdagen.

En trygg vårdgivare med patienten i fokus

Kry är en trygg primärvårdgivare som kombinerar digital och fysisk vård med patienten i fokus. Målet är att erbjuda alla patienter jämlik tillgång till vård av hög kvalitet - oavsett vem du är, var du bor eller vilken tid på dygnet det är.

Hos Kry börjar din vårdresa digitalt där ditt ärende hanteras av erfaren vårdpersonal som hjälper dig vidare. Oftast får du hjälp samma dag - via chat, videomöte eller på en av våra fysiska vårdcentraler.

Idag är Kry Sveriges tredje största vårdgivare med vårdcentraler och barnavårdscentraler (BVC) i 7 regioner. Sedan starten 2015 har över 7 miljoner vårdmöten genomförts.

Läs mer om varför Kry är ett givet val för såväl patienter som vårdpersonal och skattebetalare.

Läs mer om Kry

Så undviker du sjukdomar i höst

Varför blir barnen sjuka hela tiden?

Så vet du om du har en förlossningsskada

Så vet du om du är utsatt för psykisk misshandel

Så blir du av med din vuxenakne

Då ska du kolla upp dina leverfläckar och födelsemärken

Därför gör det ont när du har sex

Artiklar från vårens livesändning

6 orsaker till att ditt underliv luktar annorlunda

Problem med magen? Lär dig symtomen

Det säger din avföring om din hälsa

Så vet du om det är pollen eller förkylning

Det här säger färgen på ditt mensblod om din hälsa

Psykologen: Så hanterar du din oro i kristider